Fredag den 9. November


Skolebestyrelse afviser hævnakt

Formanden for skolebestyrelsen på Søndergård skole afviser nu blankt, at det er hævn der ligger til grund for den massive modstand over for skolens leder.

Skolebestyrelsen har i månedsvis forsøgt at få afsat inspektøren, som hidtil har fået politisk opbakning. Og sagen skal nu, på anmodning fra den konservative Lars Abel, behandles på Gladsaxe byråds møde næste onsdag.

Inspektøren har, siden hun tiltrådte for snart to år siden strammet op på stedet og gjort opmærksom på en række uregelmæssigheder. Og Lars Abel udtalte i går til Nyhedsmagasinet, at det kunne se ud som om, der er tale om en hævnakt mod dén, der har haft til opgave at rydde op efter dén lemfældige kultur, der angiveligt har eksisteret på skolen i årevis.

Men det er noget sludder, siger formand for skolebestyrelsen, Malene Ulrik.

"Det drejer sig jo om, at der har været samarbejdsproblemer meget hurtigt efter skolelederen kom. Det er ikke sådan, at der er nogle lærere, der har kørt den her skole før, der har været en meget markant ledelse, og det har vi også oplevet i skolebestyrelsen. Det er rigtigt, at der er nogle ting, der er strammet op omkring over for lærerene. Men i høj grad drejer det sig om, at inspektøren ikke har haft tillid til sine medarbejdere, at de kunne tage beslutninger selv, også indenfor de rammer, hvor de burde kunne gøre det. Det er helt forkert at omtale det som et hævntogt det her", siger Malene Ulrik.

Skoleinspektøren har netop afleveret en redegørelse for forholdene på Søndergård skole. En redegørelse der, ifølge Nyhedsmagasinets oplysninger beretter om flere uregelmæssigheder, ligefra kreativ bogføring og personale der har købt ind til sig selv på skolens regning til udlejning af lokaler til private fester. Forhold, der altså angiveligt skulle have stået på i flere år og stammer helt tilbage fra den forrige leders tid. Men nu tager tidligere viceinspektør på Søndergård skole, Gunnar Svendsen, for første gang til genmæle og udtaler sig i sagen. Han har gennem 22 år haft det daglige ansvar for økonomien på Søndergård skole og har ikke medvirket til kreativ bogføring.

"Vi har haft en meget åben økonomisk styring, og enhver har kunne kontrollere et hvilket som helst bilag", siger Gunnar Svendsen.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Dom i eksplosionssag ventes i dag

I dag falder der dom mod de to sigtede i sagen om eksplosionen under Høje Gladsaxe butikscenter den 14. januar i år.

Det foreløbige erstatningskrav på 4,4 millioner kroner er også med i dagens domfældelse.

Under torsdagens vidneafhøringer kom der ikke afgørende nyt frem i forhold til oplysningerne lige efter eksplosionen.

Dengang forlød det, at det var forsmået kærlighed, der satte de to i gang med brandbombningen, der i ordets bogstaveligste forstand rystede Høje Gladsaxe i sin grundvold.

Otte butikker blev ødelagt, flere vægge sprængt i stumper og stykker, og kun ved et mirakel overlevede de to gerningsmænd, da benzindampe fra tre molotovcocktail og en stor dunk blev antændt og eksploderede.

Det var da også tæt på, at den ene, ham der antændte benzinen, ikke overlevede – han lå længe i coma med indre blødninger, brækket kæbe, brækkede ribben, bækkenbrud, lårbensbrud, lammelser og 2. gradsforbrændinger.

I dag lider han totalt af hukommelsestab for perioden omkring eksplosionen, og forsvareren kræver derfor, at hans klient frifindes.

Den anden gerningsmand erkender sin medvirken. Han slap i øvrigt uskadt fra kælderen, fordi han var nervøs for det, der skulle ske, og derfor allerede var på vej væk.

"Vi havde regnet med kun at antænde et lille lejrbål i skobutikkens kælderrum", sagde han blandt andet i retten.

Den kvindelige ejer af butikken havde tidligere slået op med den ene gerningsmand, som hun i øvrigt kort forinden eksplosionen havde fortalt, at hun var blevet gravid med sin nye kæreste.

Under vidneafhøringen forsøgte anklageren at finde ud af, om der reelt var tale om hævn ovenpå ulykkelig kærlighed, eller om der var tale om forsøg på forsikringssvindel, fordi skobutikken længe havde kørt dårligt.

Det kom der ikke noget klart svar på, delvis fordi flere af vidnerne havde en rigtig dårlig hukommelse, hvad angik de dramatiske begivenheder for 10 måneder siden.

Sagen fortsætter som sagt i dag, hvor der ventes afsagt dom.


Hermann anmelder historiebog

"Fra Klondyke til moderne velfærdskommune".

Det er titlen på en bog, som Gladsaxe kommune udgiver i dag, og som er en historisk gennemgang af kommunen i de sidste 100 år. Lokalhistoriker Arne Hermann har kigget nærmere på "Fra Klondyke til moderne velfærdskommune":

"Det er en fin bog, den er saglig og konkret. Men der er ikke nogen sjove historier eller anekdoter, men den er heller ikke et politisk skønmaleri af Socialdemokratiet, som oppositionen havde frygtet, siger Arne Hermann.

Han tilføjer, at "Fra Klondyke til moderne velfærdskommune" er overskuelig, konkret og indeholder masser af tal og tabeller. Til gengæld havde han gerne set, at der også var et stikordsregister over navne og steder.

Bogen på 237 sider koster 175 kroner og kan købes hos de to boghandlere i kommunen, på hovedbiblioteket samt på Rådhuset. Den er trykt i 2.000 eksemplarer.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin