Tirsdag den 30. April


Valg til integrationsråd går om

Valghandlingen og udpegningen af medlemmer til integrationsrådet i Gladsaxe skal gå om.

De juridiske detaljer, om hvem der egentlig kan og skal sidde med i rådet, er blevet en tand for spidsfindige, og derfor skal det hele starte forfra, siger Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Ole Andersen, efter økonomiudvalgets møde i går: "Der er blevet rejst tvivl om vedtægter og valgbarhed, så nu gider vi ikke høre mere vrøvl, men laver vedtægterne så ingen kan være i tvivl, og så tager vi den en gang til. Jeg må også understrege, at der ikke bliver pladser i rådet til eksempelvis færinge, lige så lidt som til fynboer eller jyder", siger Ole Andersen med henvisning til, at en færing ved den første valghandling ønskede plads i rådet.

Der er endnu ikke sat ny dato på valget til integrationsrådet.


Ingen ny sag om Vadstrupgård

Vadstrupgårdsagen bliver ikke genoptaget. Den Særlige Klageret har afvist forsvarsadvokat Thomas Rørdams ønske om en ny retssag på vegne af den i sin tid dømte pædagogmedhjælper.

Medhjælperen fik tre et halvt års fængsel for pædofile overgreb på børn i den nu lukkede institution Vadstrupgård i Værebro Park i Bagsværd.

Ønsket om at genoptage sagen var baseret på nye regler, om at sigtede på en skærm skal kunne følge med i en videoafhøring af et barn og via en advokat få lejlighed til at stille spørgsmål til barnet.

Men de regler blev først indført efter afslutningen af Vadstrupgårdsagen i landsretten i 1998 og kan derfor ikke lægges til grund for en genoptagelse, siger klageretten i sin afgørelse.

Dermed bliver det heller ikke aktuelt at genoptage flere andre retsafgørelser i pædofilsager, som blev kørt igennem retssystemet inden regelændringen.

Ifølge Thomas Rørdam er kommet nye oplysninger frem, som ville have ført til en frifindelse eller mildere dom, hvis de havde været kendt på det tidspunkt.

Men hverken regelændringen omkring videoafhøring eller de mulige nye oplysninger har altså været nok til at få sagen genoptaget.

Afgørelsen fra klageretten landede i går på bordet hos blandt andre Gladsaxe politi.

"Vi tager afgørelsen til efterretning", er eneste kommentar fra drabschef Søren Sørensen, men det er ikke svært at spore et lettelsens suk mellem de usagte linier.


Økonomiudvalg: Ja til oprensning af sø

Første spadestik ned i slammet på bunden af Bagsværd sø kom i går et væsentligt tag nærmere en realitet.

For selv om det reviderede 40 mio. kroner dyre projekt for en oprensning af søen kun blev vedtaget med snævrest mulige margin i økonomiudvalget, nemlig med stemmerne 5-4, så dækker de tal på en helt anden måde i byrådet.

Her vil der nemlig være 16 for det nuværende projekt, mens ni formentlig vil stemme imod, og dermed er der et solidt flertal for at komme i gang med oprensningen.

Sagen kommer på byrådets møde den 8. maj.


Biblioteker: Færre besøgende låner mere

Filialbibliotekerne i Bagsværd og Høje Gladsaxe er populære steder blandt brugerne, mens både hovedbiblioteket og filialerne i Mørkhøj og Værebro har oplevet stor nedgang i besøgstallet.

Det viser årsberetningen fra Gladsaxe-bibliotekerne, der netop er sendt på gaden.

Største nedgang i besøgstal har hovedbiblioteket, hvor 10.000 færre valgte at sætte deres ben sidste år.

Alligevel bliver der samlet set udlånt flere materialer end nogensinde før, og det er primært musik på cd og videofilm, der mærker interesse.

Til gengæld er udlånet af bøger og blade stærkt faldende. På bare to år er der tale om et fald på 7%, mens de nye medier som cd-rom og dvd har fået fordoblet udlånstallet.

I år 2001 blev bibliotekerne i Gladsaxe ifølge egne tal besøgt 802.000 gange med godt en million udlån til følge.


Gymnasium ser lyset

Når eleverne på Gladsaxe gymnasium møder efter sommerferien i år, så kan de ikke længere skyde skylden på manglende lys, hvis de falder i søvn undervejs på skoledagen.

I løbet af ferien bliver alle lysarmaturer og lyskilder skiftet ud til mere miljø- og energivenlige modeller, ligesom der indføres automatisk lysslukning, når lokalerne ikke er i brug.

Det nye lys koster 130.000 kroner at etablere, men den årlige elbesparelse ventes at ligge på omkring 23.000 kroner. Så i løbet af seks år er investeringen tilbagebetalt.


Onsdagsnatur i kyndige hænder

Fra i morgen og 13 onsdage frem til sidst i august bliver der nu mulighed for særligt ihærdige cyklister og gående til at nærstudere de grønne oaser i Københavnsområdet.

Naturvejlederne i amtet starter nemlig en større "tour de force", der bringer deltagerne ud i skove, til åer og søer, og til vestegnens højeste punkter.

Naturvejleder Stig Englund fortæller: "Vi kommer på de 13 onsdage ud til nogle af de mest spændende natursteder i amtet fra Vedbæk i nord til Dragør i syd. Blandt de flittigste deltagere trækker vi lod om 20 fribilletter til en tur til Saltholm".

Første tur starter i morgen kl. 18.30 og er en 10 km lang cykeltur fra Vedbæk til Ørholm ved Mølleåen.