Mandag den 29. Oktober


Stadig problemer med affaldssortering

Forsøget med affaldssortering i Gladsaxe fungerer stadig ikke optimalt
14.000 husstande har siden januar været med i et forsøg, der går ud på at sortere skraldet i to - husholdningsaffald og restaffald. Husholdningsaffaldet bliver kørt til et biogasanlæg i Herning, hvor det bliver omdannet til gas.
Forventningerne gik oprindeligt på at kunne indsamle fire kg. husholdningsaffald pr. familie hver 14. dag, men der er stadig et godt stykke vej, førend den målsætning kan opfyldes, siger Lenette Møller Jensen fra kommunens affalds- og genanvendelseskontor.
 
Borgerne er blevet bedre til at sortere affaldet, men de skal være bedre til at sortere fra, siger Lenette Møller Jensen. Der hvor det primært går galt er med mad i emballage, f.eks. pålægsrester og gamle levninger fra middagsmaden. I stedet for at skille mad og emballage ad og smide det i hver sin affaldsspand, ender det som regel samme sted.
Stikprøver viser, at temmelig meget bioaffald stadig havner sammen med restaffaldet
 
Specielt i Pileparken har der været store problemer med fejlsortering.
Faktisk overvejede kommunen indtil for nylig at tage Pileparken ud af forsøget med affaldssortering, men er nu nået frem til et kompromis, der går ud på, at placere containerne til bioaffald udenfor affaldsøerne, så der er et tydeligt skel mellem containerne til de to typer skrald.
 
Forsøget med affaldssortering kører indtil den 1. april 2002.

Fem partier indgår valgteknisk samarbejde

En håndfuld af de mindre politiske partier i Gladsaxe har nu også indgået valgforbund.
Det drejer sig om Det radikale venste, Enhedslisten, Centrumdemokraterne, Gladsaxelisten og det nye parti Skraldelisten.
 
De fem partier har en række punkter, som de er enige om at støtte politisk, bl.a. konkrete forbedringer for børnefamilier og ældre, mere borgerindflydelse og en anstændig flygtninge- og indvandrepolitik. Men valgforbundet har også lavet en særlig udtalelse, der går ud på at arbejde for en løsning på skraldeproblematikken.
 
Steffen Lambertsen, kredsformand for Det radikale venstre i Gladsaxe siger, at skraldeproblematikken nu er gået fra at være et teknisk problem til at være en politisk sag, der handler om at skraldemændene skal have gode vilkår.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Møde mellem Byråd og boligselskaber

Psykisk syge i boligerne, havehjælp til ældre eller svage, det skæve skur i Høje Gladsaxe, afhentning af affald, skorstene og meget, meget andet.
Det bliver diskuteret i aften, når Gladsaxes Byråd tager imod boligselskaberne i området til det årlige møde.
 
Næstformand John Nielsen fra GAB, afdeling Bytoften, vil gerne vide, om udliciteringen af dagrenovationen vil berøre deres afdeling og understreger, at de er en af de afdelinger, der vil være kede af at miste det nuværende firma, Christianslyst.
Beboerformand fra Høje Gladsaxe, John Brown Brabrant Althoff-Andersen har blandt andet sat det skæve skur på dagsordenen, fordi han gerne vil vide, hvornår skuret bliver sat i stand. Det blev oprindeligt bygget, så mennesker med trang til en lille én kunne drikke der, i stedet for at sidde ved busholdepladser eller andre offentlige steder. Men i dag står der kun de sørgelige ruiner tilbage af fordums skur.
 
I Nyhedsmagasinet i morgen bringer vi mere om aftenens møde.

Penge til frivillige

Foreninger, der udfører et stykke frivilligt socialt arbejde, blev i denne uge begavet med penge fra en særlig pulje i Gladsaxe Kommune til netop det formål.
Flest penge, 30.000 kroner, gik til Nybro-Furå Kano- og Kajakklub, der vil starte et seniorhold i kajakroning.
Holdet skal lære om sikkerhed og almindelig opførsel på og ved vandet, og naturligvis også ud på vandet i kajakkerne.
 
Fredagsklubben på Søborg Torv får 15.000 kroner, så de 125 pensionistmedlemmer kan komme på en forårs- og en vintertur med bus ud til en kro på landet, som det anføres i ansøgningen.
Den såkaldte frivillighedscentral i Lyngby, der fordeler frivillig social arbejdskraft, får et tilskud på 10.000 kroner og så får Landsforeningen af Pårørende til stofmisbrugere 3.000, mens Hepatitislinien får 5.000 kroner.
 
Af de 307.000, der er afsat til den slags aktiviteter i år, er der så 40.000 kroner tilbage.

Sport og sprut

Færdselspolitiet i Gladsaxe afholdt fredag §§ 77 syn forskellige steder i politikredsen. Bl.a. på Tvedvangen i Herlev, hvor der samtidig var ishockeykamp mellem Herlev og Rødovre. Da kampen var slut blev der foretaget kontrol af de bilister der forlod Herlev skøjtehal. Det gav det resultat at 5 bilister blev anholdt for spirituskørsel og 1 sigtet for ikke at have erhverver kørekort.
 
Daglig leder af Færdselspolitiet Kim Wessel-Tolvig udtaler, at det ikke er sidste gang politiet fortager kontrol efter sportsarrangementer, når resultatet viser, at så mange kører bil efter at have drukket for meget under en sportskamp.
 
Ved de øvrige kontroller i Ledøje, Søborg, Værløse og Bagsværd var der yderligere 3 spirituspåvirkede bilister samt 11 overtrædelser af hastighedsbestemmelserne, 4 selesager og 1 ulovlig knallert. Der var ligeledes mange lygte og dækfejl. Der blev i alt optaget 34 rapporter.
 
Færdselspolitiet vil i den nærmeste fremtid foretage flere kontroller i politikredsen.

Kaffe og kage på biblioteket

Da Gladsaxe Byarkiv i foråret eftersøgte lykønskningskort fra Gladsaxe-borgerne, fik de så mange henvendelser, at der langt fra var plads til dem alle sammen på udstillingen dengang. Så nu tager byarkivet en runde til.
Udstillingen åbner den 10. november, hvor det samtidig er Arkivernes dag, en fælles nordisk arkivdag, hvor så mange arkiver som muligt holder åbent. Ved samme lejlighed bliver det fejret, at Lokalhistorisk afdeling i Gladsaxe fylder 25 år.
 
Arkivernes Dag finder sted klokken 10-14 lørdag den 10. november, hvor der er kaffe, kage og chokolade til de besøgende.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)