Onsdag den 5. september


Amt alligevel med til oprensning af Bagsværd sø

Københavns amt har vendt på en tallerken, eller måske snarere et surfbræt, og vil nu godt være med til at betale for en oprensning af Bagsværd sø. I juni måned var det ellers et enigt økonomiudvalg i amtet, der sagde nej til at være medfinansierende, men nu er der alligevel en check på seks mio. kroner på vej til projektet, oplyser det socialdemokratiske økonomiudvalgsmedlem i amtet Preben Andersen til Nyhedsmagasinet.
 
Gladsaxe kommune har selv afsat 30 mio. kroner i budgettet over de næste år, men endnu er der et godt stykke vej op til de 65 mio., som en grundig oprensning af søen er estimeret til at ville koste.
Lyngby-Taarbæk kommune har tilkendegivet, at de også er parate til at gribe til foret, så nu mangler efterhånden kun det statslige bidrag.
 
Oprensningsprojektet går kort ud på at fjerne omkring 30 cm bundslam ved hjælp af en stor sugemaskine placeret på en flydepram. Via et rørsystem ledes slammet til et lille rensningsanlæg, der skal etableres på parkeringspladsen ved Skovbrynet station. Derfra ledes det rensede vand tilbage i søen, og vupti, sådan mere eller mindre, så er søen fin og ren igen.
 
Projektet er beregnet til at vare to år og skal efterfølges af en såkaldt biomanipulation, der betyder, at der kommer fisk af den rette støbning i søen. Kommer alle de 65 mio. hjem, så kan det storstilede projekt være afsluttet i efteråret 2005.

Manglende plads i fængsler koster dyrt

Det er ikke til at opdrive en plads i fængslerne hverken i København eller på Sjælland, og det fører til groteske situationer.
 
Mandag aften stod Gladsaxe politi således med en anholdt, en 47-årig kvinde, der meget gerne skulle have været varetægtsfængslet dagen efter. Indtil da skulle hun have tilbragt natten i et fængsel, klar til at blive stillet for en dommer – men sådan skulle det ikke gå.
 
Vicekriminalkommissær Michael Liebst Sørensen siger: "Det var en gammel kending, vi her havde fat i, der var anholdt for anden gang indenfor et par dage, og som vi meget gerne ville ha’ puttet væk under den videre efterforskning. Nu er hun væk, formentlig gået under jorden, og så kan vi bruge masser af timer på igen at finde hende".
 
I går eftermiddags havde der foreløbig været seks politifolk i gang med at lede efter kvinden. Der er en detention på politigården i Gladsaxe, men den må ikke bruges til den slags overnatninger, der var brug for i dette tilfælde, end ikke som en nødforanstaltning.

Gladsaxe har selvmordsrekord

Gladsaxe Kommune har en kedelig rekord inden for Københavns Amt.
Det er nemlig den kommune, hvor flest borgere begår selvmord, viser en undersøgelse fra Embedslægeinstitutionen.
 
Der er i gennemsnit 15 mennesker årligt i Gladsaxe, der vælger at tage sit eget liv, hver tredje af selvmordene begås af mennesker mellem 45 og 64 år.
 
Det skal ses i den sammenhæng, at den psykiske sundhedstilstand i kommunen generelt er dårligere end de øvrige kommuner i amtet, og at indlæggelse på psykiatriske afdelinger også ligger højere end amtets gennemsnit.
 
Det er med andre ord sværere at være psykisk syg i Gladsaxe kommune end i de omkringliggende kommuner i Københavns Amt. Det fremgår af en sundhedsredegørelse for 1998-2001, som kommunens socialudvalg fremlægger i dag.
 
Selv understreger socialforvaltningen, at indlæggelseshyppigheden fra 1998 og 1999 formodes at være faldet betydeligt, ikke mindst fordi kommunen i de senere år har kunnet give de sindslidende flere tilbud, som for eksempel støttecenter, aktivitets- og væresteder, misbrugsteam samt bo- og dagtilbud.

Pædofili-frikendt anlægger sag

Den tidligere pædagogmedhjælper fra børneinstitutionen Mosen i Gladsaxe, som blev dømt og senere frikendt for anden kønslig omgang end samleje med børn, anlægger nu privat straffesag mod Ekstra Bladet for bagvaskelse.
 
Ifølge avisen selv anklager den nu 24-årige mand og hans forsvarer, Thomas Rørdam, Ekstra Bladet for at have overtrådt ytringsfrihedens grænser, da det lod en mor til et af de otte berørte børn udtale, at manden var pædofil.
 
Dette gjorde avisen til trods for, at manden blev frikendt ved Landsretten.
Mandag indledtes så sagen mod Ekstra Bladet og chefredaktør Bent Falbert, hvor den 24-årige kræver frihedsstraf og en erstatning på 200.000 kroner.
 
Sagen bliver afgjort den 1. oktober i år.

Gladsaxe kommune tjener på indvandrere

Social- og sundhedsudvalget har i år budgetteret med en indtægt på omkring 4,5 millioner kroner på integrationsområdet, et skøn som dog er blevet modificeret en anelse, da Gladsaxe kommune ikke modtager så mange flygtninge og indvandrere i år, som forventet.
 
Kommunen havde regnet med cirka 300 personer i år, men forventer nu, at der kommer færre flygtninge og familiesammenførte, så det samlede tal kommer ned på omkring 250 mennesker.
 
Kommunens beregninger viser, at der i år er udgifter for cirka 41 millioner kroner på integrationsområdet, mens der er en forventet indtægt på næsten 46 millioner. Det skyldes, at staten betaler omkring 15 millioner kroner af udgifterne.
 
Afdelingsleder for Gladsaxe Kommunes arbejdsmarkedsafdeling Erik Schrøder, understreger dog, at indvandrere og flygtninge kun giver et overskud på kontoen, hvis man ser isoleret på det og henviser til, at der også er andre udgifter forbundet med integrationen, for eksempel til tolke og skole for tosprogede børn.
 
Fra statens side er hensigten, at nydanskere skal være et udgiftsneutralt område for kommunerne.

Borgermøde om TV-byen

Attraktive boliger ned mod Gyngemosen, hotel i den nuværende kontorsilo og kulturelle og sportslige tilbud til borgerne i området, sådan lyder nogle af ønskerne for TV-byen i Søborg, når den ikke mere skal være hjemsted for Danmarks Radios tv-produktion.
 
Ønskerne kommer fra en af naboerne vis a vis på Mørkhøjvej, Kirsten Schalburg, der sammen med den lokale afdeling af socialdemokratiet står som arrangør af et borgermøde i aften netop om TV-byens fremtid.
 
Mødet foregår på 14. etage kl. 19.30 i TV-byen, og direktørerne for Sjælsøgruppen, der har købt området med bygninger, vil fortælle om deres planer, ligesom også Gladsaxes borgmester Ole Andersen og generaldirektør i DR Christian Nissen vil være til stede.
 
Vi har mere om de lokale fremtidsønsker senere i Nyhedsmagasinet, og i øvrigt også i morgen, hvor vi følger op på aftenens møde.

Nyomvendt til Gladsaxe

Den nyligt omvendte Frank Dahlgaard, øjeblikkelig løsgænger i folketinget, kan blive opstillet i både Lyngby- og Gladsaxekredsen for kristeligt Folkeparti til folketingsvalget.
 
I hvert fald har Frank Dahlgaard selv lagt billet på de to kredse, der bliver ledige, fordi tidligere boligminister Fleming Kofod-Svendsen ikke genopstiller.
 
Hvis Dahlgaard får kredsene, og bliver valgt, så er det en lokal Gladsaxeborger, der kommer på tinge.
Han flyttede nemlig til kommunen, nærmere bestemt regattakvarteret i Bagsværd, for fire måneder siden, hvor han i øvrigt blev nabo til endnu en forhenværende, nemlig Erhard Jacobsen.
 
Så måske er der endnu en omvendelse i vente, hvis den gamle partistifter får sig nogle opbyggelige samtaler hen over ligusterhækken.

Mimis afløser på vej til byråd

Partiet Centrum Demokraterne har foreløbig to kandidater klar på listen til kommunalvalget.
Spidskandidat er Hanne Calberg, der i øvrigt også opstiller til amtsrådet, og så er det Mimi Jacobsens vikar i folketinget, den lokale Søborgenser Lone Yalcinkaya.
 
Det betyder, at der med foreløbig to så markante kandidater godt kan gå hen at blive kamp om byrådspladserne for de mere bløde mellempartier, Det Radikale Venstre og så CD.