Mandag den 24. september


Opbakning til skraldemænd

Normalt samler de skrald sammen, men i weekenden har 40 skraldemænd i Gladsaxe været ude for at indsamle en noget anden vare.
Her samlede de nemlig underskrifter ind fra borgerne om, at affaldet skal blive, hvor det er. Altså hos renovationsfirmaet Christianslyst, hvor 40 skraldemænd er ansat, og ikke, som teknik- og miljøudvalget besluttede i sidste uge, at lade et andet firma overtage opgaven.
 
Allerede fredag morgen havde skraldemændene fået 400 underskrifter, før de overhovedet var gået i gang med indsamlingen. Blandt underskriverne er også to af de store grundejerforeninger i Gladsaxe kommune.
Og opbakningen fra borgerne er stor, fortæller tillidsmand for skraldemændene, Ole Rasmussen.
I weekendens løb er der indsamlet flere tusinde underskrifter, og underskriftsindsamlingen fortsætter.
 
Økonomiudvalget og byrådet mangler endnu at tage endelig stilling til beslutningen om at lade dagrenovationen i kommunen overgå fra Christianslyst til renovationsfirmaet HCS.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Internationale pædagoger

Fremtidens pædagoger skal være bedre rustet til at møde børn og voksne med en anden kulturel baggrund end den danske.
For et år siden indførte Gladsaxeseminariet en international linie. Den første årgang tæller 16 studerende.
 
"Vores samfund er efterhånden ved at være et multietnisk samfund, så jeg mener klart, at det er en god forudsætning og balast at have med. Efterhånden er der jo flere og flere steder, hvor tosprogede er i vores omgivelser", siger studerende Kristine-Marie Søndergaard.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Planændring lovliggør planteskole

Forslag til lokalplan nr. 142 og forslag til tillæg nr. 1 til kommuneplan 2001 er fra i morgen fremlagt til offentlig høring.
Nå, og hvad så? – vil langt de fleste nok sige. Men når vi fortæller, at det handler om plangrundlaget for Aldershvile Planteskole og det øvrige kystområde ved Bagsværdvej, så er der nok flere, der vil nikke genkendende.
Planen går, kort beskrevet, ud på at lovliggøre den ulovlige planteskolebygning på godt 1.500 m2.
Hvordan det sker er nøjere beskrevet i forslagene, men hidtil har området været beskrevet som park. Det foreslås nu logisk nok ændret til park med mulighed for indpasning af planteskole.
Logisk, fordi der siden 1954 netop har været drevet planteskole på området.
 
Beboere i lokalområdet, myndigheder og relevante foreninger har modtaget ændringsforslagene – andre kan se dem på bibliotekerne eller rekvirere planerne på Gladsaxe rådhus.
 
Hvis ikke eventuelle indsigelser godtgør noget andet, så er næste skridt i lovliggørelsen at søge dispensation for bygningens overskridelse af søbeskyttelseslinien – men det er en helt anden historie.
Sidste frist for indsigelser er den 20. november i år.

Flere penge til sygehuse

Gentofte Amtssygehus skal totalrenoveres indenfor få år, og samtidig får sygehuset til næste år indrettet enestuer til sindslidende.
Og så skal det være lettere at vælge mellem amtets sygehuse, hvis uheldet er ude.
Det er nogle af resultaterne af budgetforliget i Københavns Amt i år.
 
En øget skatteindtægt fra amtets borgere på cirka en milliard kroner kommer dermed sygehuspatienter til gode.
På budgettet er der således i 2002 afsat 62 millioner kroner alene til det frie sygehusvalg. Derudover tilføres hele sygehusområdet i amtet 37 millioner kroner, det er penge, der blandt andet skal bruges til nye apparater og ny medicin. Og endelig planlægger amtet altså at iværksætte et forprojekt for en totalrenovering af amtssygehuset i Gentofte.
 
30 ud af 31 amtsrådsmedlemmer står bag budgetforliget i Københavns Amt.

Sparkede betjent

En yngre mand blev i fredags i Gladsaxe Byret idømt en måneds ubetinget fængsel for vold mod tjenestemand i funktion.
Episoden fandt sted i april i år, hvor manden var på værtshus "Toppen" i Søborg. Her fik han sig nogle øl, og på et tidspunkt tilkaldte to andre gæster politiet, fordi de følte sig utrygge ved mandens opførsel.
Da politiet ankom, var manden på vej hjem. Efter de standsede ham, begyndte han at råbe skældsord efter dem og ville ikke opgive sit navn eller sin adresse. Derfor så politiet sig nødsaget til at anholde ham.
Under turen til stationen sparkede manden, der sad på bagsædet, ud efter føreren af patruljevognen og ramte ham på skulderen. Angiveligt skulle den dømte have sagt noget i retning af: "Du kan slikke mine tæer."
Og det gør man ikke ustraffet over for en politibetjent, så nu skal manden altså ind og køle af i en måned.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet