Fredag den 23. august 2002


Husejer fik ret efter 23 år

En 23 år lang kamp for at få lov til, lige som naboen, at bygge til et hus på Mørkhøjvej lykkedes i denne uge for husets ejer Steen Rasmussen.
Han har siden 1979 forsøgt at få dispensation for bebyggelsesprocenten og reglerne om byggelinier, hidtil forgæves.
Men efter at byrådsmedlemmer ved selvsyn har konstateret tingenes tilstand omkring huset i Mørkhøj, så har et flertal i rådet udenom socialdemokratiet vedtaget dispensationen.
 
Og selvom der altså er gået mere end 23 år, siden byggeplanerne første gang blev født, og stakken af mursten har stået klar lige så længe, så er husejer Steen Rasmussen alligevel klar til at gå i gang med byggeriet: "Det har været en hektisk sag, specielt de seneste tre år, men jeg er glad for afgørelsen, ligesom jeg er glad for Mørkhøj-kvarteret. Så selvom der er gået de mange år, så regner jeg med at udnytte dispensationen og bygge til".
 
Den kommunale tekniske forvaltning er sparsom med kommentarer til sagen. Men vicedirektør Benedicte Weber siger dog, at "det er en principiel sag, vi har tabt, en af de hellige køer i planarbejdet, men sådan er det nu engang".

50 medarbejdere i Berendsen uden job

"Klar til nye udfordringer"
Sådan lyder overskriften for en anseelig annonce som figurer i fire store dagblade de kommende dage.
Annoncen er bestilt af tekstilvirksomheden Berendsen, som har hovedsæde i Gladsaxe, og den skal være med til at skaffe nyt arbejde til ca. et halvt hundrede af Berendsens medarbejdere.
 
"Vi har ca. 50 medarbejdere herude i hovedsædet, som snart står uden arbejde. Og det er uforskyldt. De mister deres job, fordi vores nye engelske ejer nedlægger en række funktioner herude. Det er alt lige fra reception, kantine og IT, og vi vil selvfølgelig gøre alt hvad vi kan for at hjælpe de folk i arbejde igen. Det er uforskyldt de er bragt i den her situation", siger kommunikationschef i Berendsen, Thomas Jørgensen, som i øvrigt selv er én af de medarbejdere, der nu skal ud og finde nyt job.
Berendsen har allerede fået flere henvendelser på annoncen, der figurerede i dagbladene første gang torsdag morgen.
 
Den nye struktur i Berendsen betyder også, at firmaets internationale hovedsæde i Gladsaxe nedlægges, mens det danske domicil bliver liggende hvor det gør på Klaudalsbrovej.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Forvaltningens breve i økonomiudvalg

Nu er et brev til modersmålslærerne i Gladsaxe også officielt krævet behandlet i økonomiudvalget.
Det er Dansk Folkepartis medlem af udvalget, Klaus Kjær, som har anmodet om, at sagen tages op her.
Det drejer sig om breve, som forvaltningen i juni sendte til modersmålsunderviserne i kommunen om, at en timereduktion var nært forestående.
De breve vil Dansk Folkeparti have tilbagekaldt, fordi partiet mener, der er tale om en forvaltningsbeslutning, som ikke har politisk grundlag.
Forvaltningen mener, der blot er tale om et orienterende brev, men det betvivler Klaus Kjær: "Brevet til lærerne kræver jo netop en accept ved lærerens underskrift," skriver han i et brev til borgmester og formand for det økonomiske udvalg, Karin Søjberg Holst.
 
Problematikken er opstået, fordi den borgerlige regering ikke længere vil betale for modersmålsundervisningen og dermed lader det være op til den enkelte kommune at beslutte, om undervisningen skal fortsætte på kommunens regning.
Og Gladsaxes politikere skal træffe beslutning herom ved efterårets budgetforhandlinger. Så officielt er der ikke truffet en afgørelse for modersmålsundervisningens videre skæbne, ej heller for lærernes beskæftigelse. Derfor er det faldet flere politikere for brystet, at skoleforvaltningen allerede har advaret lærerne om, at timeantallet fra første januar næste år nedsættes.
Enhedslisten og SF har ligeledes stillet sig kritisk over for forvaltningens brev.

Uenighed om halvdagsbørnehave

Lukningen af halvdagsbørnehaven Ved Torvet i Høje Gladsaxe har langt fra bred, politisk opbakning.
SF, Enhedslisten og Venstre stemte i børne- og undervisningsudvalgsmødet forleden imod at lukke Ved Torvet og lade institutionens børn overflytte til en anden halvdagsbørnehave.
 
Ved Torvet har kun ni ud af 20 pladser besat, derfor virker det umiddelbart meget fornuftigt at overføre de ni børn til Garhøj på Holmevej i Søborg. Det er ligeledes en halvdagsbørnehave, som kun har halvt fyldt op.
Men det er uheldigt, mener Venstres Karina Ebbensgaard:
"Der er mange tosprogede børn i Ved Torvet, og dem er jeg bange for at miste ved en lukning. Det er utroligt vigtigt, at de tosprogede bliver sprogstimulerede, så de kan tale dansk, inden de begynder i skolen. Gladsaxe skal selvfølgelig ikke have for mange institutionspladser, der står tomme, men jeg kunne godt frygte, at de familier, der er trygge ved, at børnene går i Ved Torvet, måske bliver væk, hvis de skal flyttes et andet sted hen".
 
Men flertallet i børne- og undervisningsudvalget ville altså lukke Ved Torvet.
Mindretallet; Venstre, Enhedslisten og SF, kunne tilslutte sig, at overgangsperioden så bliver på mindst et halvt år, og at børne- og undervisningspolitikerne løbende holdes orienteret om flytningen af børnene.

Glad dag med socialdemokraterne

Socialdemokraterne i Gladsaxe stiller en glad dag i udsigt på søndag.
Med musikalske indslag fra blandt andre Gladsaxeskolernes blæseorkester og rockbandet fra fritidsklubben Piraten, folkedans og tryllekunstnere lokker Socialdemokratiet borgerne til Glad dag i Høje Gladsaxe.
 
"Glad dag- arrangementet giver os en god mulighed for at komme i kontakt med mennesker fra et bestemt område. Sidste år holdt vi Glad dag i Værebro, så i år syntes vi, at det skulle være Høje Gladsaxe", forklarer kredsformand for Gladsaxes socialdemokrater, Torben Nielsen.
 
Socialdemokratiets Glad dag på søndag, den 25. august, begynder klokken 11 og varer til klokken 17 på plænen bag Høje Gladsaxe.
Dagens hovedtaler er tidligere minister Svend Auken, og ham kan man også veksle ord med efter talen klokken 13.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet