Tirsdag den 16. April


Kvalitet i vikardækningen

Vikardækningen på Gladsaxes skoler skal forbedres.
Og det er ikke længere nok at stræbe efter fuld vikardækning – den skal også være kvalificeret, mener børne- og kulturdirektør, Svend Erik Haase.
 
Politikerne i børne- og undervisningsudvalget skal på deres møde i dag diskutere et oplæg til en ny vikarordning på Gladsaxes skoler.
"Selvfølgelig er det vigtigt, at få vikardækket alle timer, men det er også vigtigt, at de vikardækninger vi får, sker ved en kvalificeret vikar således, at det der foregår, er til fordel for børnene, og ikke bare er en pasning", siger børne- og kulturdirektør i Gladsaxe Svend Erik Haase.
 
Hvis Børne- og undervisningsudvalget godkender forvaltningens oplæg, så træder den ny vikarordning i kraft allerede efter sommerferien.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Gladsaxeborgere har mest ret

Flere end hundrede gladsaxeborgere fik sidste år medhold i en klage indbragt for Det Sociale Nævn over Gladsaxe Kommune.
 
Antallet af klagesager er ellers faldet markant fra 366 klager i 2000 til 294 klager sidste år, og Gladsaxe ligger også et stykke under gennemsnittet for Københavns Amt.
 
Når Gladsaxeborgerne så klager, så handler det især om udbetaling af pension og kontanthjælp, boligstøtte og tilskud til hjælpemidler, og i ca. 40 % af sagerne sidste år har klagerne fået helt eller delvis medhold, dvs. kommunen har lavet afgørelsen om eller i nogen grad ændret på sin afgørelse.
Faktisk var Gladsaxe sidste år - sammen med Ishøj og Ledøje-Smørum - den kommune i amtet, hvor klagerne fik mest ret.

Flere boliger til sindslidende

Til maj åbner Københavns Amt et nyt botilbud for sindslidende med 24 pladser. På den måde håber amtet at komme ventelisten til livs, for der kan være års ventetid på boliger for de mennesker, der er færdigbehandlet på psykiatriske afdelinger.
 
Med åbningen af de 24 nye pladser i Brøndby har amtet etableret omkring 80 nye boliger for sindslidende indenfor det sidste halvandet år, men det er ikke nær nok, mener næstformand i SIND Gladsaxe, Poul Milberg Petersen. Efter hans mening er der stadig behov for botilbud til sindslidende.
Har den sindslidende ikke et sted at bo efter endt behandling, er vedkommendes eneste mulighed ofte at blive på den psykiatriske afdeling.
 
Amtet har endnu et byggeprojekt på vej, der skal oprette yderligere 24 pladser, men det er ikke uden vanskeligheder at bygge boliger til psykisk syge, fortæller formanden for amtets psykiatriudvalg, Preben Andersen (A).
"Der er mange kommuner, der undslår sig med den begrundelse, at de er fuldt udbyggede. Og der er også mange, der har svært ved at afsætte grunde til at bygge boliger til psykisk syge, men det er også fordi, man i kommunerne helst er fri for svage grupper, som for eksempel narkomaner og psykisk syge", siger Preben Andersen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Markant fald i kriminaliteten

Kriminaliteten i Gladsaxe politikreds faldt sidste år – faktisk så betydeligt, at den
ligger over landsgennemsnittet, hvad angår fald i antal af anmeldelser i år 2001.
Det afslører den årlige virksomhedsberetning fra Gladsaxe politi.
 
Langt de fleste anmeldelser sidste år var om tyveri og indbrud, og det var samtidig også på det område, der var det største fald, ligesom der var færre anmeldelser om drab og drabsforsøg, vold og røverier i forhold til år 2000.
Til gengæld var der i politikredsen et stigende antal anmeldelser om dokumentfalsk og sædelighedsforbrydelser, især blufærdighedskrænkelse.
 
I alt blev der sidste år indgivet 13.926 anmeldelser om straffelovsovertrædelser.

Fornemt besøg i Gladsaxe

Der er prominente gæster på vej til Gladsaxe.
I morgen kommer en delegation fra Singapore nemlig på besøg på daginstitutionen Sommerfuglen i Bagsværd. Gæsterne fra Singapore er ingen ringere end premiereministeren og hans kone, udenrigsministeren, undervisningsministeren samt handelsministeren.
 
På Sommerfuglen er de lettere pikerede, det er nemlig først for nyligt gået op for dem, hvor fornemt besøget egentligt er, og at de blevet håndplukket af Singapore og det danske udenrigsministerium.
På grund af en uortodoks kommandovej og en ferierende pædagogisk konsulent i kommunen havde Sommerfuglen og udenrigsministeriet allerede aftalt besøget et par uger inden, forvaltningen i kommunen hørte noget til det, fortæller leder af institutionen, Lena Bacher:
 
"Det hele begyndte med en opringning fra udenrigsministeriet. Premiereministerens kone ville gerne komme på besøg, og det ville vi da meget gerne. Vi har tidligere haft besøg af deres ambassadør, så det er måske derfor, de havde vores telefonnummer liggende. De vil gerne lære noget om den danske pædagogik, og jeg tror, den største forskel er, at her inddrager vi børnene og spørger dem, hvad de gerne vil lave. Det var ambassadøren ret overrasket over", siger Lena Bacher.
 
Delegationen fra Singapore besøger Gladsaxe som en forlængelse af sit officielle besøg i Danmark. De ankom i går og tager videre senere i morgen.
Temaet for besøget er "livslang læring", og det er ikke kun børn og ansatte på Sommerfuglen, der får lejlighed til at udveksle håndtryk med gæsterne fra Singapore.
For umiddelbart inden besøget på Sommerfuglen mødes repræsentanter fra kommunen med delegationen fra Singapore for at fortælle dem om Gladsaxes pædagogiske målsætninger.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin