Onsdag den 19. september


Skraldemænd ud efter 60 år

Efter mere end 60 år med skraldemænd fra det lokale firma Christianslyst, så skifter Gladsaxe kommune sandsynligvis vognmand fra april næste år.
Hele skraldområdet, altså dagrenovationen, haveaffaldet og storskraldet, har været sendt i EU-licitation, og Christianslyst er ikke det billigste tilbud.
 
Der var ikke enighed i teknik- og miljøudvalget om valget af vognmand. Otte stemte for det billigste, HC Svendsen, mens socialdemokraten Sven Nielsen som den eneste stemte imod – han havde hellere foretrukket Christianslyst.
Sven Nielsen mener, at der må være tale om dumpingpriser, der i sidste ende kommer til at gå ud over kvaliteten. Han mener heller ikke, at der i valget af vognmand er taget tilstrækkeligt hensyn til den sociale dimension. Eksempelvis var Christianslyst ude med den første egentlige skraldemandsuddannelse, ligesom firmaet også har taget initiativ til at få arbejdsløse 2. generationsindvandrere ind på arbejdsmarkedet og i gang som chauffører og skraldemænd.
 
For Christianslyst A/S bliver der unægtelig tale om en stor ændring – 90% af forretningen består nemlig i vognmandskørsel for Gladsaxe kommune.
I Værløse kommune er man netop efter en licitationsrunde startet på en femårskontrakt med HC Svendsen, der dermed for anden gang i træk har været billigste udbyder dér.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

De borgerlige: Budgetforlig var ren taktik

Et kæmpemæssigt paradenummer og ren partitaktik.
Der falder drøje borgerlige hug til borgmester Ole Andersen og det budgetforlig, der i fredags blev indgået mellem socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og det Radikale Venstre.
 
"Jeg er skuffet over, at borgmesteren har valgt en partitaktisk budgetløsning fremfor en saglig løsning", siger Lars Abel, de konservative. "Borgmesteren har allerede nu taget hul på konstitueringen, det er klart, at når han inviterer Enhedslisten med, så er det fordi, han er nervøs for sit flertal efter valget. Det er jo også derfor, han allerede har lavet en konstituering med SF om fordeling af alle poster", siger Lars Abel.
 
"Det borgmesteren gør er, at han laver et kæmpemæssigt paradenummer til glæde for de partier, han skal bruge efter valget til at skaffe sig et flertal til igen at blive borgmester", mener Bjarne Rasmussen, Venstre, og tilføjer "Man når ned på en kasseholdning på henholdsvis 21 og 28 mio. kroner, som er fuldstændig uforsvarlig for en virksomhed af Gladsaxe Kommunes størrelse. Og det ved borgmesteren selvfølgelig godt, og han ved også, at hvis man holder lidt igen med opfyldelse af anlægsbudgettet, jamen så er der stadigvæk penge i kassen", mener altså Bjarne Rasmussen.
De borgerlige partier blev ifølge Bjarne Rasmussen smidt ud af budgetforhandlingerne allerede på et tidligt tidspunkt, da borgmesteren krævede yderligere penge til driftsomkostninger.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Plejehjemsskift giver ekstra husleje

56 tidligere beboere på plejehjemmet Bakkegården, der nu er flyttet til Rosenlund, er kommet i en huslejemæssig klemme, der betyder, at de hårdest ramte skal betale næsten 2.500 kroner mere om måneden.
Begge plejehjem, eller omsorgscentre, ligger i Gladsaxe kommune.
Bakkegårdens fem afdelinger er ved at blive renoveret, og det er i den forbindelse, at beboerne er flyttet til Rosenlund.
Men mens huslejen på Bakkegården udregnes efter reglerne for plejehjem, så betales huslejen på Rosenlund efter ældreboliglovens regler, hvor både indtægts- og formueforhold spiller ind.
For 45 af beboerne betyder det huslejestigninger på indtil 1.000 kroner om måneden, mens det for 11 beboere har givet stigninger fra 1.000 til 2.500 kroner.
 
Socialforvaltningen mener godt, at en stigning på 1.000 kroner kan forsvares i de nye og bedre boliger, men at stigninger derudover er for meget.
Derfor foreslår forvaltningen, at politikerne i socialudvalget siger god for et huslejetilskud til de 11 beboere, der har fået en stigning på mere end 1.000 kroner om måneden oveni det, de betalte førhen.
Socialudvalget skal diskutere sagen i dag.

Virksomheder på charmeoffensiv

Masser af gymnasie- og handelsskoleelever er stadig i tvivl om, hvilken karrierevej de skal vælge, når de er færdige med skolen.
De store virksomheder var derfor på charmeoffensiv, da Uddannelseskaravanen i går var på besøg på Gladsaxe Gymnasium.
 
Ca. 25 forskellige uddannelsesinstitutioner og virksomheder, deriblandt Novo Gruppe, SAS og politiet, slog sig ned i gymnasiets kantine med hver sin stand for at fortælle eleverne om fremtidens karriere- og uddannelsesmuligheder.
 
Gymnasieeleverne var især interesserede i højskoler og praktikophold i udlandet, mens handelsskoleeleverne sværmede omkring eksempelvis bankuddannelsen. Også forsvaret og politiets stand trak mange elever til.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet