Mandag den 5. November


Øget kontrol giver næsten fem millioner kroner

Gladsaxe Kommune har sparet næsten 4.7 millioner kroner i overførselsindkomster på det sidste halvandet år.
 
Ikke fordi, reglerne for at modtage offentlige ydelser er blevet skærpet, men fordi Central- og skatteforvaltningen har sat ekstra ind overfor socialt bedrageri.
 
To medarbejdere har arbejdet fuld tid i den såkaldte Aktionsgruppe på at afsløre borgere, der enten snyder i skat eller modtager offentlige ydelser, de ikke har ret til.
 
For forvaltningsdirektør, Frede Mølgaard, som er leder for Aktionsgruppen, var de 4.673.028 kroner en stor overraskelse:
 
- Jeg havde måske regnet med halvanden million kroner, så det er et meget flor resultat. Selvfølgelig havde det været endnu bedre, hvis der slet ikke havde været nogen sager, men borgere i Gladsaxe snyder lige så meget som i alle andre kommuner.
 
Resultatet har også virket præventivt, selv om det altid er svært at måle. Men vi kan se, at vi får mange flere henvendelser fra enlige forsørgere, der flytter sammen med kæresten og derfor ikke længere har ret til økonomisk hjælp fra kommunen.
De fleste sager, som Aktionsgruppen har undersøgt, handler om, at enlige ikke oplyser til kommunen, at de er flyttet sammen med en anden, og at de derfor ikke længere har ret til at modtage ydelse for enlige forsørgere. Men blandt sagerne er også for eksempel tilfælde af skattesnyd og proforma ægteskaber.
 
Aktionsgruppen har på 18 måneder afsluttet i alt 73 sager, hvoraf der er rejst sigtelser i fem af dem. De fire er afsluttet, og det med domme for socialt bedrageri.
 
Gruppen blev oprettet som forsøg for halvandet år siden, men er nu gjort til en permanent ordning.

Idrætspriser overrækkes

Når bueskytten Camilla Søemod og håndboldlederen Svend Breum Petersen mødes på Gladsaxe Rådhus i aften, kan de måske udveksle sportslige erfaringer, men også beundre hinandens bronzestatuetter.
 
De får nemlig overrakt byrådets to årlige idrætspriser.
 
Den 16-årige skytte Camilla Søemod fra Gladsaxe Bueskytteklub har markeret sig stærkt internationalt de sidste fire år, blandt andet med både europarekord og verdensrekord inden for tre forskellige skydninger over 70 meter, og det vel at mærke i seniorrækken.
 
Svend Breum Petersen bliver i aften kåret som idrætsleder for sit mangeårige arbejde i Gladsaxe Idræts Forening - GIF - hvor han allerede i 1958 blev medlem af bestyrelsen. I 981 blev han formand for GIF, og er nu også medlem af FIGs bestyrelse og medlem af FolkeoplysningsUDVALGET.
 
Camilla Søemod og Svend Breum Petersen modtager begge, ud over statuetten, blomster og en check på 5.000 kroner.
 
Ved årets prismodtagelse i aften modtager desuden 107 idrætsfolk fra 16 forskellige lokale idrætsforeninger et rejsevækkeur for deres sportslige indsats. Det kan for eksempel være oprykning til en højere række, eller en medaljeplads ved danske mesterskaber, Europamesterskaber eller sågar verdensmesterskaber.
 
Vi har mere om Gladsaxe Byråds idrætspriser i Nyhedsmagasinet i morgen.

Voldtægtsmand anholdt efter dokumentfalsk

Fire mænd, oprindelig fra Zaire, men nu med opholdstilladelse i Sverige, blev i sidste uge taget på fersk gerning af Gladsaxe politi under forsøg på dokumentfalsk på en Q8-tankstation.
 
De fire forsøgte at betale benzin og varer med stjålne kontokort, men blev opdaget af en vaks ekspedient.
 
Afrikanerne havde også falske identitetspapirer, men politiets efterforskning fik efterhånden fastslået de sande identiteter.
 
Én af dem var eftersøgt i forbindelse med en voldtægt under et tidligere besøg i Danmark, ligesom manden også vil blive sigtet for tidligere tilfælde af bedrageri.
Han blev varetægtsfængslet, mens de tre andre blev løsladt.

HUR sender Byråd tilbage til tegnebordet

Om igen.
 
Sådan kan man tolke en bemærkning fra HUR – Hovedstadens Udviklingsråd – til Gladsaxe kommune vedrørende Aldershvile Planteskole.
 
I bemærkningen fra HUR hedder det, at lokalplanforslaget 142, som omhandler planteskolen, ikke umiddelbart er i overensstemmelse med Planlovens bestemmelser og retningslinier.
 
HUR kræver blandt andet, at der i lokalplanen redegøres for, at den del af det nye drivhus, der bruges til salg, skal opfattes som bruttoetageareal til detailhandel samt at der redegøres for de konkrete arealstørrelser. Desuden bemærker udviklingsrådet, at det maksimale bruttoetageareal skal fastlægges i lokalplanen, og at der i samme lokalplan tilføjes en bestemmelse om, at planteskolen kun må sælge planter og tilbehør i begrænset omfang.
 
HUR vil ikke gøre mere ved sagen, hvis byrådet indarbejder tilføjelserne og ændringerne i lokalplanen.
Det tager Gladsaxelisten som et tegn på, at de har ret i deres klager over kommunens håndtering af sagen. For ifølge listens John Damm Sørensen har det hele tiden været kommunens agt at forhale sagen ved bevidst at udforme lokalplaner, der skal laves om.
 
Han mener nemlig, at byrådsmedlemmerne har en personlig, økonomisk interesse i, at Aldershvile Planteskole får lov til at blive liggende hvor den er, i sin nuværende skikkelse:
 
- De risikerer jo at skulle betale erstatning til ejeren af Aldershvile Planteskole, fordi han er blevet lovet, at han godt måtte bygge ud. HUR´s bemærkninger er fuldt ud på linie med, hvad vi hele tiden har sagt, siger John Damm Sørensen.
 
Ved at forhale lokalplanen for Aldershvile Planteskole er det hans påstand, at kommunen håber, at der går så lang tid, at folk – det vil især sige naboerne til planteskolen - har vænnet sig til Planteskolen, og derfor ikke vil gøre flere indsigelser.
 
På et møde i morgen vil økonomiudvalget efter al sandsynlighed anbefale byrådet, at forslagene bliver indarbejdet i lokalplanen.

Valgmøde for udlændinge

Ved udlændinge, hvordan et kommunalvalg eller et amtsrådsvalg foregår?
 
Det kan måske være svært nok for indfødte danskere at gennemskue det, men for udenlandske borgere i Danmark kan det nærmest virke helt uoverskueligt.
 
Derfor afholder Integrationsrådet i Gladsaxe et borgermøde for alle udlændinge i kommunen, hvor rådet vil forklare om reglerne om valgret, stemmeafgivning og meget andet.
 
Mødet afholdes torsdag den 8. november i Rådhusets forhal fra klokken 19.30- 21.30.
 
Bag Integrationsrådets invitation ligger den begrundelse, at det er vigtigt, at så mange som muligt får et bredt kendskab til det danske demokrati og afgiver deres stemme, hvis de er stemmeberettiget.
 
Til borgermødet vil der desuden være mulighed for at stille spørgsmål til repræsentanter fra Integrationsrådet.