Torsdag den 1. august


Budgetforhandlingerne i Gladsaxe udskudt

Gladsaxes tidligere borgmester Ole Andersens pludselige død i juli måned får nu konsekvenser for
de kommende måneders vigtige budgetforhandlinger.
For at give den kommende borgmester mulighed for at sætte sit præg på det budgetoplæg,
der skal danne grundlag for efterårets forhandlinger, har fungerende borgmester, Peter Brooker nemlig bedt om, at 1. behandlingen af budgettet bliver udskudt.
 
"Forvaltningen kan jo godt lave det arbejde, uanset om der er en borgmester eller ej, men for at den ny borgmester skal have lov til at gå ind og præge budgettet, så er det vigtigt, at processen bliver forskudt", siger fungerende borgmester Peter Brooker, som derfor har foreslået, at økonomiudvalgets 1. behandling af budgettet bliver udsat 14 dage til den 27. august, hvorefter byrådet bliver indkaldt til ekstraordinært budgetmøde den 4. september. Og budgettet for de kommende år bliver formentlig vedtaget som planlagt til oktober.
 
På næste mandag skal Gladsaxes nye borgmester udpeges på et ekstraordinært byrådsmøde. Og et flertal bestående af socialdemokratiet, det radikale venstre, sf, enhedslisten og skraldelisten har på forhånd givet hinanden håndslag på at stemme for socialdemokraten Karin Søjberg Holst som Gladsaxes nye politiske leder. Og hun vil i de kommende uger bliver inddraget mest muligt i arbejdet på borgmesterkontoret, for at lave en så rolig overgang som muligt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hurtig socialdemokratisk rokade

Udpegningen på næste mandag af Karin Søjberg Holst som borgmester for den resterende del af denne valgperiode får også konsekvenser for hele den socialdemokratiske byrådsgruppe:
Karin Søjberg Holst indtræder som borgmester også som født formand for økonomiudvalget og udtræder samtidig af børne- og undervisningsudvalget, hvis formand hun hidtil har været.
Et godt bud på en ny formand kunne være Trine Græse, der også får plads i økonomiudvalget i den store rokade.
Tidligere byrådsmedlem Grethe Slivsgaard er som 1. suppleant igen indtrådt i byrådet og kommer blandt andet til at sidde i børne- og undervisningsudvalget og i kultur-, fritids- og idrætsudvalget.
 
Der er tale om i alt 33 poster, der skal omfordeles, og med borgmesterposten skal Karin Søjberg Holst deltage i så forskelligartede udvalg som det fælleskommunale bådudvalg, der har turistfarten på søerne, i beredskabskommissionen, lokalnævnet for Gladsaxe politikreds og som repræsentant i HNG.
Dertil kommer poster i I/S Vestforbrændingen, fjernvarmeforsyningen og kontaktpunkt for vestegnens iværksættere.
Den eneste socialdemokrat fra den ti mand store byrådsgruppe, der ikke har fået nye poster i forbindelse med rokaden, er John Brown Brabant Althoff-Andersen, der selv ikke har ønsket flere tillidsposter.
 
Socialdemokratiet i Gladsaxe må siges at have handlet særdeles hurtigt, både hvad angår udpegning af ny borgmesterkandidat, at få kandidaten godkendt af konstitueringspartierne, som jo er de radikale, SF, Enhedslisten og Skraldelisten, og hvad angår udpegningen til den lange række tillidshverv, der har fulgt i kølvandet.
På den måde er tiden til intern splid og rygtedannelse midt i en pressemæssig agurketid blevet kvalt på fornem vis, og pladserne besat, inden det politiske lag for alvor vender tilbage til arbejdsbordet.

Ingen spor i røverisager

Kriminalpolitiet i Gladsaxe søger stadig efter gerningsmændene til to røverier mod henholdsvis Mørkhøj postkontor og centerkiosken i Høje Gladsaxe – begge fandt sted midt i forrige uge.
Onsdag den 24. ved 15.30-tiden trådte en mørk ca. 25-årig pistolbevæbnet mand ind i Mørkhøj postkontor, tog ladegreb, sigtede mod både kunder og ekspedient og forlangte pengene i kassen udleveret.
Dem fik han, hvorefter han forsvandt ad Novembervej i retning mod Frederikssundsvej.
Manden bar en elefanthue og var iført sort løbetøj.
 
Dagen efter, altså torsdag den 25., gik det ud over centerkiosken i Høje Gladsaxe-bebyggelsen.
Ved 22-tiden gik to pistolbevæbnede mænd ind i butikken og krævede hele kassebeholdningen.
Da det gik lidt langsomt for ekspedienten at få taget pengene op af skuffen, væltede gerningsmændene ham omkuld og bandt ham på hænder og fødder.
De tømte så selv kassen og nappede samtidig alle taletidskort til telefoner med.
Begge var iført elefanthuer, er omkring 25 år, almindelige af bygning, den ene ca. 170 cm høj, den anden 185 cm.
Politiet står her i dag, en uge efter, stort set uden spor i begge sager og hører gerne fra vidner eller andre, der måtte have viden om gerningsmændene.
 
Til gengæld lykkedes det tirsdag morgen i denne uge at få anholdt en mand fra Gladsaxe, der står bag 11 indbrud i biler, hvor han har stjålet cd-maskiner, kameraer og andet værdifuldt løsøre.
Ligeledes blev to unge mænd taget på fersk gerning, da de klokken fire fredag morgen kom stavrende på Gladsaxevej med en trillebør fuld af splinternye alu-fælge.
En hundepatrulje fik øje på bør og de to mænd på henholdsvis 19 og 16 år, og de højtlydende, næppe venligt udseende hunde fik hurtigt de to til at stoppe og på stedet indrømme indbrud hos Citroënforhandleren lidt længere henne ad gaden.
Begge er i øvrigt, som det hedder, gamle kendinge af politiet.

Elektronisk kontaktbog på Enghavegård

I løbet af den næste uges tid strømmer eleverne tilbage til klasseværelserne efter sommerferien, og på Enghavegård Skole i Søborg vil eleverne og deres forældre blive mødt med en anderledes form for kommunikation.
Den gammeldags kontaktbog bliver nemlig udskiftet med e-mail, internet og beskeder på mobiltelefonen.
Frem til juleferien er trykte skemaer, sedler til hjemmet og altså den traditionelle kontaktbog erstattet af elektroniske henvendelser mellem skole og forældre.
 
Enghavegård er én blandt i alt otte skoler i landet, der deltager i et pilotprojektet skole-hjemportalen, som KMD tilbyder.
"Vi mener, det er et rigtigt godt tilbud, der giver forældrene mulighed for at følge mere med i deres børns skolegang. Og så kan man jo også klæde hinanden bedre på, for eksempel til forældremøder", fortæller tidligere lærer og nu konsulent i KMD Søren Tranekær.
 
Pilotprojektet involverer 21 skoleklasser og 1.700 mennesker landet over, og han betragter perioden frem til jul som den endelige eksamen for skole-hjem-portalen.
Til næste år vil KMD nemlig tilbyde alle landets skoler at tilmelde sig ordningen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Forfatter efterlyser afviste voldsramte kvinder

Forfatteren Irma Henriksen fra Bagsværd beder nu om hjælp fra offentligheden til at indsamle oplysninger om politiets behandling af voldsramte kvinder.
Irma Henriksen har selv gennem flere år været udsat for psykisk vold fra sin tidligere samlever, og har nu bedt om aktindsigt i de sager, hvor politiet har afvist hendes anmeldelser om overtrædelser af straffeloven. "Jeg ved, der er flere kvinder i kommunen, der har været udsat for det samme, og jeg vil gerne have, at de kontakter mig", siger Irma Henriksen, der vil samle oplysninger omkring politiets mangel på behandling voldsramte kvinder via aktindsigt, for at se, hvor det er gået galt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet