Tirsdag den 16. Oktober


Gerningsmænd til eksplosion for retten

To unge mænd fra Gladsaxe står i næste måned i retten overfor et erstatningskrav på formentlig mellem to og tre millioner kroner og en fængselsstraf op til seks år. De to, på henholdsvis 23 og 25 år, er sigtet for at stå bag eksplosionen, der i januar måned i år bogstaveligt talt rystede Høje Gladsaxe Centret i sin grundvold.
 
Eksplosionen skete da dampe fra en brandbar væske blev antændt, da de to angiveligt skulle have forsøgt at sætte ild til en skobutik i centret. Forsøget skete fra kælderen, hvor eksplosionen forrettede store skader, ligesom der også skete stor skade på butikker.
 
Retten i Gladsaxe har afsat to dage til sagen, fordi der måske skal afhøres temmelig mange vidner.
Den ene af de sigtede, den 23-årige, har nemlig siden den skæbnesvangre aften lidt af hukommelsestab og kan derfor måske ikke selv afhøres om begivenhederne. Derfor er det muligt, at sigtelsen mod ham bliver bygget op ved hjælp af mange andre vidneudsagn.
 
Vi vender naturligvis tilbage til sagen, der under mere uheldige omstændigheder kunne have kostet mange menneskeliv.

Nyt videnscenter for allergi

Antallet af mennesker, der lider af allergi på grund af kemiske stoffer i fødevarer og andre forbrugerprodukter, er stærkt i stigning.
 
Det er baggrunden for oprettelsen af et nyt videnscenter for allergi, der indvies på amtssygehuset i Gentofte på torsdag.
"Nye allergifremkaldende stoffer kommer hele tiden til, derfor er en konstant overvågning af området nødvendig", siger amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen, der sammen med miljøminister Svend Auken står for den mere officielle åbning af centret.
 
Videnscentret får til opgave at overvåge kontaktallergi og luftvejrsallergi forårsaget af forbrugerprodukter, samt at identificere nye allergifremkaldende stoffer.

Problemer med røde venner

En gammel hunræv kan sagtens have så stort et territorium, at der skal to-tre nye ræve til, hvis den gamle dør. Dermed er der ikke den store idé i at aflive den gamle hun, selvom mange mennesker føler sig generet af dens tilstedeværelse.
 
Mange husejere, og andre med adgang til haver, er bange for at blive smittet med bakterier fra ræve og deres efterladenskaber, og Gladsaxe Kommune får masser af henvendelser om ræve.
 
Men ræven betragtes ikke som et skadedyr, og derfor er kommunen ikke forpligtet til at sætte ind. Alligevel er der indgået kontrakt med en vildtkonsulent, der dels kan give gode råd om, hvordan ræve og mennesker kan få det bedste ud af det sammen. Og hvis ikke de kan det, så er konsulenten udstyret med et antal fælder, der kan tages i brug.
 
Men som nævnt kan indfangning af ét dyr måske medføre, at området overtages af flere andre, så det er ikke altid nogen god idé. Som grundejer har man ret, men ikke pligt, til at efterstræbe, som det hedder, ræven, hvilket vil sige jage og dræbe den – bare det sker indenfor jagtlovens rammer.
 
På baggrund af de mange borgerhenvendelser udgiver teknik- og miljøforvaltningen her i efteråret et vejledningsbrev om det at omgås byræve.

Ulige kønsfordeling i Ældreråd

Kvinderne er i mindretal.
 
I hvert fald når det drejer sig om kandidater til Ældrerådet i Gladsaxe.
 
Selv om der generelt er en overvægt af kvinder blandt den ældre befolkning, er der flere mænd, der har valgt at stille op
til Ældrerådet. Af de 16 kandidater til rådet er fem af dem kvinder, mens altså 11 er mænd.
 
En af de kvindelige kandidater Lise Ardal, opfordrer de ældre til at stemme, så begge køn er repræsenteret i rådet:
 
- Kvinden har altid stået for omsorg. Lad det komme frem, især nu, hvor omsorg kaldes for service, så man lettere kan forsvare at spare det væk. Og man bør tænke over, om Ældrerådet skal stå for magt eller omsorg, eller begge dele, siger Lise Ardal
 
På torsdag klokken 12 udløber fristen for at stemme til Gladsaxes Ældreråd.

Vidner søges til færdselsuheld

Gladsaxe politi søger vidner til et færdselsuheld, der skete kort før kl. fem her tirsdag morgen på Herlev Hovedgade.
 
Her stødte en blå Saab 900, indregistreret i Slagelse, ind i en parkeret bil, og føreren af Saaben kan tumle omkring i chokeret tilstand og eventuelt også være skadet.
 
Vidner til selve ulykken eller med viden føreren bedes melde sig til Gladsaxe politi på 39 69 14 48.