Fredag den 28. september


Udskældt inspektør bliver - uro på Søndergård skole

Mangel på tillid og mangel på samarbejde har i lang tid været kendetegnende for forældre og ansattes forhold til ledelsen på Søndergård skole.
Senest har forældre samlet underskrifter ind, for at få den nuværende skoleinspektør afsat og repræsentanter fra skolebestyrelsen har henvendt sig skriftligt til politikerne med samme ærinde.
I går morges modtog forældrene et brev fra borgmesteren, der meddeler, at politikerne har valgt at bakke op om inspektøren.
"Jeg er meget forundret over det brev, det er i hvert fald ikke det svar, vi havde ventet at få", siger
formand for skolebestyrelsen på Søndergård skole, Malene Ulrik.
 
"Det er en enig forældregruppe i skolebestyrelsen, der har ønsket at få inspektøren forflyttet. Og det er en enig lærergruppe på skolen, der ikke længere tror på, at der kan være et samarbejde med inspektør Lena Hylager. Jeg tror, at det her vil give meget uro blandt de ansatte på skolen, og jeg ved, at det vil give stor uro blandt forældrene. Der er mange forældre, der har følt, at der har været meget uro på skolen i lang tid, og de har talt om at flytte deres børn fra skolen, nogle har allerede gjort det", fortæller Malene Ulrik.
 
Borgmester Ole Andersen forventer derimod ikke den store uro som følge af beslutningen om at lade Lena Hylager fortsætte som inspektør på Søndergård skole.
"Lena Hylager er ansat af byrådet som leder af Søndergård skole, og vi føler, at vi må bakke vores ledere op. Det mener vi også, at skolebestyrelsen burde gøre. Der er klare udtalelser fra skolens ledelse om, at man vil gøre alt for at medvirke til, at de uoverensstemmelser som måtte være kommet, at de bliver bilagt. Og det vi meget stærkt appelerer til det er, at forældrebestyrelsen og sidst men ikke mindst skolens medarbejdere medvirker hertil", siger borgmester Ole Andersen til Nyhedsmagasinet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Gevinst på 3 mio. kroner på udlicitering

120 kroner sparet – det er det kontante udbytte om året for hver husstand i Gladsaxe, når kommunen næste år skifter den nuværende vognmand på skraldeområdet ud.
Samlet er der tale om en årlig besparelse på 3,2 mio. kroner, efter at hele skraldeområdet har været i EU-licitation.
Af de fem vognmænd, der endte med at deltage i licitationsrunden, er den nuværende, Christianslyst, den lavest scorende. Det betyder, at der både er tale om et dyrt tilbud, og at kvaliteten, materiellet og miljøpolitikken heller ikke har hørt til i den bedste ende.
HCS A/S, der er blevet valgt som ny vognmand, har naturligt nok den højeste score – den ligger på 8,8 point, hvor 10 er maksimum.
Derefter følger RenoFlex-gruppen med 8,4, Marius Pedersen på 8,3, M. Larsen Vognmandsforretning scorer 7,1 point, mens Christianslyst ligger på 6,8, altså hele to point under den bedste.
 
Et stort flertal i teknik- og miljøudvalget har, som nævnt flere gange, stemt for at give entreprisen til vognmandsfirmaet HCS, men sagen skal først drøftes på tirsdag i økonomiudvalget, og siden skal beslutningen konfirmeres i byrådet.
 
Indsamlingen af skrald er i øvrigt ved at blive et meget følelsesladet emne. De nuværende skraldemænd samler nemlig protestunderskrifter ind på livet løs, og mange Gladsaxeborgere er tilsyneladende villige til at betale ekstra for at beholde den nuværende vognmand.
Det efterlader politikerne i en uønsket kattepine her kort tid før kommunalvalget, for uanset hvilken model, der vælges, så vil der blive sure miner.
Holdes der ikke fast i besparelsen på omkring de tre mio. kroner, så vil nogen have svært ved at bibeholde tilliden til den politiske dømmekraft. Fastholdes beslutningen, så vil borgere med en mere følelsesladet holdning til deres skrald og skraldemand måske overveje at sætte krydset anderledes end de plejer.
 
Som en konsekvens af den mistede entreprise, så har de ansatte i Christianslyst stiftet et nyt politisk parti, Skraldemændene, der stiller op ved kommunalvalget til november.
Tillidsmand Ole Rasmussen siger til Nyhedsmagasinet, at det nye parti vil udliciteringer til livs, skaffe ungdomsboliger og sørge for flere plejehjemspladser.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Landets første Søvncenter indvies i dag

I dag bliver Danmarks første behandlingssted for mennesker med søvnproblemer indviet på amtssygehuset i Glostrup.
Ca. 75.000 mennesker i alle aldre har i dag så store problemer med søvn, at det nærmest kan betragtes som invaliderende. I værste fald kan søvnproblemer medføre alvorlige sygdomme, bl.a. hjertekar-sygdomme og epilepsi.
 
Siden 1980´erne er der lavet massevis af undersøgelser af mennesker med søvnlidelser, og nu har man samlet eksperterne på området og den nyeste teknologi på ét sted.
Før i tiden måtte patienter overnatte på sygehuset, under overvågning og tilkoblet et stort måleapparat.
På det nye Center for Søvnforstyrrelser får patienterne et bælte med elektroder koblet til et lille måleapparat på størrelse med en mobiltelefon med hjem.
Alvorlige søvnforstyrrelser kan som regel afhjælpes med et vejrtrækningsudstyr, som patienterne skal sove med om natten, resten af livet.
 
Det nye Center for Søvnforstyrrelser er en del af Klinisk Neurofysisk Afdeling på Glostrup sygehus.

Tre vindere forskønner

De tre vindere af dette års Gladsaxe Forskønnelsespris blev afsløret i går, da der var prisoverrækkelse på Aldershvile Slotspavillon.
Det er Restaurant Bolden ved badmintonhallen ved Marielyst Stadion, som er tegnet af arkitekt Vilhelm Lauritsen og som netop er blevet renoveret og tilbageført til sin oprindelige skikkelse efter år med forfald.
Og så er det Nybro-Furå kano og kajakklub, som ifølge dommerpanelets vurdering er enkelt, men dog overlegent i sin egenart, og som skaber et selvstændigt lille univers.
 
Den tredje vinder, som ud over blomster og diplom også modtog en check på 8.000 kroner, er et ungt par, der bor i et bondehus fra 1777.
Og selv om de har fået kommunens tilladelse til at rive det ned, er de nu gået i gang med at restaurere huset, med respekt for den oprindelige bygning, med stråtag, bindingsværk og små vinduer.
 
"Vi har alle i dommerpanelet forskelligt udgangspunkt at vurdere ud fra, men fælles er, at det er noget personligt, enestående og noget, der ligger engagement bag", fortæller arkitekt Jan Albrechtsen om dommernes valg.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet