Onsdag den 10. April


Fjernvarmeforsyningen for Tilsynsrådet

For formentlig første gang i historien har et siddende socialdemokratisk byrådsmedlem i Gladsaxe klaget over kommunen til Tilsynsrådet. Det er socialdemokraten John Brown Brabant Althoff-Andersen der har bedt den amtslige klageinstans kigge nærmere på forvaltningen af Gladsaxe Fjernvarmeforsyning.
 
"Nu ser det ud til, at det kører i tomgang, jeg får jo ikke de ting, jeg beder om. Jeg blev jo faktisk opfordret til at klage fra talerstolen i byrådet – og det gør jeg så", siger John Althoff-Andersen, der
har bedt Tilsynsrådet se på tre forhold. Det er administrationsbidrag, regnskabsaflæggelse og manglende indsigt i relevant materiale. Det socialdemokratiske byrådsmedlem har ved flere lejligheder bedt om oplysninger, som han stadig ikke mener, han har fået svar på.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

30 dages fængsel for skalle

En tidligere elev på Gladsaxe Tekniske Skole blev i går i retten idømt 30 dages hæfte for vold mod en anden elev.
Episoden fandt sted den 1. marts i år og startede med, at fem elever blev kaldt til samtale hos skolens inspektør, fordi de var blevet grebet i at have rettet i fraværsprotokollen. Da de kom tilbage til klasselokalet var de godt irriterede, og den ene, en ung mand på 19 år, råbte ud over klassen "der er en stikker imellem os", hvorpå han skulede til den nu dømte, en 31-årig mand. Efter en del diskussion gik de to ud af lokalet og ud på gangen, hvor der blev talt med store bogstaver.
 
Hvad der dernæst skete var de to mænd ikke overraskende meget uenige om, da de afgav vidneforklaring i retten i går. Den 19-årige mente, den tiltalte nikkede ham en skalle, mens den tiltalte forklarede, at de to hoveder var stødt sammen ved et uheld.
Men et vidne forklarede i retten, at han havde set den 31-årige nikke den anden en skalle.
Den 19-årige brækkede næsen i forbindelse med episoden og måtte bagefter ligge i sengen i tre dage, og han krævede derfor også erstatning for svie og smerte.
 
Retten i Gladsaxe idømte altså den 31-årige 30 dages ubetinget hæfte ligesom han skal betale sagens omkostninger samt en erstatning på godt tusind kroner. Og den tiltalte modtog dommen.

Musik skal øge børns evner

Professionelle musikere skal motivere børnehavebørn i Københavns Amt til at bruge alle sanserne.
Derfor tilbyder amtets udvalg for undervisning, kultur og internationalt samarbejde nu en bred vifte at musikalske godbidder til børn i tre-seks års alderen. København er et af de få amter, som tilbyder denne form for musikalske arrangementer.
 
Formanden for det amtslige udvalg, den konservative Lars Abel, fortæller, at et pilotprojekt med koncerter for børnehavebørn har haft så positive reaktioner, at amtet vil fortsætte med musiktilbud til de små:
"Børnene kan udvikle sig meget ved at tage del i denne slags arrangementer. De bruger deres kreative kræfter og finder måske evner frem, de ikke har brugt før. Det udvikler kompetencer, som de kan gøre brug af resten af deres liv", mener den konservative udvalgsformand Lars Abel.
 
Tilbuddet dækker fem grupper, der rummer forskellige musikalske genrer som klassisk, jazz og orientalsk musik. Fælles for dem er, at musikken fortæller en historie, som børnene inddrages aktivt i.
De fem grupper i projektet kan optræde 24 gange hver i år.
Det vil sige, at 120 børnehaver kan benytte sig af tilbuddet, som afvikles i løbet af efteråret.
Men til gengæld skal børnehavelederne skynde sig, for sidste frist for tilmelding er i morgen, den 11. april. En koncert koster institutionen 2.200 kroner.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Ny formand for folkeoplysningsudvalget

Hvem vil være kalif for kaliffen, når nu den udvalgte kalif ikke selv vil være kalif?
Eller sagt på en anden måde; Hvem vil være formand for folkeoplysningsudvalget i Gladsaxe, når nu den person, socialdemokraten John Althoff-Andersen, der var udvalgt til embedet ikke vil tiltræde posten på grund af arbejdspres?
Ifølge konstitueringsaftalen efter valget i efteråret var det ellers netop ham, der skulle efterfølge den radikale Lis Smidsholm.
Men i aftes måtte udvalget vælge en anden og det blev Peter Nielsen, socialdemokratiet, og næstformand blev Svend Breum Petersen fra Gladsaxe H.G. i lige år og Jens Thomsen fra Gladsaxe Oplysningsforbund i ulige år.

Gratis kompost i Gladsaxe

Med den første sol myldrer havefolkene ud for at få jord under neglene, og traditionen tro tilbyder Gladsaxe kommune ekstra god jord, hvis man henvender sig på genbrugsstationen på Turbinevej i Mørkhøj.
Det er nemlig i dag, kommunens affalds- og genanvendelseskontor skyder kompostkampagne 2002 i gang, hvor byens borgere kan få gratis kompost til hus- og havebehov.
 
Kontaktperson i afdelingen, Katrine Stefansen, tror, det bliver en travl tid for genbrugsstationen:
"Det plejer at være et tilløbsstykke, og især i weekenderne kan man godt opleve, at der er kø. Vi gør det dels for at mindske brugen af kunstgødning, men også for at borgerne kan se, at det haveaffald, de afleverede på genbrugsstationen for et par år siden nu er blevet til kompost, som de kan afhente og genanvende. Men om det lige er det træ, de selv har fældet, som de kommer hjem med, kan vi ikke garantere, men i princippet er det", siger Katrine Stefansen.
 
Kompostkampagnen løber frem til den 10. maj, hvor det altså er muligt at få fingrene i god, gratis muld i små mængder. Efter den dato er det stadig muligt at hente kompost på genbrugsstationen, men så er det ikke længere gratis.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Bedre veje på vej

Vejvedligeholdelse for 6.4 millioner kroner i år, 2.5 million til bedre cykelstier og miljøforhold på tandklinikker.
Det er et udsnit af de mange punkter på dagsordenen, som de 25 byrådsmedlemmer skal drøfte, når der i aften er byrådsmøde på Gladsaxe rådhus.
 
Desuden skal byrådsmedlemmerne tage stilling til, om reglerne for dagrenovation, haveaffald og storskrald skal ændres, så de er i overensstemmelse med det udbudsmateriale, kommunen sendte i EU-licitation. Som kendt for de fleste endte udbuddet med, at firmaet HCS overtog renovationen efter Christianslyst.
 
Og endelig er det grønne aktivitetshus atter på programmet, politikerne skal nemlig beslutte, om og i så fald hvornår, et eventuelt borgermøde om huset skal afholdes. Det forrige byråd traf for længe siden beslutning herom, men flere byrådsmedlemmer mener, at situationen er en anden i dag, efter regeringsskiftet.
 
Radio Gladsaxe transmitterer direkte fra byrådsmødet, der begynder klokken 18.00 i aften og i morgen klokken 09.30 genudsender vi mødet i sin fulde længde.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin