Mandag den 19. august 2002


Usikker fremtid for kulturfest i Gladsaxe

I lørdags festede tusinder af Gladsaxeborgere sammen i rådhushaven til Gladsaxe Kulturfest.
Ligesom sidste år blev det et brag af en kulturfest, med masser af gæster i de kulturelle foreningers boder og foran scenerne, hvorfra der blev spillet musik fra tidlig eftermiddag til sen aften.
Alligevel er det langt fra sikkert, at succesen gentages næste år, siger formanden for det politiske udvalg for kultur- fritid- og idræt, Peter Nielsen.
"Jeg kan ikke give nogen garanti for, at der bliver nogen kulturfest til næste år. Der er simpelthen ikke sat penge af på budgettet til næste år, så hvis der skal komme en kulturfest igen til næste år, så skal byrådet til lommerne og så skal vi finde 500.000. Det er hvad det koster, at lave sådan en kulturfest", siger Peter Nielsen.
 
"Hvis det står til mig, så skal vi holde kulturfester i Gladsaxe. Nu har vi været utrolig heldige med godt vejr to år i træk, men hele den stemning der er her i år og hele det brug af rådhusarealet, haven bag og foran rådhuset, det har været en hel utrolig oplevelse. Og så den summen af liv, som har været omkring alle aktiviteter fra start til slut, det har været en meget, meget dejlig oplevelse og jeg vil gøre alt hvad jeg overhovedet kan, for at skaffe penge til at vi fortsat kan holde kulturfest i Gladsaxe kommune", siger udvalgsformanden.
 
Gladsaxe Kulturfest havde premiere Skt. Hans-aften sidste år i de naturskønne omgivelser omkring Bagsværd Sø.
I år blev kulturfesten holdt i forlængelse af den årlige budgetdag på Gladsaxe rådhusplads.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Millionregning til kommune eller fodboldklub?

Hvem bærer ansvaret for, at drænsystemet ikke fungerer ved fodboldklubben ABs baner i Bagsværd?
Et flertal i kultur-, fritids- og idrætsudvalget mener, at det er kommunens ansvar, og at det derfor også er kommunekassen, der skal betale den halvanden million kroner dyre regning til en spunsvæg, som er fulgt i kølvandet, bogstaveligt talt, på et ikke fungerende drænsystem.
Villaejerne lige vest for fodboldbanerne har nemlig flere gange oplevet oversvømmelser i deres haver, fordi regnvandet ikke kan slippe væk hurtigt nok.
Men det socialdemokratiske medlem af førnævnte udvalg, John Brown Brabant Althoff-Andersen, føler sig langt fra sikker på, at det reelt er kommunens ansvar: "Jeg har nu bedt om at få et juridisk responsum på, hvem der egentlig bærer ansvaret. Men under alle omstændigheder er pengene ikke budgetlagt, så beløbet bør indgå i de kommende budgetforhandlinger".
 
Gladsaxelistens John Sørensen har studeret driftsoverenskomsten mellem kommune og klub og mener, at ansvaret for det mangelfulde drænsystem er ABs: "Det fremgår af bilaget til overenskomsten, at AB tager sig af alt vedrørende dræn. Det her må høre ind under den almindelige vedligeholdelse, og dermed også under det tilskud på fire millioner kroner, som AB får af kommunen årligt".
Sagen skal nu behandles i økonomiudvalget og senere også i byrådet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Digital vinder

120 borgere deltog i den digitale konkurrence, som Gladsaxe kommune holdt i lørdags på budgetdagen.
Konkurrencen skulle være med til at til at sætte fokus på de muligheder, som forvaltningen nu kan tilbyde via internet.
Og vinderen af det digitale kamera, som forvaltningen havde sat på højkant, Jørgen Matson, er selv en flittig bruger af den digitale kommunikation, fortæller han.
Jørgen Matson var ikke til stede, da hans navn blev råbt op på rådhuspladsen, men hans døtre hørte det og ringede straks til ham. Så han hastede tilbage, hvor han med lidt forsinkelse kunne modtage det digitale kamera.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Center for frivillige

Selvhjælpsgrupper, cykelture for enlige, skriveværksted og meget mere.
Det er blot nogle af de mange ideer, der florerer i Gladsaxes social- og sundhedsforvaltningen, der har kigget på, hvad et såkaldt "frivillighedshus" skal rumme.
Huset får placering på Taxvej 15, hvor kommunens ejendom er blevet ledig, efter beboeren er flyttet.
Tanken er, at give det frivillige, sociale arbejde i kommunen et fast udgangspunkt og værested, og oprindeligt var de kommunale øjne rettet mod en bygning på Søborg Hovedgade, men efter ejendommen på Taxvej er blevet ledig, er det forvaltningens opfattelse, at frivillighedshuset får et bedre hjem der. Bygningen er nemlig større og mere handikapvenlig.

Frivillige får penge

Godt to hundrede tusinde kroner er netop blevet tildelt en række foreninger og organisationer, der yder frivilligt socialt arbejde.
Det er en paragraf i loven om social service, der giver kommuner mulighed for at give den type initiativer økonomisk støtte.
Tre ud af tolv ansøgere er blevet imødekommet, og både de helt store organisationer som Dansk Røde Kors og Dansk Handicap Forbund, og de mindre, som fx besøgstjenesten i Bagsværd sogn og Værebros venner, har fået beløb.
Der er i år afsat 367.000 kroner til det frivillige sociale arbejde, og med den seneste uddeling er der nu 130.000 kroner tilbage.


Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet