Mandag den 1. Oktober


Skattestigning på 0,03%

Skatten kommer til at stige i Gladsaxe næste år – og det er kirkens skyld.
De otte sogne i Gladsaxe har nemlig beregnet, at de skal bruge næsten 3,5 mio. kroner ekstra på budgetterne, der samlet set ligger på 35,5 mio. kroner for Gladsaxe-kirkernes vedkommende.
 
Der bliver tale om en stigning på kirkeskatten fra de nuværende 0,70% til 0,73%.
Og inden de betalende medlemmer af folkekirken nu farer ud og sælger løs af hus og hjem af frygt for stigningen, så kan denne lille beregning måske resultere i lidt ro på.
Ved en indtægt på f.eks. 300.000 kroner, så vil stigningen i kroner og ører komme til at udgøre 90 kroner og nul øre.

Grill røvet for anden gang på en uge

For anden gang indenfor en uge er Mørkhøj Grill blevet udsat for røveri.
Torsdag aften omkring kl. 20.45 trådte en ung dansk mand ind i grillen og truede med en hammer den 20-årige kvindelige ekspedient til at udlevere kassebeholdningen på 1.300 kroner.
 
Forrige fredag blev der benyttet en stor brødkniv i samme ærinde – dengang blev udbyttet på 6.000 kroner, og gerningsmanden eftersøges stadig.
Det gør den 15-17-årige ca. 165 cm høje mand bag torsdagens røveri også.
Efter røveriet løb han over Mørkhøjvej og forsvandt.
Politihunde fulgte sporet så langt som til en parkeringsplads, hvorfra der er blevet taget aftryk af hjulspor efter en parkeret bil.
Undervejs fandt hundene både hammeren og en skihue med FC-København-logo, der blev benyttet af røveren som maskering sammen med en sort rullekravesweater, der under røveriet var trukket helt op, så kun øjnene var fri.
 
Eventuelle oplysninger i sagen kan gives til Gladsaxe politi på telefon 39691448.

Høj fraværsprocent på sprogcenter

Fraværsprocenten blandt voksne udlændinge, der modtager undervisning i dansk som andetsprog er høj i omegnskommunerne.
Det viser en samlet undersøgelse på samtlige af landets sprogcentre.
Størst fravær er der på vestegnens centre, hvor procenten er oppe på 30, mens de mindre landkommuner er helt nede på 16%.
Tosprogede udlændinge i Gladsaxe går på Ballerup Sprogcenter, som Gladsaxe kommune er medfinancierende af. Her ligger fraværet på 26%, altså i den højeste ende.
 
På hold med voksne, hvor det er muligt at give økonomiske sanktioner, har det vist sig, at fraværet bliver holdt i ave. Det har man bla. konstateret på VUC i Gladsaxe, der ellers på de almindelige voksenhold oplever enfraværsprocent, der er lige så høj som på sprogcentrene, nemlig mellem 25 og 30%.
For selvom man der i mange år har forsøgt at bringe fraværet ned, så er det kun lykkedes dér, hvor der bliver trukket i en offentlig ydelse.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Frank Dalgaard vraget

Gladsaxe får alligevel ikke en lokal politiker opstillet som folketingskandidat for Kristeligt Folkeparti.
Frank Dalgaard, der for nyligt flyttede til kommunen, blev nemlig i sidste uge vraget som folketingskandidat for de kristelige, med stemmerne fem for og otte imod den kontroversielle politikers kandidatur.
 
Indtil videre indstiller Frank Dalgaard sig nu på et liv udenfor Folketinget, selv om han bliver i de kristnes rækker og stadig vil passe de ordførerskaber, han har fået i Kristeligt Folkepartis folketingsgruppe.

Lokale fodboldhelte støtter Røde Kors-indsamling

Søndag er traditionelt kampdag i den bedste fodboldrække, superligaen. Men på søndag holder spillerne fri fra grønsværen, og går i stedet i kamp for et noget andet formål.
32 fodboldspillere fra samtlige af superligaen´s hold skal frem til på søndag udkæmpe Byernes Kamp, der går ud på at skaffe flest indsamlere til Røde Kors´store landsindsamling.
Og fra AB i Bagsværd er det Abdul Zule, Jan Hoffmann og Michael Johansen der stiller op.
 
Lige nu mangler der 145 indsamlere i Gladsaxe. Og hvis man har lyst til at være med i Byernes Kamp sammen med spillerne fra AB, så kan man melde sig som indsamler på telefonnummer 4 x 38 og så skal man huske at sige AB.
 
Byernes Kamp er et samarbejde mellem Røde Kors og Spillerforeningen, og vinderen, det hold der har flest indsamlere, bliver kåret når indsamlingen er slut søndag eftermiddag.
 
Sidste år blev der samlet 180.000 kroner ind i Gladsaxe, og Røde Kors håber at indsamle mindst ligeså meget på søndag.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Alkoholkampagne henvendt til følelserne

I dag starter den landsdækkende uge 40-alkoholkampagne.
Forebyggelsesrådet i Københavns Amt sætter igen i år fokus på familiens afsavn, når en forælder eller ægtefælle drikker for meget.
I mellem 10 og 20% af befolkningen har et alkoholforbrug, der ligger over de anbefalede grænser på henholdsvis 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande for mænd.
 
Udover at minde om de anbefalede genstandsgrænser, så skal uge 40-kampagnen være med til at synliggøre, om man måske selv, eller én i omgangskredsen drikker for meget. I løbet af ugen bliver der f.eks. stillet forskellige boder op i indkøbscentre, på biblioteker og på sygehuse, hvor man bl.a. kan teste sin viden om alkohol.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet