Torsdag den 29. august 2002


Udslip: Mikroorganismer og farvestof

Miljøberedskabet omkring og på Novo Nordisk i Bagsværd fungerer tilsyneladende fint.
Det vurderer miljøafdelingen i Gladsaxe Kommune efter et hændelsesforløb efter et udslip i jorden af genmodificerede mikroorganismer fra et af Novos laboratorier tidligere på måneden.
 
Via en utæt opsamlingsbrønd eller –sump slap organismerne ud.
De kan efter sigende ikke leve udenfor laboratoriets mure, men størrelsen på udslippet gjorde alligevel, at området blev overhældt med et for jorden uskadeligt stof, der med sikkerhed ville tage livet af mikroorganismerne.
Jorden omkring bygningen er derudover sikret med et drænsystem, der opsamler det, der nu måtte trænge igennem og lede det til en tank, hvor organismerne kan neutraliseres.
 
Da den utætte sump blev opdaget, blev Københavns amt som miljømyndighed alarmeret, ligesom også den kommunale miljøafdeling som spildevandsmyndighed blev holdt orienteret.
Det er i øvrigt det andet kendte uheld på Novo denne sommer.
I starten af juli slap virksomheden ved et uheld 800 liter grøn madfarve ud i kloaksystemet. Farvestoffet blev ikke vurderet til at være farligt, selv i den store mængde, og løb uhindret videre til rensningsanlæg.

Ingen returmønt til borgerne

Gladsaxeborgernes fælles firma, kommunen, kører tilsyneladende som en rigtig god forretning.
I hvert fald hvis det er størrelsen af beløbet på kistebunden, der er det udslagsgivende parameter.
Ved udgangen af juli måned lå der nemlig 142 millioner kroner i den fælles kasse, kommunekassen, hvilket er over 40 millioner kroner mere, end økonomerne havde regnet med.
 
Når året er omme forventer samme økonomer, at kassebeløbet kommer til at lyde på næsten 153 millioner kroner.
Forskellen mellem skøn og faktisk beløb forklares med, at de statslige refusioner på socialområdet er større end beregnet, og at skattevæsenet har inddrevet større beløb, end selv de mest pessimistiske havde forestillet sig.
 
Trods de mange rare kroner, så bliver der desværre ikke tale om nogen selvhenter i kommunekassen for borgerne sidst på året.
Den økonomiske afdeling på rådhuset anbefaler nemlig en mere eller mindre konstant beholdning på omkring de halvanden hundrede millioner, også til næste år.

Hastighedskontrol årsag til ny bilorganisation

Den automatiske hastighedskontrol på Gladsaxes veje er medvirkende årsag til, at en stor gruppe borgere nu er gået i gang med at opbygge en ny bilorganisation med det fælles mål at komme såkaldt urimelig kontrol til livs.
En af initiativtagerne til organisationen, der kalder sig Dansk Automobil Klub, bor i Gentofte, men er gentagne gange blevet fotograferet i hastighedskontrollen på veje i Gladsaxe.
Det har fået manden til at fare i blækhuset, og i et brev til den konservative justitsminister Lene Espersen skriver han blandt andet: "Jeg finder det uanstændigt, at Gladsaxe politi stiller en fuldt uddannet politimand med flere års erfaring til rådighed for at knalde anstændige borgere i at overskride hastigheden med mindst mulig margin midt i sommerferien".
Men bøderne skal betales, kontrollen fortsætter og det især på skoleveje, veje med mange uheld og veje med konstaterede høje overskridelser af fartgrænsen.

Malerfirma fordobler produktion

Fra tre millioner liter maling til fem millioner liter maling om året – det er den produktionsforøgelse Beck & Jørgensen i Søborg har planlagt for fremtiden.
Virksomheden vil ikke bygge nyt eller investere i mere produktionsudstyr, men blot udnytte det eksisterende anlæg i flere timer om dagen.
Den hidtidige driftstid har været hverdage mellem 6.30 og 14.30. Fremover vil der blive produceret helt frem til klokken 22.
 
Det er Københavns amts miljøafdeling, der har godkendt den fordobling af produktionen, som der næsten er
tale om. Med godkendelsen er fulgt krav omkring udledning af organiske opløsningsmidler, om affald, støj og beskyttelse af grundvand og jord.
Gladsaxe kommune har også en del af ansvaret for miljøgodkendelsen af Beck & Jørgensen.
Spildevandet fra malerfirmaet ryger nemlig i det offentlige kloaksystem, som kommunen regulerer og giver tilladelser til at benytte.

Uenighed om flagstænger

Flagstangen foran rådhuset i Gladsaxe kan uforvarent blive genstand for en politisk strid i kommunen… eller måske snarere en principiel debat.
Den er nemlig 16 meter høj, og politikerne barsler med at dekretere retningslinier for, hvor høj en flagstang må være.
Det skal indarbejdes i en såkaldt designmanual, der beskriver, hvordan man opnår et skønnere bymiljø. Herunder hører, hvor og hvordan forretninger må skilte, og altså også, hvor høj en flagstang må være.
 
Forvaltningens forslag er, at en flagstang højst må være otte en halv meter, og selv om man ikke kan lovgive med tilbagevirkende kraft, har kommunen alligevel et forklaringsproblem, hvis erhvervsdrivende ikke må, hvad kommunen må:
"De regler, der bliver udarbejdet, skal gælde for erhvervslivet såvel som for kommunen. Og selv om man ikke med de nye regler kan kræve, at flagstangen tages ned, så har kommunen en moralsk forpligtelse til at følge samme regler som de forretningsdrivende", mener det konservative byrådsmedlem Henrik Sørensen.
 
I næste måned nedsættes en arbejdsgruppe, der skal komme med et udkast til en ny designmanual. Den får repræsentanter fra det politiske liv såvel som erhvervslivet. Og i stedet for, at embedsmændenes forslag om otte en halv meter automatisk bliver en del af manualen, får arbejdsgruppen i stedet til opgave at udarbejde retningslinier for en tilladelig flagstangshøjde i Gladsaxe.
Om flagstangen foran rådhuset så kommer ind under de tilladelige højder, vil tiden vise.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Naboklager hjalp ikke

Naboerne til en ivrig håndværker har ikke fået noget ud af at klage til Gladsaxe kommune.
Deres klager er dels gået på, at en tilbygning hos naboen på Hedevænget i Gladsaxe overstiger den tilladte byggeprocent, dels at han har i sinde at bygge, hvad der svarer til 17 til 18 kvadratmeter glasfacade, som vender fronten mod de klagende naboer.
Hvad der er faldet naboerne for brystet er ikke mindst, at naboen er gået i gang, inden har fået en dispensation til at overstige byggeprocenten.
Men politikere og forvaltning betragter udvidelsen som indenfor det normale af, hvad der normalt gives dispensation til, også selv om han er gået i gang, før han har fået lov af kommunen.
Og hvad angår den store glasflade er der ingen lov, der forbyder store vinduer eller lignende, selv om de kan være generende for naboer, både på grund af genskin og indsigt.

Ingen aftale om cirkusoptræden

"Det er da ærgerligt, at det ikke er lykkedes at få enderne til at mødes, så cirkus også kom forbi Gladsaxe", siger kulturudvalgsformand Peter Nielsen, socialdemokratiet.
Men Peter Nielsen er egentlig ikke så overrasket over, at cirkus har droppet Gladsaxe - der har nemlig slet ikke været indgået nogen aftale mellem cirkus Arena og brugerbestyrelsen ved Gladsaxe sportscenter om brug af grusbanen ved centret.
Derfor var både bestyrelse og den kommunale kulturforvaltning noget overrasket, da plakaterne med cirkusoptræden dukkede op på lygtepæle.
 
Som nævnt i Nyhedsmagasinet i går, så finder Arena både lejepris og garantibetingelserne for ublu, og derfor har Arena i stedet valgt at tage to dage i Herlev.
"Grusbanen ved Gladsaxe sportscenter er nu Danmarks dyreste plads, så det er nok tvivlsomt om vi kommer den vej forbi de nærmeste år", lyder det fra cirkus Arena.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet