Torsdag den 5. December 2002


Forskønnelsespris til 200 år gammelt hus

Fornem pris til et lille stykke Gladsaxehistorie.

I går blev Gladsaxe Forskønnelsespris uddelt, og den ene af de to priser gik i år til det 200 år gamle Gedebukkehus på Gladsaxe Møllevej.

Huset ejes af Gladsaxe Kommune og bruges i dag som foreningshus, bl.a. har den lokale sækkepibeforening og Bagsværd Folkedanserforening sin daglige gang i huset.

Og det var netop folkedanserne, der havde indstillet Gedebukkehuset til prisen.

"Vi synes, kommunen gør et pænt stykke arbejde, for at holde huset vedlige. Hvert år kommer de ned og laver en lille ting, og vi tror om 10 – 12 år så fremstår det som et helt fint, lille hus, som det var i gammel tid", siger Kurt Johansen og Benny Boye Petersen fra Bagsværd Folkedanserforening.

Forskønnelsesprisen blev i øvrigt modtaget af Gladsaxes kulturchef Svend Stilling, og udover et diplom bestod prisen af to solide havebænke til Gedebukkehuset.

Også Danske Trælasts nye hovedsæde i Gladsaxe blev tildelt en pris i kategorien Bedste Nybyggeri.

I dommerkomitéen sidder to arkitekter, en lokalhistoriker og en repræsentant for Nordea bank, der er initiativtager til Gladsaxe Forskønnelsespris, som i år blev uddelt for 6. gang.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


SSP udvider

Det kriminalpræventive samarbejde mellem skole, socialvæsen og politi i Gladsaxe bliver nu udvidet til at dække hele Gladsaxe kommune.

Det sker ikke mindst fordi, de unge er blevet mere mobile, fortæller næstformand i det kriminalpræventive kontaktudvalg, Peter Nielsen:

- De unge har biler og mobiltelefoner i dag, derfor er det vigtigt, at alle områder i kommunen er med i samarbejdet, siger Peter Nielsen, der peger på, at skole- og klubledere bliver vigtige brikker i den sammenhæng.


Dømt til psykiatrisk anbringelse

En mand blev i går ved retten i Gladsaxe dømt til psykiatrisk anbringelse for i alt 17 væbnede røverier begået fra august til december i 2001.

Han havde ved retsmøde i sommers tilstået røverierne, og har også medvirket til politiets efterforskning af sagen.

I går gentog manden så sin tilståelse. Imidlertid var hans erindring om begivenhederne lidt sløret, men han genkendte i alle tilfældene sig selv på overvågningsbilleder fra gerningsstederne.

På baggrund af en udtalelse fra retslægerådet erklærede retten den unge mand for at have været utilregnelig i gerningsøjeblikket, hvorfor anbringelse træder i stedet for en egentlig straf. Anbringelsen er i princippet tidsubestemt, men anklagemyndigheden har dog pligt til om 5 år at undersøge, om dommen skal opretholdes.


Værktøjsbedrager

En 35-årig mand står nu overfor en anklage om bedrageri, efter at han i fire tilfælde har lejet værktøj i byggemarkedet Silvan, uden at levere det lejede tilbage, vel at mærke.

På den måde har han skaffet sig boremaskiner, gulvafhøvlere og andet værktøj til en værdi af 35.000 kroner.

Den 35-årige har brugt samme navn og adresse hver gang, og er navnet hans eget, så får Gladsaxe politi ikke de store besværligheder med at finde frem til ham.

Den værktøjsivrige mand har hentet det dyre isenkram to gange hos Silvan i Gladsaxe og to gange hos andre filialer i Københavnsområdet.


Miljøvenlig tandpleje

Den kommunale tandpleje i Gladsaxe er blevet miljøvenlig.

Tandlægerne deltager nemlig i et projekt, der går ud på at teste forskellige nye plastmaterialer og sammenligne dem med det miljøskadelige amalgam, som er det materiale, der bliver brugt i dag til at fylde hullerne med.

Projektet er et led i miljømyndighedernes bestræbelser på, på længere sigt, at afskaffe amalgam og udskifte det med et mere miljøvenligt materiale.

"Der findes en del nye plastmaterialer, hvor vi faktisk ikke har ret meget andet end fabrikanternes udsagn om, hvor stærke og holdbare de materialer er", fortæller tandlæge og souschef i tandplejen, Else Manscher. "Når vi laver en blivende tand, så vil vi simpelthen registrere, hvad det er for en tand vi laver, og hvad vi har kommet i den. Nogle gange vil vi komme amalgam i den, hvis vi mener, det er det bedste, og i andre tilfælde, det er især ved mindre fyldninger i kindtænder, så vil vi bruge de nye plastmaterialer. Det er ikke noget, patienterne kommer til at mærke overhovedet, fordi vi vil stadigvæk lægge det materiale i, som vi mener, er det bedste".

Tandplejen i Gladsaxe deltager i projektet samme med tre andre kommuner, Københavns Universitet og to universiteter i Norge, og det endelige resultat forventes at ligge klart i 2006.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Stålstele igen forsinket

Så er der en lille ekstra julegave til de hundredvis af bilister, der hver dag smutter ulovligt igennem ved den ødelagte busbom på Krogshøjvej i Bagsværd.

Bommen, der efter gentagen hærværk, har været nedlagt i halvandet år, skulle nemlig været blevet erstattet af en stålstele i denne uge.

Men på grund af tekniske vanskeligheder med testarbejdet med det elektroniske styresystem, så kan etableringen først starte i årets næstsidste uge.

Men så skulle det også være ganske vist, at ståldimserne, der automatisk kan forsvinde ned i vejen, når bussen kommer, er på plads til nytåret.


Ramadanen slutter

For rettroende muslimer over hele verdenen betyder den næste nymåne afslutningen på en hel måneds faste.

Der har blandt muslimer i Danmark hersket tvivl om, hvor vidt ramadanen, som fastemåneden hedder, slutter i dag eller i morgen.

Men de fleste er blevet enige om, at afslutningen er i nat, og den efterfølgende fest derfor holdes i morgen fredag.

Selma Hussein fra Værebro i Bagsværd fortæller her om ramadanens afslutning: "Når vi får øje på nymånen, så holder vi en lille forfest. Det sker i aften. I morgen fejrer vi så dagen rigtigt. Vi står tidligt op, spiser noget sødt, og mændene går til bøn. Ud på formiddagen mødes vi alle, spiser og giver gaver. Børnene holder fri fra skole, så de være klar, klædt fint på til festen".

Selma Hussein kommer selv til at fejre en noget international festdag i morgen.

Først skal hun fejre ramadanen i familiens skød på traditionel muslimsk vis, og siden skal hun til julefrokost på sin danske arbejdsplads på lige så traditionel dansk måde.

I anledning af festdagen er de muslimske skolebørn i Gladsaxe blevet bedt fri for skole, så festen kan foregå på rette vis, tid og sted.