Tirsdag den 20. November


Tegn på stor valgdeltagelse

Kombinationen af folketingsvalg og kommunalvalg ser ud til at trække vælgerne af huse. I hvert fald har der været mere end dobbelt så mange brevstemmer i år end til kommunalvalget for fire år siden.
I alt har 2111 Gladsaxeborgere stemt ved brevafstemningen. I 1997 var det kun 1022. Også når man sammenligner med Folketingsvalget i 1998 er interessen for at brevstemme blevet større. Ved Folketingsvalget i 1998 valgte 2084 borgere at brevstemme, i år var det 2202.
 
For en del Gladsaxeborgere betyder valget til amts- og byrådet så lidt, at de undlader at stemme til de lokale valg, selv om de stemmer til Folketingsvalget. I alt er der kommet 91 flere brevstemmer til Folketingsvalget end de lokale valg – og det til trods for at udenlandske statsborgere ikke har stemmeret til Folketinget.
 
Men de fleste Gladsaxeborgere skal altså stemme i dag, og vi skal minde om, at man skal tage begge valgkort med til valgstedet. Hvis valgkortene er blevet væk, kan det godt lade sig gøre at stemme. Man skal bare huske at medbringe legitimation.
 
Her på Radio Gladsaxe dækker vi selvfølgelig valget tæt. Vi sender direkte fra klokken 18.00 i aften og slutter formentlig først, når vi har fået sat navn på Gladsaxes borgmester.
 
I løbet af valgaftenen har vi selvfølgelig masser af reportager, valgresultater, prognoser og interviews. Vi indleder aftenen i den blødere afdeling – blandt andet besøger vi en Gladsaxe-familie for at følge deres valgaften, lige som vi dækker valget set fra værtshuse, busstoppesteder og McDonalds-restauranter. Senere rykker vi ind på rådhuset, hvor vi beskriver politikernes aften.

Ældre advares mod tricktyve

Gladsaxe politi advarer nu især ældre medborgere mod såkaldte tricktyve, der huserer i Søborg-området.
 
Fredag gik det ud over to ældre kvinder, der i deres hjem blev frastjålet kontanter, smykker og andre værdigenstande.
 
Tricktyvene beskrives som pænt klædte kvinder, sydlandske af udseende, 25 til 30 år, den ene kraftig med kort sort hår, ca. 160 centimeter høj, den anden slank med længere sort hår sat op i en knude og ca. 175 centimeter høj. Begge var iført knælange sorte skindfrakker.
 
Selve tricket går ud på at bede om noget at skrive med, et glas vand eller andet, der kræver, at den ældre åbner sit hjem for de to kvinder.
 
Mens den ene så snakker med den ældre og holder opmærksomheden fanget, så gennemsøger den anden hjemmet for værdier.
 
Fælles for de to ældre frarøvede er, at de kort forinden havde handlet i Prima-butikken på Søborg Hovedgade. Politiets formodninger går på, at tyvene er fulgt efter de ældre kvinder fra butikken, og Gladsaxe politi vil gerne i kontakt med vidner, der har observeret de to udenlandske kvinder omkring Prima, fredag ved 13-tiden.
 
Det kan ske på telefon 39 69 14 48.

Kræver lokal indsats overfor palæstinensere

Dansk Folkeparti i Gladsaxe kræver nu øjeblikkelig handling, efter det er kommet frem i medierne, at palæstinensere i Danmark snyder den danske stat for sociale ydelser.
 
Nogle af dem hæver nemlig deres overførselsindkomster her i landet, selv om de reelt bor i Libanon, det land, der er flygtet fra, eller hyppigt rejser frem og tilbage mellem de to lande.
 
Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti vil derfor tage op i socialudvalget, at Gladsaxe kommune indskærper overfor sine ansatte at indberette mistænkelige forhold.
 
- Vi skal have ryddet op, eller i hvert fald undersøgt, om der også finder uregelmæssigheder sted her i kommunen. Det er ikke noget ekstra arbejde for de ansatte, det er kun cirka 30, det drejer sig om. Og hvis man kræver, at de møder personligt op med billedlegitimation, så får man hurtigt sat en stopper for det, siger Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti.
 
Står det til ham, skal kommunen allerede fra den første december kræve personlig henvendelse af palæstinensere på overførselsindkomster.

Prinsen fra Søborg er stadig den største i Skandinavien.

Og nej, det er ikke Frederik, der pludselig har fået ny konkurrence, det er såmænd tobak, det handler om.
 
For Skandinavisk Tobakskompagnis cigaretmærke "Prince" er stadig det største på det nordiske marked, viser koncernens årsregnskab.
 
Selvom tobaksafvænning vel næppe før har været så stort et element i danskernes hverdag, så kan tobakskompagniet, der jo hovedsagelig lever af netop denne vare, fremvise et større overskud det sidste år end tidligere. På verdensplan solgte firmaet 26, 3 milliarder cigaretter, mere end en milliard cigarer og ca. 5.800 ton røgtobak. Omsætningen lå på næsten 32 milliarder, hvoraf knap halvdelen er gået til tobaksafgifter i de forskellige lande.
 
Hen over sommeren blev det interne cigaretforbrug på direktionskontorerne i Søborg sandsynligvis sat end del ned.
 
I juni blev to finske tobaksfirmaer nemlig frikendt i erstatningssager vedrørende tobaksrygning, og det er domme, der ventes at få betydning for lignende sager i de nordiske lande.
 
Tobakskompagniet indrømmer dog i selskabets årsberetning, at rygning er vanedannende og indebærer en risiko for helbredet, og at ingen under 18 år derfor bør ryge.