Torsdag den 8. august 2002


Gigantbøder på vej til ejer af brandtomt

Bøder på 10.000 kroner om ugen skal nu være med til at tvinge ejeren af en brandtomt på Moseskrænten i Søborg til at sætte det udbrændte hus i stand. Brandtomten har ligget urørt hen i flere år, og helt tilbage i 1999 politianmeldte Gladsaxe kommune ejeren for at få sat skub i en renovering.

Der skete imidlertid intet, og i retten blev den kvindelige ejer idømt en ugentlig bøde på 500 kroner, indtil huset var sat i forsvarlig stand.

Gladsaxe rets afgørelse blev af ejeren anket til Østre Landsret, men umiddelbart inden landsretsmødet sprang ejeren og dennes repræsentant i målet og aflyste sagen.

I den mellemliggende periode blev bøderne ikke inddrevet, og først fra december 2001 begyndte indbetalingen af bøderne – og det er så sket troligt lige siden.

Meningen med bøderne var ellers at få ejeren i gang med arbejdet på huset.

Men der er ikke blevet rykket rundt på nogen mursten, og hos anklagemyndigheden har man nu lagt op til, at bøden sættes betragteligt i vejret fra de nuværende 500 kroner til 10.000 kroner ugentligt.

Inden retsmøderne startede i denne uge i Gladsaxe har ejerens repræsentant rendt den kommunale tekniske forvaltning så grundigt på dørene om sagen og spillet medarbejdere ud mod hinanden, at han nu har fået påbud om kun at måtte henvende sig til den tekniske direktør.

Hvis retten følger anklageren, så får ejeren en måned til at få sat skik på sit hus – ellers vanker der klækkelige bøder fremover.


Gladsaxe på forureningsliste

Flere grunde i Gladsaxe er så forurenede, at Københavns Amt nu har sat dem på en liste over de grunde, der skal gøres noget ved allerede i år og til næste år.

Amtet laver hvert år en prioriteret liste over grunde, der har så forurenet jord, at en amtslig indsats er nødvendig for at afværge, at drikkevandet bliver forurenet.

På listen figurerer to renserier i Søborg, hvor indsatsen skal sættes i gang allerede i år, og mange flere grunde er på listen over de kommende år.

Men det mener Gladsaxe kommunes miljøchef Carsten Sølyst faktisk, man skal betragte som en positiv udvikling:

- Vi har gjort vort arbejde godt ved at dokumentere, at der er problemer på de grunde. Og det har amtet så taget med i overvejelserne, da den prioriterede liste blev lavet. Ellers er det primært område i den sydlige del af amtet, der er med på listen. Men fordi vi har lavet de forudgående undersøgelser er der også grunde her i Gladsaxe, der er kommet med på listen. Det betyder en hurtigere indsats på de forurenede arealer, siger miljøchef Carsten Sølyst.


Betinget dom for vold

Flere hårde knytnæveslag i ansigtet og en skalle. Der var i alt tre tilfælde af vold, som en 16-årig dreng i går var tiltalt for ved Gladsaxe Byret. Og som retten idømte ham tre måneders betinget fængsel for.

I løbet af sidste efterår har den 16-årige udsat to unge piger og en kvinde for vold ved at nikke den ene en skalle og slå hende i ansigtet med knytnæve, de to andre ofre slog han udelukkende.

Overfaldene fandt sted ved Søborg Hovedgade, Gladsaxevej og Gladsaxemøllevej.

Den 16-årige erklærede sig skyldig i to af overfaldene, hvor han blandt andet nikkede en ung pige en skalle og slog hende i ansigtet. Ved en anden lejlighed han slog en dame i hovedet og lod hende ligge på kørebanen på en stikvej til Søborg Torv. Begge overfald forklarede han med, at han havde følt sig provokeret.

I det tredje tilfælde nægtede han et hvert kendskab til episoden, som en 14-årig pige beskrev i retten.

Hun havde passeret en gruppe unge, hvoraf en af dem fulgte efter hende. Hun prøvede at gemme sig i en busk, men den tiltalte fandt hende og gav hende fire-fem hårde slag i ansigtet. Det resulterede i en flænget læbe, en løs fortand, en skæv næse og adskillige knubs.

Kvinden, der blev slået ned ved Søborg Torv, ville kun vidne i retten, hvis tiltalte forlod salen og afhøringen foregik for lukkede døre.

Hun har nemlig senere mødt ham på gaden, uden han har genkendt hende. Den tilstand ville hun gerne bevare, derfor har hun efter overfaldet fået navneforandring og skiftet adresse. Retten fulgte hendes anmodning, hvorefter hun blev ført til og fra retslokalet med et sjal over hovedet.

Anklageren havde krævet ubetinget fængsel, men retten tog udgangspunkt i tiltaltes alder og det faktum, at han ikke tidligere er straffet. Derfor kunne den unge forlade retten med en dom på tre måneders betinget straf, som han kun skal afsone, hvis han begår ny kriminalitet indenfor to år.


Spytklat lig med vold

En impliceret i et færdselsuheld i forrige uge bliver nu ikke blot sigtet for spirituskørsel, men også for vold mod tjenestemand i funktion – en paragraf i straffeloven, der kan give alt fra bøde til seks års fængsel.

Bilisten blev af Gladsaxe politi taget med til Herlev amtssygehus for at få taget en blodprøve for at få godtgjort alkoholprocenten.

Både undervejs i patruljevognen og på sygehuset teede manden sig i en grad, så der til sidst måtte seks politifolk til at holde manden nede.

Den tydeligt påvirkede bilist havde kastet sig rundt på gulvet og ind i stativer og vogne med rent tøj, og i det hele taget gjort temmelig meget modstand for at undgå blodprøven.

Det lykkedes dog til sidst, men under transporten tilbage til politigården, fik manden lige leveret en ordentlig spytklat i hovedet på en af betjentene, og det er den klat, der takseres til vold mod tjenestemand.


Venskabsforening landet i Finland

Så er turen for alvor begyndt for de omkring halvtreds personer der sammen med Gladsaxe Internationale Venskabsforening lige nu er på besøg i kommunens finske venskabsby, Pirkkala.

Delegationen ankom til Finland i går eftermiddags, og vores udsendte medarbejder, Lotte Brochmann, har sendt denne rapport fra bussen på vej til hotellet:

- Turen er gået godt, alt er fint arrangeret, og vi glæder os til at se Finland, vi har nemlig aldrig været her før, fortæller to af deltagerne, ægteparret Eva og Willie.

I går aftes blev Gladsaxe Internationale Venskabsforening så officielt modtaget på rådhuset i Pirkkala, og hvordan dét gik for sig, fortæller vi mere om i Nyhedsmagasinet fredag..


Glemte tændte komfurer

De yderst sommerlige temperaturer, der har ramt landet den seneste tid, er tilsyneladende ikke blot ved at udtørre blomster og buske, men også den øverste etage hos os mennesker.

For som om det ikke var varmt nok i forvejen, så har brandvæsnet i Gladsaxe i denne uge måttet rykke ud til to glemte, men tændte, komfurer på henholdsvis Solnavej og Buddingevej Søborg.

På Solnavej handlede det om en gryde, der var kogt tør og som udviklede en del røg – og på Buddingevej lå der et bundt aviser på en tændt kogeplade.

Ingen af delene specielt smart fundet på, men heldigvis skete der ingen personskader og kun ringe materielle skader.