Fredag den 30. November


Mister en kvart million kroner på Søborg Torv

En kvart million kroner er, hvad der står på den røde bundlinie hos en af de forretningsdrivende ved Søborg Torv, efter en gennemgribende renovering af torvet nu er ved at være færdig.
 
Det er ejeren af San Marino og formand for gadegruppen under Handelsstandsforeningen Luiciano Saldo, der sætter et så håndfast beløb på omkostningerne:
 
- Det har været svært for mine kunder at komme hen til min forretning. Så i kroner og ører har ombygningen nok kostet mig 250.000 kroner. Heldigvis har jeg haft mange gode år i branchen og en tålmodig bank, ellers havde det været svært at klare den, siger italienske Luiciano Saldo.
 
Efter otte måneders banken og rumsteren er Søborg Torv nu ved at være færdigrenoveret. I de forgangne måneder har forretningerne omkring torvet været hårdt plaget af manglende kunder, der ikke har kunne parkere i nærheden og i perioder heller ikke har kunne forcere torvet til fods.
 
Der er nu igen både fortov og parkeringspladser, og de forretningsdrivende håber på, at det nye torv kan trække flere kunder til, end før renoveringen, ikke mindst når julehandlen går i gang i denne weekend.

Usikkerhed om politiske poster

Men det er ikke kun den politiske magt, der er sat i spil, det drejer sig også om kolde kontanter, da der er en god ekstraindtægt at hente, hvis man bliver formand for et af de i alt otte udvalg i kommunen.
 
Bedst betalt er de fire formandsposter i udvalgene for teknik- og miljø, børne- og undervisning, kultur, fritids- og idrætsudvalget samt socialudvalget. Her får formanden cirka 150.000 kroner om året. Men det skal dog lige bemærkes, at teknik- og miljøudvalget fra næste år deles op i to udvalg, og at byrådet nu skal tage stilling til, hvordan arbejdet i de udvalg skal honoreres.
 
De lavest lønnede formænd sidder i folkeoplysningsudvalget og i børn- og ungeudvalget, de får hver 60.000 kroner om året. Desuden får formanden for skatteankenævnet 90.000 kroner årligt for sin indsats.
 
Vederlaget, som aflønningen kaldes, er udregnet efter en procentdel af borgmesterens løn.
Han er den eneste politisk valgte, der er fuldtidsansat og han får 595.000 kroner om året for at drive Gladsaxe kommune. Viceborgmesterposten udløser 60.000 kroner.
 
Det sidste udvalg er økonomiudvalget, som borgmesteren automatisk er formand for. Det får han ikke yderligere penge for.
 
Skulle formandsposten glippe og man må "nøjes" med et medlemskab af et af udvalgene, får byrådsmedlemmerne hver omkring 15.000 kroner om året pr post.
 
Dertil kan man så lægge de 55.000 kroner, som samtlige byrådsmedlemmer modtager.
 
Har man hjemmeboende børn under ti år får man yderligere 11.000 kroner årligt.

Nye målsætninger på skoleområdet på vej

Skolerne og lærerforeningen i Gladsaxe har nu kommenteret færdig på det forslag til skolepolitiske målsætninger, der i efteråret har været sendt til høring. Og tidligere på ugen vedtog børne- og undervisningsudvalget så den samlede målsætning, der nu kun mangler en vedtagelse i byrådet – det sker på mødet den 12. december.
 
I forhold til den tidligere målsætning, så er det mest kommenterede i den nye evalueringen af lærernes indsats. Den frygter flere skoler vil føre til en ubrugelig sammenligning og rangordning af skolerne, ligesom de bløde og mere umålelige værdier måske vil gå tabt i værdisætningen.
 
Evalueringen af skolernes indsats tænkes offentliggjort, hvilket nogle skoler også har vendt sig imod.
I udvalget foreslog SF helt at udelade evalueringsdelen af målsætningerne, men forslaget blev forkastet.

Bagsværdcenter i økonomiudvalget

Planerne om et butikscenter i Bagsværd er kommet et skridt nærmere, efter at et enigt økonomiudvalg i går indstillede et lokalplanforslag til byrådet.
 
Forslaget indebærer en fireetager høj centerbebyggelse langs Vadstrupvej mellem Krogshøjvej og Bagsværddal, i området omkring Bagsværd Bymidte.
 
Ifølge planen kan der opføres både butikker og etageejendomme til boliger og erhvervsvirksomheder på et areal på 5000 kvadratmeter på fire etager.
 
Dog skal den del af centeret, der skal ligge nærmest Bagsværddal, kun opføres i tre etager. Som et led i lokalplanerne vedtog økonomiudvalget for et par måneder siden at sælge omkring 200 kvadratmeter fra ved området omkring Bagsværddal 15-17 og et vejareal på hjørnet af Vadstrupvej og Krogshøjvej. Det gøres, for at "give den nye bebyggelse langs Vadstrupvej en bedre bymæssig sammenhæng med bymidten," hedder det i forvaltningens beskrivelse.
 
Stueetagen forbeholdes butikker, mens førstesalen skal anvendes til kontor og de to øverste etager udelukkende skal bruges til beboelse, hvor der kan bygges mellem 16 og 18 nye boliger, alt efter selvfølgelig lejlighedernes størrelse.
 
Der afholdes borgermøde om lokalplanforslaget, men datoen er endnu ikke fastsat.

Farvel til Aasberg

41 år og tre måneder.
 
Så lang tid fik politikommissær Jørgen P Aasberg indenfor politiet, inden han i dag går på pension.
De sidste 30 år har han været ved Gladsaxe Politi, de sidste otte år som kommissær. Og I går blev han fejret af venner og kolleger på politistationen og fra mandag er han så en aktiv pensionist.

Juletræstænding og kalender

Skulle nogen af en eller anden grund have glemt, at julen altså også falder i år, så er der i eftermiddag god mulighed for at komme i stemning.
 
På Gladsaxe rådhusplads tændes det store juletræ med det efterfølgende traditionelle program med borgmestertale, pigegarde og glögg og æbleskiver.
 
Arrangementet løber af stabelen mellem kl. 17 og 18.
 
Hvis der efter dét endnu er nogle, for hvem den tilstundende jul ikke er undervejs, så bliver der rig mulighed her på frekvensen til at lege jul.
 
Fra på mandag byder vi nemlig på hele to julekalendere, primært for voksne og de lidt større børn.
Inden de første nyheder kl. syv alle hverdage læser Kirsten Havelund Halfdan Rasmussens små julerim og remser. Og i Nyhedsmagasinet læser Jens Okking en julehistorie af Bent Haller.
 
Skulle alt dette glippe i forhold til at bibringe den rette julestemning, så byder vi, som en allersidste chance, på en overdådig juleeftermiddag torsdag den 20. december – mere om det ved en senere lejlighed.