Onsdag den 9. maj



Narkodom konverteret

Retten i Gladsaxe afsagde i går hvad der kan vise sig at blive en historisk dom i en sag om narkosmugling.
En 35-årig mand med tidligere bopæl i Søborg blev idømt lovens hårdeste straf i en sag om narkotikasmugling, 15 års fængsel. Manden selv var ikke til stede i retten, han afsoner lige nu en livstidsdom i Thailand.
 
For 10 år siden blev han anholdt i lufthavnen i Bangkok med 1,4 kg. heroin tapet fast til kroppen. Den dengang 25-årige blev idømt 40 års afsoning i et af Thailands berygtede fængsler, og for nylig anmodede han om at få konverteret dommen, så kan kunne afsone i et dansk fængsel.
For godt et år siden indgik Danmark og Thailand nemlig en traktat, der giver mulighed for – med visse klausuler - at overføre fanger fra Thailand til Danmark.
Men traktaten er aldrig afprøvet i praksis.
I går tog retten i Gladsaxe første skridt på vejen og konverterede den thailandske livstidsdom til 15 år.
Den 35-åriges forsvarer Thomas Rørdam modtog dommen på sin klients vegne.
 
Hvis de thailandske myndigheder accepterer, så er det ikke ensbetydende med, at den 35-årige er en fri fugl.
Sagens anklager, vicepolitimester Peter Stæhr fra Gladsaxe politi, kræver manden fængslet herhjemme, så han kan afsone resten af de 15 år, han i går blev idømt. Og da han allerede har siddet fængslet i 10 år i Thailand, så drejer det sig om fem års afsoning i Danmark.

Miljøambitioner kan blive vanskelige at realisere

Gladsaxe kommunes ambition om at blive foregangskommune på miljøområdet kan blive endda vanskelig at realisere, hvis ikke der bliver sat flere midler af til især de borgerrettede miljøaktiviteter, end det er tilfældet i det aktuelle forslag til ny Agenda 21-plan. Den plan, der sætter dagsordenen for miljøarbejdet i Gladsaxe de næste fire år.
Det mener Gladsaxes grønne guide, Jesper B. Larsen.
 
"Jeg kan da forestille mig nogle områder, hvor Gladsaxe, på nuværende tidspunkt ikke indtager den førerposition, som jeg kunne ønske mig. Det drejer sig specielt om naturvejledning. Kommunen har indtil for nylig haft en naturvejleder for de små børn op til seks år. Men der er mig bekendt ikke ansat en efterfølger. Og det kan godt bekymre mig lidt", siger Jesper B. Larsen, der ellers er overordnet positiv overfor de idéer der ligger i kommunens forslag til ny Agenda 21-plan.
 
Agenda-forslaget har netop været i offentlig høring, og en endelig plan over fremtidens miljøinitiativer forventes færdig og vedtaget på byrådets møde i juni.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Dyr mur for hegnsynet

En mur mellem boligselskabet ABs bebyggelse Stengårdsparken og de private grundejere på den lille vej Udmarken i Søborg bliver nu en sag for Hegnsynet i Gladsaxe.
Muren blev opført i 1964 og er i dag så forfalden, at en reparation ikke kan betale sig.
 
Skal en tilsvarende mur i teglsten opføres, så vil den komme til at koste en halv million kroner, og det er en løsning, som de private grundejere gerne ser udført.
 
Boligselskabet, der er ansvarlig for muren, vil hellere lave muren i gasbeton – så slipper de nemlig med det halve beløb, altså 250.000 kroner.
De to parter har ikke kunnet enes, og derfor skal hegnsynet nu komme med en afgørelse om det dyre murstykke.

Penge op af lommen

Der vil formentlig blive sagt ja til at hive mere end 100 mio. kroner op af kassen, når de 25 medlemmer af Gladsaxe byråd i aften sætter sig sammen til maj måneds møde.
Langt de fleste kroner, 93 mio., går til en større ombygning af plejehjemmet Bakkegården i Bagsværd, og så skal der bruges penge på indretning af en specialklasseafdeling på Marielyst skole, fjernelse af olieforurenet jord ved fritidsklubben Kridthuset, 13 institutioner under socialforvaltningen skal vedligeholdes for små 10 mio., og endelig skal der bruges en lille halv million til nye hoveddøre på rådhuset.
 
Vil du høre, om pengene bliver bevilget uden diskussion, eller om nogle af anlægsbevillingerne kræver større politiske markeringer, så er det bare med at møde op i byrådssalen kl. 18, hvor mødet starter, eller alternativt tage transisteren med ud foran grillen i de sidste aftenstråler fra solen og lytte med på denne frekvens.
Vi sender nemlig direkte som sædvanlig og genudsender i morgen formiddag fra kl. 9.30.

Ung mand stjal udstillingsbænk!

Gladsaxe politi blev fornylig kaldt ud til et mildest talt usædvanligt tyveri.
Foran Silvan byggemarked på Gladsaxe Møllevej stod udstillet en nydelig fyrretræsbænk med teksten "Ølbænk" på ryglænet. Bænken var desuden udstyret med et lille rum under sædet med plads til et lille lager kælderkolde øl.
Det var tilsyneladende for stor en fristelse for en ung mand, som var blevet så betaget af den praktiske udstillingsbænk, at han besluttede sig for at tage den med hjem. Sammen med to kammerater greb han således målrettet fat i møblet og læssede det ind i en varebil.
De chokerede Silvan-medarbejdere nåede akkurat at notere registreringsnummeret på dén bil, der blev brugt til at køre bænken væk fra stedet.
 
Manden påstod overfor politiet, at der var tale om en misforståelse, og at han troede, der var betalt for bænken, men i byggemarkedet var der ikke solgt nogen ølbænk den pågældende dag. Så den
21-årige måtte pænt læsse den fikse ølbænk tilbage i varebilen og aflevere den hos Gladsaxe politi. Han er nu sigtet for tyveri.
 
Og den eftertragtede bænk, ja den er igen tilbage hvor den hører hjemme, på sin sin plads foran byggemarkedet på Gladsaxe Møllevej.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet