Torsdag den 18. April


Usikkerhed om sø-millioner

Den politiske holdning i Gladsaxe byråd til, hvor vidt der skal bruges 30 millioner kroner til en delvis oprensning af Bagsværd sø er langt fra entydig.
Pengene rækker kun til en fjernelse af bundslammet i vestbassinet – det, der bruges af ro-folket – mens resten af søen indtil videre må stå urørt hen.
 
Den miljømæssige nytte af at fjerne slammet står lidt hen i det uvisse – sikkert er det kun, at roerne bliver glade for den større vanddybde.
Den politiske usikkerhed har da også kunnet spores så sent som til i går, dagen før politikerne i miljøudvalget i første omgang skal tage stilling til sagen.
Skal borgmesterpartiet, der jo går ind for en delt oprensning, være sikker på at få projektet igennem, så kræver det støtte fra den borgerlige fløj. Og derfra har der ikke lydt sikre kommentarer de seneste dage, bortset fra fra Dansk Folkeparti, som hele tiden har været imod oprensningen.
Fra konservativ side har det lydt: "Ingen kommentarer", men mellem linierne tyder det mest på modstand, sådan som projektet former sig nu.
 
Fra Venstres Ebbe Skovsgaards side lyder det således før dagens møde: "Vi vil gerne have undersøgt økonomi og teknik i en oprensning af vestbassinet med en efterfølgende biomanipulation af østbassinet, ligesom vi gerne vil have amtets og Lyngbys engagement afklaret".
 
Hvis det på dagens møde i miljøudvalgets lykkes at nå frem til enighed om et forslag, så skal sagen videre til både økonomiudvalg og i sidste ende også det samlede byråd.

Seksuelle overgreb gav skærpet dom

Østre Landsret har skærpet straffen til en 37-årig mand fra Gladsaxe med et halvt år.
Retten i Gladsaxe idømte sidste år manden ét års fængsel for igennem en fem-årsperiode at have udsat en mindreårig datter for seksuelle overgreb.
 
Sagen har af hensyn til datteren, der i dag er 17 år, kørt for dobbelt lukkede døre både i byretten og i landsretten.
Men faderen er begge steder dømt for at have haft anden kønslig omgang end samleje og forsøg på samleje med datteren, siden hun var omkring 10 år gammel og så fem år frem.
 
Dommerpanelet i Østre Landsret var enige om at skærpe byrettens dom med yderligere et halvt år til halvandet års fængsel, ligesom også erstatningsbeløbet til datteren blev hævet fra 25.000 til 30.000 kroner.

Vidne truet til at blive væk

Noget tyder på, at truslerne om vold mod et vidne, hvis han mødte op i retten, har virket efter hensigten.
I hvert fald måtte retten i Gladsaxe i går udsætte en sag mod tre elever med udenlandsk baggrund fra Teknisk skole i Gladsaxe, netop fordi et vidne udeblev.
 
De tre er sigtet for at stå bag, hvad der betegnes som systematisk vold og trusler om vold mod og tyveri fra andre elever på skolen.
Sagen blev meldt til politiet, efter at de tre havde gennembanket en anden elev, fordi han ikke ville stjæle spiritus til dem fra hans læreplads i et supermarked. Desuden truede de ham med, at han ville blive slået ihjel, hvis han anmeldte overfaldet.
 
De tre overfaldsmænd er i alderen 15 til 16 år og er i forvejen kendt for kriminelle forhold.
Retten forsøger at gennemføre sagen sidst på måneden – denne gang med alle vidner til stede.

Venskabsbymøde i Gladsaxe

Gladsaxes internationale venskabsbyarbejde består bl.a. af et venskabsbymøde hvert andet år med tyske Neubrandenburg og polske Koszalin. Værtsrollen, den går på skift, og i år er det Gladsaxe, der er værtsby. Og lige nu er en delegation af venner fra de to byer på besøg i Gladsaxe, for at udveksle erfaringer og planlægge kommende aktiviteter i venskabsbysammenhæng..
 
I spidsen for den tyske delegation er Neubrandenburgs viceborgmester, Helmut Zimmermann, og han siger om samarbejdet med Gladsaxe: "Det er et af de mere aktive bypartnerskaber vi har. Det er attraktivt fordi, der ved siden af de officielle arrangementer er mange kontakter, som bare kører, uden at man skal gøre noget særligt for det. Jeg synes, de sidste 12 år har bevist, at det ikke bare er et formelt partnerskab, men at det er borgernes partnerskab", siger Helmut Zimmermann, der håber, at venskabsbyarbejdet kan være med til at fremme den europæiske tanke i de kommende år.
 
Gæsterne fra Neubrandenburg og Koszalin er i byen resten af ugen, i dag torsdag skal de bl.a. på besøg på omsorgscentret Rosenlund i Mørkhøj og på Gladsaxe Stadion og i morgen går turen først til hovedstaden, hvor der er frokost i Tivoli og kanalrundfart og senere er der reception i Kridthuset på Gladsaxevej. Sidst men ikke mindst er der i morgen eftermiddag fernisering på en udstilling med kunstnere fra de to venskabsbyer på Thorasminde i Bagsværd.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Amtsstøtte til regatta

Skulle der blive underskud ud af den store internationale ro-regatta i pinsen ved Bagsværd sø, så er der nu pekuniær trøst at hente i Københavns amts kasse.
Det amtslige kulturudvalg har nemlig valgt at give rostævnet med de mere end 300 deltagere en underskudsgaranti på 25.000 kroner med på vandvejen.
Det er Københavns Regattaforening, der arrangerer Copenhagen Regatta 2002, der bogstaveligt talt løber af stabelen den 18. og 19. maj – hvis der altså stadig er vand nok i søen til den slags padlerier.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin