Mandag den 19. marts



Færre skattesmæk til borgerne

Færre borgere skal skylde i skat.
Det er målsætningen, når opkrævningsafdelingen i Gladsaxe Kommune nu i endnu højere grad lægger vægt på det forebyggende arbejde.
Det skal blandt andet ske gennem oplysning.
Eksempelvis skal nye iværksættere have bedre information om beregning af forskudsopgørelsen, lige som opkrævningsafdeligen vil kigge nærmere på lønmodtagere, der år efter år får en skatteregning på over 5000 kroner. Det kan for eksempel være fordi, de regner med nogle forkerte lønmodtagerfradrag eller, at de er holdt op med at indbetale til en kapitalpension.
Gladsaxe Kommune har i alt 191,6 millioner kroner til gode hos borgere, der ikke har betalt al deres skat.
 
 

Børnehave lukker

Børnehaven Hagabo i Søborg bliver nedlagt til august.
Der er simpelthen ikke børn nok i Søborg og Høje Gladsaxe-området til at opretholde børnehaven, der i dag kun har otte børn, hvoraf de seks skal i skole til sommer.
Børnehavens bestyrelse er enig i lukningen, når bare personalet sikres fortsat beskæftigelse.
Og netop dén sikring har kommunen ingen problemer med at give – der er nemlig masser af ledige pædagogstillinger på andre institutioner.
Prognoserne for børnetallet gør i øvrigt, at der i alt skal fjernes 297 institutionspladser i hele Gladsaxe Kommune.
 

Fald i indbrud og stigning i vold

Politiets Virksomhedsberetning for år 2000 er netop kommet på gaden.
Overordnet set er der sket et fald i antallet af anmeldelser af lovovertrædelser i Gladsaxe Kommune.
I år 2000 fik politiet i alt 4730 anmeldelser, hvilket er 368 færre end i 1999 og godt 700 færre end i 1996.
Men når man ser på de enkelte typer af forbrydelser, er der stor forskel på om, det er gået frem eller tilbage.
Hvad angår indbrud er der sket et fald på 75, så der i år 2000 blev anmeldt 1114 indbrud. Det tilskriver politiet især den ekstraordinære efterforskningsmæssige indsats, der blev gennemført i 1999 samt en målrettet indsats over for kendte kriminelle.
Derudover har politiet holdt en række kriminalpræventive foredrag i grundejerforeninger, der så er blevet opfordret til at danne interne netværk, hvor man underretter hinanden, hvis der sker serieindbrud i foreningen.
Så ser det anderledes sort ud, når man kigger på volden.
For det første blev fem mennesker myrdet i år 2000, hvilket er en dramatisk stigning i forhold til, at der de sidste fem år kun er sket et eller ingen mord om året, men det skyldes jo familiefaderen i Bagsværd, der dræbte hele sin familie.
For det andet blev der i år 2000 anmeldt 81 voldssager, hvilket er 25 flere end året før og altså næsten en stigning på 50 procent.
I virksomhedsberetningen skriver politiet, at stigningen i antallet af voldsanmeldelser er uforklarlig.
"Generelt gør det sig dog fortsat gældende, at vold hovedsagelig forøves af spirituspåvirkede personer i miljøer, hvor personerne helt eller delvis kender hinanden i forvejen – det være sig i familieforhold eller i værtshusmiljøer," står der i beretningen.
Folk, der slår på tæven, har i øvrigt stor risiko for at blive snuppet af politiet. Sigtedestatistikken er ikke opgjort endeligt, men politiet forventer, at der vil være rejst sigtelse i knap 70 procent af de milde voldssager og 85 procent af de grove voldssager.
Så er der større chance for at slippe fra et indbrud. I år 2000 var det kun otte procent af anmeldelserne om indbrud, der endte med en sigtelse og endda kun to procent af indbruddene i fritidshuse.
 

Tætte romtanke

De er tætte, desværre, vil nogen nok sige, de fire 10.000 liters tanke, der er gravet ned i jorden hos tobaksfirmaet House of Prince i Søborg.
Tankene indeholder nemlig rom, som bliver brugt til aroma i flere af firmaets produkter.
For at ingen skal blive fristet over evne, er rommen iblandet en denatureret kemisk væske, der skulle gøre det lidet indbydende at stikke sugerøret i en af tankene.
Det er Miljøstyrelsen, der har undersøgt tankenes tæthed, der altså er i tip-top orden.