Tirsdag den 23. Oktober


Udvalg afviser dumpingpriser

Hvem kommer til at tage skraldet i Gladsaxe fremover?

Svaret på det spørgsmål blev endnu engang vendt, da teknik- og miljøudvalget i Gladsaxe så på de tilbud, der er kommet hjem efter EU-licitationen om renovationsordningerne.

Udvalget har på et tidligere møde indstillet vognmandsfirmaet HCS til jobbet fra april næste år, men er af økonomiudvalget blevet bedt om at se på sagen igen efter blandt andet postulater om dumpingpriser.

- Vi har ikke ændret på vores tidligere indstilling til økonomiudvalget. Vi synes ikke, der er tale om dumping-priser, men man kan jo aldrig vide, hvad andre kan finde på at sige. Men et flertal af udvalg vil altså stadig pege på HCS som den bedste til jobbet, siger SFs Tove Eckhardt, der formand for teknik- og miljøudvalget.

Indstillingen om fremover at benytte HCS skal nu tilbage til økonomiudvalget og siden besluttes endeligt i byrådet.


Dømt for socialt bedrageri

Under dække af at være enlig forsørger og uden formue har en kvinde bedraget Gladsaxe Kommune for næsten 175.000 kroner.

I går i retten erkendte hun, at hun havde boet sammen med en mand i næsten tre år uden at opgive det til kommunen, og indrømmede også, at hun havde undladt at fortælle, at hun havde arvet over 700.000 kroner.

Som enlig forsørger kan man få hjælp fra kommunen i form af forhøjet børnepenge, friplads til daginstitutionen og boligsikring.

Og som arbejdsløs uden formue kan man ligeledes modtage bistandshjælp. Alle disse ydelser har den 38-årige social- og sundhedshjælper ind i mellem modtaget i perioden fra omkring slutningen af 1997 frem til september sidste år.

Selv om man skriver under på tro og love, at man vil oplyse, hvis grundlaget for de sociale ydelser ændrer sig, sagde den 38-kvinde i retten, at det havde hun ikke tænkt på, men efterfølgende kunne hun da godt se, at det var forkert.

Hun kunne have fået op til otte måneders fængsel, men retten valgte at se på, at det er et førstegangstilfælde og at hun har en 11-årig datter at forsørge. I stedet blev hun idømt seks måneders betinget fængsel samt samfundstjeneste på 80 timer. Og så skal hun selvfølgelig betale de 175.000 kroner tilbage.

Ammunitionen til anklageren havde Gladsaxe Kommunes to medarbejdere i "Aktionsgruppen" i Central- og skatteforvaltningen leveret. De har i det sidste halvandet år arbejdet med at undersøge sager, hvor der er mistanke om, at en borger snyder kommunen, som for eksempel socialt bedrageri.

Denne dom betragter de som en vigtig signalværdi:

- Det fortæller jo borgere i Gladsaxe, at man ikke bare skal gøre sådan noget. Vi har haft mange sager i det halvandet år, vi har været i aktionsgruppen, så vores løn er allerede tjent ind mange gange, siger de.

Begge kommunens medarbejdere har bedt om, at deres navn ikke bliver nævnt, med den begrundelse af de selv bor i kommunen og at det desuden er deres arbejde, og ikke deres navne, der er vigtige.


Uværdige forhold for handicappede

Handicappede på Københavns amts boinstitutioner lever til tider under kummerlige og uværdige forhold, viser en brugerundersøgelse fra tre amtsinstitutioner, heriblandt Taxhuset i Bagsværd.

Beboerne giver i en rapport udtryk for, at de udsættes for omsorgssvigt og umyndiggørelse, og det kommer tilsyneladende bag på amtspolitikerne.

Socialdemokraten Preben Andersen fra Bagsværd sidder med i amtets social- og sundhedsudvalg – han siger: "Det jeg har læst i rapporterne kommer bag på mig, og jeg kan ikke se andre muligheder, end at vi skærper tilsynet, fx antallet af de uanmeldte besøg, meget voldsomt. Der nævnes i rapporterne ikke noget om manglende personale eller anden form for ressourcemangel, så det her handler ikke om økonomi, men om respektfuld og værdig behandling".

Amtets social- og sundhedsudvalg drøftede brugerundersøgelserne på mandagens møde.


Breve fra udlandet skaber frygt

Sand fra De Canariske Øer, fupbreve fra Nigeria afsendt fra Milano og andre breve fra udlandet uden afsender skaber panik og usikkerhed hos modtagerne, og travlhed hos politiet, der undersøger og sikrer breve, der skal videre til Seruminstituttet.

Indenfor den seneste uges tid har Gladsaxe politi været ude at hente mere end 20 breve med mistænkeligt indhold, men indtil videre har det mest dramatiske indhold været strandsand fra en ferieø, der var sendt som en uskyldig feriehilsen uden bagtanke på miltbrand og frygten for samme.

I politikredsen har Ballerup posthus været lukket to gange på grund af mystiske forsendelser og Herlev posthus én gang.

TV-Byen i Søborg har også modtaget mistænkelige breve, og i går kom turen så til Microsoft i Ballerup, der blev evakueret efter fund af to breve, der var usikkerhed omkring – de er endnu ikke blevet undersøgt.

I løbet af fredagen og lørdagen modtog yderligere syv private breve, der skabte frygt. Herunder også de såkaldte Nigeriabreve, der er fupbreve afsendt fra Milano i Italien, og som går ud på at aflokke firmaers bankkontonumre. De er, udover at være det rene fup, ganske uskyldige i forhold til miltbrandproblematikken, siger kriminalpolitiet i Gladsaxe.


Valgdebat på Christianehøj

I aften er der valgmøde på Dagcentret Christianehøj.

"Det vil helt sikkert være en valgdebat, som handler om nogle af de forhold der er for førtidspensionister og folkepensionister, ex. hjemmeplejen og indkøbsordningen", siger forstander Beate Ørskov.

Dagcentret Christianehøj har tradition for at holde valgmøder hvert andet år og debatten plejer at være livlig.

Aftenens valgmøde er åbent for alle - det starter klokken 19 og varer til klokken 23.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Pige overfaldet i telefonboks

En ung pige, der intetanende benyttede en telefonboks i Høje Gladsaxe, blev i går klokken 14.30 udsat for røveri.

En 16-årig pige i et mindre selskab af andre unge truede pigen med en kniv, frarøvede hende nøgler og pengepung og sparkede hende.

Hun var efter overfaldet stærkt oprevet og kom i går på skadestuen.

De unge forsvandt fra gerningsstedet og politiet har endnu ikke fået fat i dem.