Torsdag den 8. Marts


Kommunal rengøringsservice "bestået"

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvem der støvcr af, og hvordan det bliver gjort.
Når der skal gøres rent i den lokale børnehave, på skolen eller på kontorerne på rådhuset, så er det Gladsaxe Kommunes Rengøringsservice, også kaldet GKR, der træder til.
Kommunens kvalitetskonsulenter har spurgt kunderne, hvad de mener, om den service GKR leverer.
 
Tilfredshedsundersøgelsen er baseret på interviews og spørgeskemaundersøgelser, og resultatet er overvejende positivt. Samlet set er 83 procent tilfredse med rengøringen, så længe det er en fast rengøringsassistent der kommer og gør rent. Brugerne er nemlig rørende enige om, at GKRs vikardækning ikke fungerer tilfredsstillende.
 
I GKR vækker resultatet af undersøgelsen generel tilfredshed, fortæller rengøringschef Mette Olesen.
Undersøgelsen er blevet taget til efterretning, og GKR vil nu fokusere en del på de problemområder, undersøgelsen peger på, eksempelvis vikardækningen.
Og GKR er lige nu i gang med at uddanne medarbejderne – for første gang nogensinde gennemføres en række 6-dages AMU-kurser for de godt 250 ansatte i GKR.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Byrådspolitiker ønsker valgsamarbejde

Byrådspolitiker Peter Brooker fra SF er skuffet over, at Det Radikale Venstre umiddelbart ikke vil give tilsagn om et valgteknisk samarbejde mellem SF, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre.
 
SF har nemlig foreslået samarbejdet som et værn mod en borgerlig borgmester, og Peter Brooker vurderer, at det radikale byrådsmedlem Lis Smidsholm er tættere på socialdemokraternes Ole Andersen end Venstres Bjarne Rasmussen.
 
Enhedslisten vil først tage stilling til forslaget om valgteknisk samarbejde senere, mens Socialdemokratiet er positivt stemt.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Røgfri uden skrækkampagne

Efter tre års målrettet kampagne imod rygning er det lykkedes at gøre Lundevang skole i Gladsaxe total røgfri - når det drejer sig om elever, vel at mærke.
Lærer på skolen, Marianne Lomholt, siger: "Vi har bevidst ikke benyttet skrækkampagner, men har til gengæld haft rygning oppe at vende på elevrådsmøderne igen og igen. Desuden har vi lavet sjove stop-rygning-plakater, røgfri uger og sammen sat en fælles deadline i august sidste år for rygestoppet. Det har virket for eleverne, men desværre er der stadig enkelte lærere, der ryger".
Så måske skulle nogen af eleverne tage skeen i den anden hånd og tilføre lærerne noget visdom om de mange negative effekter, der følger i kølvandet på rygning.
 
Skolens røgfrihed har i øvrigt begejstret Gladsaxes borgmester Ole Andersen så meget, at han har inviteret samtlige 94 elever i biffen.
En gulerod, der måske var værd at holde op foran eleverne på andre skoler, hvor røg stadig er en hverdagsting.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Flere besøgende på lokalbiblioteker

520.000 mennesker besøgte sidste år hovedbiblioteket i Gladsaxe.
Det er en lille nedgang i forhold til året før, til gengæld er der begyndt at komme langt flere på filialbibliotekerne i Mørkhøj, Værebro, Høje Gladsaxe og Bagsværd.
Til sammen har bibliotekerne været besøgt 817.000 gange i år 2000, hvilket er 6.000 flere end i 1999.
Det afslører årsberetningen for Gladsaxe-bibliotekerne, der netop er sendt på gaden.
 
Beretningen fortæller også om et mindre fald i udlån, men det skyldes primært, at der er kommet skrappere regler for elektronisk selv at forny materialerne.
 
Den store børnebogssucces Harry Potter har lokket nye kunder på biblioteket, ligesom mange småbørnsfamiliers flytning til Mørkhøj har fået flere børn og unge til at benytte det lokale bibliotek.
 
I alt blev der udlånt 1.077.739 styk biblioteksmateriale fra de fem biblioteker sidste år.

Kvindernes internationale kampdag

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og dagen betyder særlig meget for en person, der holder til i Gladsaxe.
Økonomichefen på Gladsaxeseminariet, Karen Hallberg, er nemlig også forkvinde for Dansk Kvindesamfund.
Hun fortæller, at kvindernes internationale kampdag i Danmark har været afholdt hvert år siden 1914, men der er stadig meget at kæmpe for.
Blandt andet vil hun gerne slå et slag for ligeløn, centre for voldtægtsofre og en mere ligelig fordeling på magtposter.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Varme planter

Der er normalt rigtig gode grunde til, at Gladsaxe Brandvæsen rykker ud.
Men udrykningen til Oldmarken i Bagsværd sidste fredag om aftenen var næsten lige i overkanten.
Der var gået ild i en potteplante, som blev slukket, som det udtrykkes i brandvæsenets afrapportering, "med mindre slukningsmidler". I dette tilfælde vand i en kop fra vandhanen.
 
Der er dog ikke tale om, at der er blevet lavet grin med brandfolkene.
Brandchef Ole Nedahl siger til Nyhedsmagasinet: "Det sker faktisk ikke så sjældent, at folk slukker en cigaret i en urtepotte, og gløderne får fat i den tørre muld, der så senere udvikler røg, uden at det lige er til at regne ud, hvor den kommer fra. Så det var helt fornuftigt at tilkalde os.".


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet