Mandag den 5. Marts


Planteskole på vej til lovliggørelse

Nedrivning eller ændring af kommuneplan og andre myndighedsplaner – det er de to alternativer, der er for problematikken omkring den 1.500 m2 store salgs- og vækstbygning på Aldershvile Planteskole i Bagsværd, efter Naturklagenævnet har kendt bygningen ulovlig.
 
Gladsaxe kommune gav i sin tid planteskolens ejer lov til den store udvidelse med bygningen – det skete bl.a. ud fra et hensyn til personalet, der havde kummerlige forhold, og af hensyn til ejeren, der måtte lukke tre måneder om året, fordi der ikke var ordentlige indendørsfaciliteter.
Men efter klager fra naboer, naturfredningsforening og lokalpolitisk liste er den store bygning nu dømt ulovlig.
Den kan blive lovlig ved at ændre områdets øjeblikkelige status fra byzone til landzone, i hvert fald ifølge dagsordenen til det næste møde i økonomiudvalget, der er på tirsdag.
Det er den meget overordnede metode til lovliggørelse – i hælene på dén følger en længere række juridiske og planmæssige finurligheder, som det i sidste ende bliver op til regionplanmyndigheden og måske også Naturklagenævn at godkende.
 
Men i første omgang skal politikerne i økonomiudvalget altså se på sagen. Bliver der sagt god for ændringen dér, så skal det samlede byråd godkende det, og derefter har offentligheden så otte uger til at kommentere forslaget, der i essensen jo går ud på at bygningen får lov at ligge, som den gør i dag.

Ingen gadebander i Gladsaxe

Hverken politi, SSP eller socialforvaltning har kendskab til gadebander i Gladsaxe.
Det fastslår vicekontorchef i børn- og ungeafdelingen Jan Duckert, der i sidste uge orienterede Det kriminalpræventive kontaktudvalg om situationen.
"Når vi taler om gadebander, taler vi om nogle, der har et egentligt fællesskab, en leder, og det har vi ikke kendskab til i Gladsaxe", siger Jan Duckert til Nyhedsmagasinet.
Derimod er der 4-6 grupperinger af utilpassede unge i kommunen.
"Men de har først og fremmest unge med sociale problemer, det er ikke egentlig gadebander", siger Jan Duckert til Nyhedsmagasinet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Radikal utilfredshed med beslutning om voksenelever

Den radikale Lis Smidsholm er stærkt utilfreds med, at økonomiudvalget i Gladsaxe Kommune har spændt ben for socialudvalgets beslutning om, at kommunekassen skal betale halvdelen af ekstra-udgifterne til voksne social- og sundhedshjælperelever.
 
Baggrunden er, at byrådet har besluttet at social- og sundhedshjælperelever over 25 år skal have dobbelt så meget i løn som unge elever, hvilket betyder ekstraudgifter for 2,7 millioner kroner.
 
Det var venstre, der på økonomiudvalgets møde gik imod socialudvalgets beslutning om at slå halv skade om udgifterne. Partiet mente, det ville gå ud over budgetforliget fra efteråret, og nu skal sagen tilbage til socialudvalget.
"Det er en meget dårlig beslutning, for det er helt naturligt, at politikerne er med til at finansiere, at vi har pålagt omsorgscentrene en ekstra lønudgift, siger Lis Smidsholm til Nyhedsmagasinet.
Hun mener, det vil gå ud over de ansatte og de gamle, hvis omsorgscentrenes budget skal dække alle ekstra-udgifterne.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Nye toner på musikskolen

Den rytmiske musik får nu baghjul af den svært tilgængelige klassiske genre på Gladsaxe Musikskole.
Sammen med musikskoler i Hvidovre og Brøndby bliver elever og lærere fra den lokale musikskole de næste måneder introduceret til den moderne kompositionsmusik. I samarbejde med en professionel komponist skal de i løbet af foråret og sensommeren være med til at skabe et stykke nyt kompositionsmusik.
 
Eleverne på Gladsaxe Musikskole er endnu ikke blevet præsenteret for idéen, men souschef Asbjørn Keiding regner med, at de unge musikanter vil tage godt imod initiativet, være åbne og give den nye musik en chance.
 
Det musikalske projekt er i øvrigt ikke bare nyt for eleverne, det er bestemt også nyt for komponisten, Niels Rosing-Schow. Han skal nu komponere et værk skræddersyet til musikskolens elever. Værket forventes at være færdigt omkring april – maj måned, og efter sommerferien skulle musikskolens elever så være klar til at fremføre værket for et publikum.
Projektet har i øvrigt netop fået økonomisk støtte fra Københavns Amts Kulturfond.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hallo Hallo!

Hvordan sparer man små 300 millioner kroner på budgettet, uden at lukke en børnehave eller fyre midaldrende medarbejdere?
Man skifter naturligvis telefonselskab.
For et års tid siden besluttede de i Københavns amt, at der skulle spares på telefonregningen, og amtet sendte sit telefonabonnement i udbud.
 
En krone sparet er som bekendt en krone tjent - i dette tilfælde forventer amtet faktisk at spare
omkring 280 millioner kroner på telefonregningen.
Seks teleselskaber har afgivet tilbud, og vinderen blev TeleDanmark.
 
Med den nye aftale følger en række praktiske ændringer, som bl.a. betyder, at en del institutioner og forvaltninger nu skal til at skifte selskab, og for eftertiden er det kun tilladt amtet at indkøbe mobiltelefoner og oprette nye abonnementer hos ét selskab, nemlig TeleDanmark.
 
Amtet har i øvrigt benyttet lejligheden til at frikøbe alle sine telefoner, fordi det i det lange løb bedre kan betale sig at eje udstyret end at leje det.

Festligt Grand Prix på friskolen!

Flotte kostumer, farverige dekorationer og ikke mindst iørefaldende melodier stod på skemaet fredag formiddag på Bagsværd Friskole.
I godt et år har hele Danmark tilbedt Brødrene Olsen og sunget med på "Smuk som et stjerneskud" og senest Rollo & King. Melodi grand prix er kult, og på Bagsværd Friskole har de også fået grand prix-feber.
Her er melodi grand prix efterhånden ved at blive en tradition, og i fredags var det igen tid til musikfest i Bagsværd.
 
Deltagerne var 1. til 9. klasse og eleverne havde selv skrevet deres grand prix sange.
Og der var konkurrerende melodier, en streng dommerkomité, og hvad der ellers hører sig til et rigtigt melodi grand prix.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet