Mandag den 17. september


Budgetforlig i Gladsaxe

Fire af de politiske partier i Gladsaxe byråd indgik fredag aften forlig om kommunens budget for de kommende år.
De borgerlige partier meldte sig ud af forhandlingerne på et ret tidligt tidspunkt i forløbet, og budgetaftalen er således indgået mellem socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og det Radikale venstre.
 
Gladsaxes borgmester, Ole Andersen, er tilfreds med det forlig, partierne er nået frem til. "Det er ganske vist ikke så bred en aftale, som vi har været vant til de senere år, men aftalen er jo bred alligevel, den repræsenterer 15 ud af de 25 byrådsmedlemmer", siger Ole Andersen til Nyhedsmagasinet.
 
"Der er ikke de store ændringer i forhold til budgetforslaget. Vi har fået nogle flere ting med, vi har så at sige løst nogle flere af de opgaver, som ligger og venter. Vi har i en budgetnote tilkendegivet nogle synspunkter vedrørende handlingsplan for voksne med særlige behov og vi har en note, som handler om indkøbsordningen for hjemmehjælpsmodtagere. Den nuværende indkøbsordning skal snarest muligt afløses af en indkøbsordning i kommunalt regi, evt. i form af et indkøbskorps", fortæller Ole Andersen.

Uacceptabelt usunde lejligheder

Mindst 14 lejligheder i den almennyttige boligmasse i Gladsaxe er blevet vurderet til at have en uacceptabel sundhedsmæssig tilstand.
Lejlighederne er fundet i forbindelse med en storstilet jagt på skimmelsvamp, som DAB, Dansk Almennyttigt Boligselskab, har sat ind i år.
Der kan meget vel være tale om flere sundhedsfarlige lejligheder, for tre boligafdelinger har ikke ønsket at deltage i sundhedstjekket, heriblandt den største i Gladsaxe, Værebro Park.
 
På landsplan er det kun 1% af DABs lejligheder, der er dømt uacceptable. 7% har mindre udbedringsmæssige problemer, mens 92% af de undersøgte lejligheder findes at være i orden.
DABs undersøgelse kommer på baggrund af en opfordring fra boligministeren, der beder boligselskaber og kommuner være ekstra opmærksomme på skimmelsvampproblemer.
 
DAB vil lave endnu et sundhedstjek her i eftersommeren – selskabet regner med, at udgifterne til de nødvendige udbedringer vil ligge på omkring 10 mio. kroner på landsplan.

Dømt for vold på bodega

Det var en stærkt berørt mand, der i fredags var indkaldt som vidne i Gladsaxe Byret, hvor han stod ansigt til ansigt med sin formodede overfaldsmand.
Under sin vidneforklaring var manden tæt på at bryde sammen, han rystede over det hele og turde ikke kigge over mod den tiltalte. Med hele kroppen vendt mod anklageren afgav han sin forklaring til, hvad der i februar måned i år fandt sted på Mørkhøj Bodega, hvor han var bartender.
Her opstod der tumulter og slagsmål, da to mænd besøgte bodegaen og startede med at præsentere sig med noget i retning af "Giv os to øl, vi er rockere".
Ifølge flere vidner var der en trykket stemning i beværtningen. De to mænd var "ude på noget", og bartenderen følte sig truet af den tiltalte, der virkede meget aggressiv.
Da bartenderen bad om betaling for øl fløj den tiltalte op af stolen, forfulgte ham ind i baglokalet, hvor han slog ud mod ham.
En gæst kom bartenderen til undsætning og blev selv slået med en knytnæve og fik stukket en finger i begge sine øjne.
 
Selv siger den tiltalte, der bor i Tingbjerg, at han intet husker fra denne dag, da han på et tidspunkt havde fået en billardkugle i hovedet. Så hele dagen er slettet fra hans hukommelse.
Han har fået fortalt, han fik kuglen i hovedet, for det næste han selv husker er, at han vågnede op i politiets varetægt med blod over det hele.
Vidnerne havde dog ingen problemer med at identificere ham, da han har tatoveringer på øverste del af brystet, arme, hænder og nakke og på siden af hovedet, praktisk talt over alt, hvor joggingdragten ikke dækkede.
 
Allerede inden den berørte tjener kom i vidneskranken, havde anklageren anmodet om, at tiltalte forlod lokalet, når vidnerne blev afhørt, da hun mente, at den tiltalte nidstirrede vidnerne. Dette afslog dommeren og ville i stedet instruere vidnerne om at kigge direkte på dommeren.
Da bartenderen indtog pladsen, udbrød han: "Jeg vidste ikke, han var her. Det har jeg det meget dårligt med".
Han var han så tydeligt påvirket af situationen, at anklageren indtrængende gentog sin anmodning. Dommeren afviste stadig, med den begrundelse, at en tiltalt har ret til at overvære sin egen retssag, men han bad dog den tiltalte om at sætte sig på tilhørerpladserne, hvor vidnet ikke kunne se ham.
 
Den tiltalte var også anklaget for at have været på Mørkhøj Bodega weekenden før og truet en anden bartender. Denne gang skulle han have været sammen med fire andre, der gik amok og raserede stedet. Vidnerne fortalte, at tiltalte "blot" havde truet, ikke deltaget i hærværket.
Tiltalte nægter at have været på bodegaen denne weekend, da han var sammen med sine børn.
Han erkendte sig skyldig at han have været i besiddelse af hash.
Og så er han i øvrigt også tiltalt i en nævningesag, efter politiet har pågrebet ham med 10 kilo amfetamin, en forseelse, der kan give ham op til otte års fængsel.
 
Retten kendte manden skyldig i volden begået under slagsmålet, men frikendte ham for anklagen, der vedrørte truslerne fra den foregående weekend. Han fik fire måneders fængsel, en dom, som anklageren mente, var for mild, eftersom han indenfor de sidste tre år har fået seks voldsdomme.

Ø: Socialudvalg giver medlemmer mundkurv på

Gladsaxe Kommunes socialudvalg er nu begyndt at give medlemmerne mundkurv på.
Sådan tolker Emilce Nielsen fra Enhedslisten i hvert fald to linjer i et referat fra socialudvalgets sidste møde den femte september.
Her står der slet og ret, at "der vil fremkomme en sag om socialudvalgets medlemmers mulighed for at stille spørgsmål i personsager".
 
"Det er ganske enkelt et forsøg på at forhindre mig i at tage personsager op. Det skaber utryghed i forvaltningen, mener de. Og det skal jo helst ikke hedde sig, at kommunen gør noget forkert. Men jeg kan ikke sidde det overhørigt, hvis jeg oplever, at en borger er blevet dårligt behandlet af kommunen, så bliver jeg nødt til at reagere. Så kan de komme med alle deres jurister, jeg vil stadig tage personsager op", siger Enhedslistens Emilce Nielsen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet