Tirsdag den 13. august 2002


Gladsaxe har fået ny borgmester

I går aftes fik Gladsaxe ny borgmester.
På et ekstraordinært byrådsmøde blev socialdemokraten Karin Søjberg Holst - ikke overraskende - valgt som ny politisk leder, og flere end hundrede borgere var mødt op på rådhuset for at se 1. viceborgmester Peter Brooker og kommunaldirektør Marius Ibsen hænge borgmesterkæden omkring halsen på Gladsaxes nye førstedame.
 
"Jeg vil gerne takke byrådet for den tillid, der er vist mig ved valget til borgmester. Jeg vil gøre mit bedste for at leve op til den tillid. Det er en stor og ærefuld opgave, at være borgmester i Gladsaxe", sagde Karin Søjberg Holst. "For 8 måneder siden udtrykte Ole Andersen fra denne talerstol ønske om et samarbejde til gavn for Gladsaxe. Det er et ønske jeg deler og et ønske, jeg vil arbejde på, går i opfyldelse. Selvom vi repræsenterer forskellige partier, så er vi forpligtet til, at arbejde for hele kommunens ve og vel. Uden samarbejde går det ikke".
 
Karin Søjberg Holst, efterfølger Ole Andersen, der døde pludseligt i juli måned, og den ny borgmester blev valgt efter en hurtig og ganske udramatisk afstemning i byrådet.
Et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Skraldelisten havde på forhånd aftalt at pege på Karin Søjberg Holst, mens Centrumdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti undlod at stemme.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Plejehjem hærges af indbrud og tyverier

Indbrudstyve betragter tilsyneladende omsorgscentret Rosenlund i Mørkhøj som det rene tag-selv-bord.
Siden centret åbnede for godt et år siden, har der været så mange indbrud og tyverier, at både beboere og personale føler det som en konstant psykisk belastning.
 
Intet tidspunkt på døgnet er helligt for tyvene, og alderen spænder lige fra 10-12-års børn, der stjæler kørestole ved højlys dag, personer, der klæder sig ud som plejepersonalet og lusker omkring på afdelingerne om natten, til deciderede indbrud, hvor der gås efter computere og penge.
 
For at imødegå ulovlighederne har der været bestilt hundeovervågning nogle enkelte nætter, ligesom der også har været indkaldt ekstra personale i nattevagterne.
Personalet har et stående tilbud, om at få støtte og hjælp til at bearbejde oplevelsen efter et tyveri eller indbrud, og kan også kontakte en hotline med direkte psykologbistand.
Falck har givet tilbud på at installere alarmer på alle døre og vinduer, undtagen beboernes, så personalet via et kontrolpanel kan konstatere eventuelle uregelmæssigheder.
Der er også en aftale om sikring af beboernes hjem på vej – det er dog et andet firma, DIS, der er kontakt med i den forbindelse.

Mere kontrol med drikkevandet

Beboerne på omsorgscentret Møllegården kan i værste tilfælde have drukket vand inficeret med colibakterier i tre måneder.
Så længe er der nemlig gået imellem analyserne af drikkevandet i området.
 
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så blev der ved en rutineundersøgelse i maj måned fundet colibakterier i centrets drikkevand.
Bakterierne kunne spores tilbage til defekte kontraventiler, og siden de blev skiftet sidst i juli har vandet været i orden.
 
Drikkevandet i Gladsaxe kommer tre steder fra - dels fra to egne vandværker og dels fra Københavns vandforsyning, og vandets kvalitet kontrolleres 40-50 gange om året, siger leder af det kommunale vand- og afløbskontor, Jane Madsen, der ikke kan huske tidligere tilfælde i Gladsaxe, hvor der er blevet fundet colibakterier i drikkevandet stammende fra den menneskelige afføring.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Truede betjente på livet

Aggressiv, voldelig indvandrer, eller uskyldig forbipasserende til tumulter mellem unge urostiftere og politiet?
Det var, hvad Gladsaxe Byret i går skulle afgøre. Og den var ikke i tvivl om den tiltaltes skyld. Han blev idømt 50 dages betinget fængsel og 70 timers samfundstjeneste for i alt seks anklager.
 
Episoden udspillede sig i Værebro Centret sidste efterår, hvor to politibetjente sammen med Told og Skat var på
virksomhedsbesøg en aften.
En gruppe unge indvandrere råbte ukvemsord efter politiet og efterhånden blev stemningen meget hård. Da politiet anholdte en af de unge, blev hans kammerater så aggressive, at især den ene betjent følte sig truet og slog ud med sin knippel, da de unge forsøgte at befri deres kammerat. De to betjente tilkaldte forstærkning, og snart vrimlede det med politi i Værebro Center.
De tre betjente, der vidnede i retten, sagde samstemmende, at tiltalte havde truet dem på livet og både slået og sparket ud efter dem. Hvorimod tiltalte og to andre vidner forklarede, at han intet havde med episoden at gøre, og at det nærmest var tilfældigt, at han blev anholdt og lagt i håndjern. Han blev slået mindst en gang med betjentens knippel. Tiltalte erkendte, at han havde truet politiet, men først efter, de havde slået ham.
Forsvareren understregede, at hans klient var på vej igennem centeret med sin hundehvalp for at besøge nogle veninder, og at han ikke var blandt de unge, der lavede ballade. Og så henviste forsvareren i øvrigt til, at selv hvis hans klient skulle have slået og sparket ud efter betjentene, blev ingen af dem ramt.
 
Dommen omfatter anklager om vold og trusler om vold mod tjenestemand i funktion, forsøg på at befri en anholdt, ulovlig besiddelse af våben – i form af en peberspray – ulovlig omgang med hittegods, hæleri og besiddelse af et halvt til et helt gram hash.
Den 22-årige modtog dommen, mens statsadvokaten for Sjælland nu overvejer, om den vil anke sagen.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet