Torsdag den 13. september


Agenda 21-plan vedtaget

Gladsaxe byråd startede sit møde onsdag aften med i respekt at mindes ofrene og deres pårørende efter de terroristiske uhyrligheder rettet mod befolkningen i USA.
Efter det respektfulde minut fortsatte byrådet ellers med den programsatte dagsorden.
Den dækkede udviklingen fra park, til park med mulighed for glasbygning – der er her tale om Aldershvile Planteskole, som borgerne i Gladsaxe nu skal tage stilling til i løbet af en høringsperiode over et par måneder i efteråret i form af en ændring af plangrundlaget for planteskoleområdet.
 
På mødet sikrede et stort flertal i byrådet kolonihavefolket varig ret til deres haver – det skete med en ny folketingslov i ryggen.
 
Og så besluttede et næsten lige så stort flertal at udvide indhentningsmuligheden af straffeatttester på folk, der skal ansættes i kommunen.
Omkring det punkt sås en sjælden forbrødring imod det øvrige byråd mellem Enhedslisten og Konservative, der begge henholder sig til, at når straffen er udstået, så er man i princippet ren og fri for pletter, klar til at starte forfra igen.
Eneste relevante attest, mener de konservative, er den, der indeholder særlige oplysninger om forbrydelser mod børn.
 
Der blev i løbet af aftenen også på det nærmeste stemt om, hvor vidt pensionister må spise pålægschokolade eller ej. Det skete under behandlingen af den såkaldte Agenda 21-plan, hvor politikerne fandt det for godt at blande sig i, om gamle på plejehjem, i lighed med resten af befolkningen, skal kunne vælge økologiske retter.
Dét var for liberalt for nogen, ligesom muligheden for at vælge økologi på Hovedbibliotekets café også kunne vække modstand.
Agenda 21-planen blev samlet set stemt igennem af et flertal bestående af S, SF, Radikale og Enhedslisten.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

To anholdt for omfattende cigaretsmugling

To mænd er anholdt, og flere anholdelser er formentlig på vej, i en sag om hundretusinder af smuglercigaretter.
Toldvæsnet i Rødby fik fornylig mistanke til en polsk bil, som kørte i rutefart mellem Gedser og Rødby. I bilen blev der fundet 124.000 smuglercigaretter, og to polakker er nu varetægtsfængslet.
Men i bilen fandt tolderne også to mobiltelefonnumre til personer med bopæl i Gladsaxe politikreds, og kriminalpolitiet foretog efterfølgende ransagninger på en række adresser.
 
"Vi fandt otte kartoner smuglercigaretter, og så fik vi anholdt nogle personer. To mænd på henholdsvis 53 og 56 år er nu varetægtsfængslet, og vi fortsætter efterforskningen", siger fungerende kriminalinspektør Ole Andreasen fra Gladsaxe politi.
 
Kriminalpolitiet prøver i øjeblikket at finde frem til, hvem der er aftager af smuglercigaretterne, der
er lette at kende - hvis der mangler et dansk toldmærke og teksten på pakken står på polsk, engelsk eller et andet fremmedsprog, så kan man være forvisset om, at der er tale om smuglercigaretter. Medmindre selvfølgelig, man med sikkerhed ved, at cigaretterne stammer fra en charterferie eller anden udenlandsrejse.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Dømt for groft røveri mod supermarked

De to mænd der i juni i år begik røveri mod supermarkedet Prima i Bagsværd, blev i går i retten i Gladsaxe idømt henholdsvis to og to et halvt års fængsel.
Begge erkendte røveriet, men som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så afgav de vidt forskellige forklaringer i retten.
Den ældste af de to, en 19-årig mand fra Brønshøj, forklarede i detaljer, hvordan de to sammen havde planlagt røveriet, mens den anden tiltalte, en 17-årig skoleelev fra Amager, fortalte, at han var blevet truet på livet til at være med til røveriet.
 
Men den 17-åriges forklaring var for usandsynlig, mente anklageren. Eksempelvis skulle den 17-årige være blevet skubbet ind i butikken, men billeder fra overvågningskameraet viser, at det var den anden gerningsmand, der kom først ind i butikken. Billederne viser også, at den 17-årige deltog aktivt i røveriet, og en politibetjent forklarede i retten, hvordan han var blevet truet med en pistol, da han fulgte efter den 17-årige, der stak af fra røveriet.
Anklageren krævede den 19-årige idømt tre års fængsel og den 17-årige to et halvt års fængsel, for røveri af særlig farlig karakter.
 
Den 17-åriges beskikkede forsvarer plæderede for rettens mildeste dom, højst halvandet år, bl.a. fordi, han ikke mente, det var bevist, at den 17-åriges pistol var ladt, og fordi, den 17-årige ikke tidligere er straffet.
Den 19-åriges forsvarer plæderede for en dom på højst to år, især fordi den 19-årige havde samarbejdet med politiet efter anholdelsen.
 
Retten idømte den 19-årige to et halvt års ubetinget fængsel og den 17-årige to års fængsel, hvoraf de to måneder er ubetinget.

Enhedslisten optimistisk inden budgetforhandlinger

Torsdag aftens budgetforhandlinger bliver for en udvalgt skare, efter de borgerlige partier i mandags forlod forhandlingerne.
De konservatives Lars Abel konstaterer, at det bliver et dyrt møde i aften, fordi de øvrige partier skal drøfte yderligere udgifter på budgettet, et forslag fra Borgmester Ole Andersen, som de borgerlige ikke vil være med til.
 
Og med de borgerlige ude af spillet, må det lille parti Enhedslisten lige pludselig være kommet meget tættere på at få nogle af deres mærkesager igennem.
"Det håber jeg da, vi gør. Vi har mange ting, vi godt vil have ændret, blandt andet indenfor ældreområdet, og det er mit håb, at vi kan nå til enighed med borgmester Ole Andersen", siger Emilce Nielsen fra Enhedslisten.
 
Budgetforhandlingerne i aften sker mellem Socialdemokratiet og SF, samt de to mindre partier Det Radikale Venstre og Enhedslisten.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Bedre idrætsmiljø i Høje Gladsaxe

Høje Gladsaxe Idrætsforening, HGI, skal være med i et nyt projekt i samarbejde med Dansk Idræts Forbund og Dansk Håndbold Forbund.
"Der er mange børn i Høje Gladsaxe som ikke dyrker idræt. Og børnene falder fra holdidrætten, og bliver mere og mere individualister. Det fællesskab man har i holdidræt, det er ikke som vi kender det fra før i tiden", siger Hanne Nielsen fra HGI, der håber på , gennem projektet, at få skabt et bedre og mere spændende idrætsmiljø for børn, og HGI vil fokusere meget på børnene, forældrene, trænerne og lederne.
 
Projektet "Et godt idrætsmiljø for børn" er økonomisk støttet af Dansk Idræts Forbund og Dansk Håndbold Forbund, men det er den lokale idrætsforening selv, der skal definere indholdet af projektet.
Og Høje Gladsaxe Idrætsforening inviterer til stormøde om projektet den 1. oktober, hvor repræsentanter fra alle dele af lokalområdet er inviteret, dvs. skoler, fritidshjem, fællesdriften i Høje Gladsaxe, den lokale kirke, Haraldskirken, Gladsaxe kommune samt forældre, idrætstrænere- og ledere.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Lokalpolitisk liste stiller atter op

Gladsaxelisten har besluttet sig for at opstille til kommunalvalget igen i år.
Det gør den, fordi den mener, at der stadig er et utilstrækkeligt nærdemokrati her i Gladsaxe kommune.
 
Den lokalpolitiske listes mærkesager er stadig åbenhed, nærdemokrati og øget retssikkerhed for borgerne, og ifølge listen forvalter kommunen – og Socialdemokratiet – stadig lokalstyret på betænkelig vis.
Derfor er det i borgernes interesse, mener altså Gladsaxelisten selv, at den opstiller til det kommende kommunalvalg den 20. november.
 
Indenfor den lokalpolitiske listes egne rammer er der tilsyneladende så meget nærdemokrati, at de stadig diskuterer, hvem der skal være kandidater. Indtil videre lyder meldingen, at Gladsaxelisten opstiller med tre-fem kandidater.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet