Mandag den 5. august 2002


Faglig strid om sproglærere

Må en kommune sende en fyreseddel ud forlods i forventning om, at et byråd senere politisk beslutter nedskæringer?
Det er spørgsmålet i en faglig strid, der midt i sommerheden er brudt ud mellem Gladsaxe Lærerforening og den kommunale skoleforvaltning.
 
I forventning om, at byrådet i Gladsaxe senere på året vil skære ned på modersmålsundervisningen, når den type undervisning fra årsskiftet bliver frivillig for kommunerne, så har skoleforvaltningen sendt delvise fyresedler ud til underviserne.
Skoleforvaltningen varsler en timenedgang fra 37 til 25 ugentligt for hver og beder i øvrigt lærerne tiltræde det varslede med deres underskrift og returnere brevene til forvaltningen.
 
Formanden for Gladsaxe Lærerforening, Henrik Poulsen, er stærkt fortørnet over kommunens fremgangsmåde: "Jeg har uden held bedt kommunen om at trække brevet tilbage, så nu må jeg give sagen videre til Danmarks Lærerforening. Der er jo tale om et indgreb i lærernes ansættelsesforhold, som er ganske alvorligt. Det her kan ende med et brud på overenskomsten".
 
Det har på grund af ferie ikke været muligt at få en kommentar fra ledelsen i skoleforvaltningen.

Novo går forrest i sag mod Tele Danmark

Medicinalgiganten Novo Nordisk i Bagsværd kan bane vejen for en lang række af andre danske virksomheder, der ligesom Novo mener at have penge til gode hos Tele Danmark.
Ifølge Telestyrelsen har Novo Nordisk i to år betalt for meget for leje af såkaldt faste kredsløb - et system der betyder, at man kan ringe internt i virksomheden, uden det koster penge.
 
Dansk Data Forening har nu på vegne af Novo Nordisk rejst krav om tilbagebetaling fra Tele Danmark. Sagen er den første af sin art herhjemme, og direktør i Dansk Data Forening, Tony Francke, vurderer, at den kan komme til at danne præcedens i en lang række efterfølgende retssager.
"Hvis vi vinder, så betyder det, at alle de andre virksomheder i Danmark, der har købt tilsvarende ydelser, faste kredsløb, de kan basere sig på den afgørelse, som er kommet i den her sag, og få deres
for meget betalte i leje til Tele Danmark tilbagebetalt på samme måde som Novo Nordisk", siger Tony Francke.
 
Dansk Data Forening vurderer, at Novo har betalt et sted imellem 2,5 og 3 millioner kroner for meget til Tele Danmark. Og samlet set har Tele Danmark selv vurderet at have 250 millioner på højkant, hvis medicinalvirksomheden får medhold i retten
Retssagen starter på onsdag i Østre Landsret.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Naboer klager over støj fra Kvickly

Trods mange klager fra naboer er der umiddelbart ikke noget, der forhindrer Kvickly i Buddinge i at larme i de tidlige morgenstunder.
Det vurderer chefen for Gladsaxe kommunes byggesagsafdeling, Jan Kurt Rendboe.
 
Naboerne klaget til kommunen over støjgener om morgenen, når store lastbiler leverer varer til forretningen, og især her i sommervarmen er larmen voldsomt generende for de naboer, der sover med åbne vinduer.
De støjplagede naboer skal dog ikke forvente, at vinteren bringer lise og nattero, for der lader chaufførerne nemlig bilerne stå i tomgang, mens de læsser af.
 
Det er langt fra første gang, at Kvickly er mål for klager. Borgere har før klaget over larm fra ventilationsanlæg og over en eventuel udvidelse af dagligvarekæden, men lige meget hjælper det.
Ifølge Jan Kurt Rendboe er det ikke er muligt at forhindre støjgenerne, allerhøjst regulere det - og så håbe på modpartens velvilje.
Og Kvicklys velvilje er indtil videre ikke belyst, for varehuschef Elvig Ilkjær holder i øjeblikket ferie. Men i nær fremtid skal han give byggesagsafdelingen sin forklaring på støjgenerne.

Nyt boligkvarter i gammelt erhvervsområde

Et gammelt erhvervsområde i Buddinge bliver måske i løbet af de kommende år forvandlet til
et helt nyt boligkvarter.
Det er det konservative folkeparti der - igen – foreslår at omdanne området mellem Tinghøjvej og Telefonvej til et attraktivt boligkvarter med 150 nye lejligheder.
 
"Der skriges og råbes efter flere boliger. Gladsaxe kommune kan selvfølgelig ikke rumme dem alle, men her er der et lille område, hvor vi dog måske kunne bygge 100 – 150 nye boliger", siger den konservative Lars Abel. "Vi vil gern have, at det bliver en 3 – 4 rumsbebyggelse, i det omfang, det overhovedet er muligt. For at skabe større fleksibilitet, også i forhold til den eksisterende boligmasse i kommunen, som jo indeholder mange bittesmå boliger med 1 – 2 værelses lejligheder, gælder det om, at der bliver nogle flere familieboliger", siger altså Lars Abel.
 
Forslaget om et nyt boligkvarter i Gladsaxe bliver behandlet på byrådets møde senere på måneden.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Tyv taget på fersk gerning

En vaks borgers hurtige reaktion ledte forleden til anholdelse af en kun 17-årig indbrudstyv i en kælder på Stengårds Allé i Søborg.
Beboeren undrede sig over nogle værdigenstande, der lå og flød i kælderen og alarmerede politiet.
En patruljevogn kom til stedet ved 21.30-tiden, og sandelig om ikke det flaskede sig så heldigt, at den unge mand var til stede for at hente kosterne, der stammer fra flere indbrud i nabolaget i juli måned.
 
Den unge indbrudstyv er kendt for samme aktivitet tidligere, og står nu mindst til en særdeles alvorlig snak med socialvæsenet.
Det samme gør i øvrigt to medgerningsmænd, som politiet regner med at få fat på i løbet af denne uge.

Timevis af underholdning

Blæseorkester, folkedans, Sigurd Barret, Rubber Band, fyrværkeri og anden underholdning i timevis.
Det er, hvad Gladsaxeborgere kan opleve lørdag den 17. august, hvor kommunen holder både kulturfest og den årlige budgetdag.
De to arrangementer finder sted på Gladsaxe Rådhusplads og de omkringliggende områder og indledes med budgetdagen, der varer fra klokken 10.30 til 14.30.
Derefter tager kulturfesten over klokken 15.
Budgetdagen byder som vanligt på boder med repræsentanter for de politiske partier og forvaltningens forskellige fagområder. Fra scenen vil der være musikalske indslag, og når klokken bliver 15 disker kulturfesten op med aktiviteter, udstillinger og underholdning fra scenen.
Festdagen afrundes med Rubber Band, natbio i Gladsaxe Bio og festfyrværkeri fra rådhusets tag.
Radio Gladsaxe sender direkte fra og om både budgetdagen og kulturfesten med interviews og reportager.
Programmet for dagens arrangementer kan fås på biblioteker, svømmehal og lokalkontorer i kommunen.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet