Onsdag den 3. April


Samarbejde har skærpet miljøtílsyn

Et nyt miljøsamarbejde på tværs af kommunegrænser har betydet skærpet opmærksomhed med miljøet i Gladsaxe.
Sammen med Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Søllerød kommuner indgik Gladsaxe for to år siden en aftale, der går ud på at styrke kvaliteten af miljøarbejdet i kommunerne.
 
Og dét er et samarbejde, der giver resultater, fortæller den radikale formand for miljøudvalget i Gladsaxe, Lis Smidsholm.
 
"Et konkret eksempel er renserisagen, som opstod i Lyngby. Hvis ikke Lyngby havde været opmærksom, så kunne det være, der var gået flere år. Allerede dér er det godt at have et samarbejde.
Ét er, at man taler sammen, men her er det er formaliseret samarbejde", siger Lis Smidsholm.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Forvirring om valgbare integrationsrådskandidater

Efter valget på Gladsaxe Hovedibliotek i sidste måned skulle det nye integrationsråd i Gladsaxe i denne måned have haft det blå stempel af politikerne.
Men da sagen var i økonomiudvalget i går, opstod der uklarhed om, hvem der i det hele taget kan opstille til integrationsrådet.
Martin Mouritsen er fra færøerne, og da der var valg til rådet, blev han afvist, da han ville stille op.
 
"Selvom jeg selvfølgelig er dansker på papiret, så føler jeg mig som en minoritet i Gladsaxe, og derfor mødte jeg op. Jeg mente, at jeg kunne bidrage med noget til det her råd. Jeg bor på et kollegie, hvor der bor en del islændinge og færinger og andre fra nordiske lande. Og jeg meldte mig til at stille op, men fik at vide, at det kunne jeg ikke. Og da jeg spurgte om lovgrundlaget for det, kunne man ikke rigtigt svare på det. Man havde nogle vedtægter for, hvordan rådet skulle arbejde, men det fremgik ikke rigtigt, hvad begrebet flygtninge- invandrere eller andre med etnisk baggrund betød", siger Martin Mouritsen.
 
Han tog efterfølgende kontakt til det nye integrationsministerium, og her fik han at vide, at borgere i EU og de andre nordiske lande ifølge loven ikke er valgbare.
Medmindre kommunerne ønsker det anderledes. Det er altså med andre ord op til Gladsaxe Kommune selv, at definere, hvem der kan stille op til integrationsrådet. Og den formelle udpegning af rådets medlemmer er derfor udskudt.

Statsstøtte til boligfornyelse

Forny nu og få støtte fra regeringen.
Private udlejningsfirmaer og ditto andelsboligforeninger har indtil første maj til at søge om statslige støttekroner til at forny og forbedre boliger.
 
Men selv om det penge fra staten, er det kommunerne, der udvælger ansøgningerne og i Gladsaxe sker det ud fra fire kriterier:
Gamle boliger, her tænkes der især på området omkring Buddinge og Søborg Hovedgade, samt ældre- og handicapboliger og endelig bæredygtige boligforbedringer.
 
"Det er gamle boliger, der trænger til forbedringer og fornyelse så de bliver mere tidssvarende. Det kan for eksempel være badefaciliteter. Og så ved vi, at i takt med at folk bliver ældre, får de brug for en anden slags boliger. Endeligt vil vi gerne støtte økologiske bæredygtige forbedringer, det kan for eksempel være termoruder, der isolerer bedre, solfangere eller skift til mere miljørigtige fyringsformer, fortæller arkitekt i byplansafdelingen", Flemming Ibfelt.
Han understreger, at det er ejerens ansvar at søge, enkeltpersoner kan ikke søge støttekroner til boligfornyelse. Man skal gå gennem ejeren af den bolig, man bor i.

Filmstjerne besøger Gladsaxe Bio

Der venter Gladsaxe Bios publikum en ekstra oplevelse, når de i aften tager plads i biografens fløjlsbløde sæder.
En af Danmarks i øjeblikket største kvindelige filmstjerner, Paprika Steen, gæster nemlig Gladsaxe Bio, for at introducere den nye film "Okay", som hun selv spiller hovedrollen i.
 
Det er ikke mere end 14 dage siden den lokale biograf holdt et lignende arrangement, den gang var det skuespilleren Jørgen Kiil der fortalte om sin rolle i succesfilmen "Små Ulykker".
"Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi har fået en ny stor nabo i Kinopalæet i Lyngby. Så det er klart, at Gladsaxe Bio skal være anderledes, og det er en udfordring, vi tager op med stor fornøjelse ved bl.a. at lave sådan nogle ting som det her, og ved at lave sådan nogle ting som vores forpremierer, hvor der kommer en dagbladsanmelder og anmelder film", siger Per Grunnet.
 
Gladsaxe Bios særforstilling med Paprika Steen og filmen "Okay" begynder klokken kvart over syv i aften.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin