Tirsdag den 10. December 2002


Indvandrere gør rent og passer børn

Næsten hver tyvende ansatte ved Gladsaxe kommune er af anden etnisk oprindelse end dansk.
Helt præcist 4,6 procent af kommunens godt 6.000 ansatte.
Og det svarer meget godt til indbyggertallet, hvor andelen af indvandrere og deres efterkommere udgør omkring fire procent.
 
Børnepasning og rengøring er de erhverv, hvor indvandrerne er stærkest repræsenteret, således er over hver tredje rengøringsassistent i Gladsaxe af anden etnisk oprindelse, og cirka hver fjerde inden for børnepasningsområdet.
 
Indenfor ældreområdet og undervisning er indvandrerne også overrepræsenteret i forhold til indbyggertallet; med 16 procent af de ansatte i ældresektoren og 10 procent af undervisningspersonalet.

Svømmehal klar til overtagelse

I dag skal Gladsaxe Kommune ifølge planen overtage ét stk. splinterny svømmehal i Bagsværd. Værdi: Ca. 60 mio. kroner.
Svømmehallen skal åbne nu på søndag, og 18 flisemurere har knoklet nærmest i døgndrift for at blive færdige til tiden, efter at en niveauforskel på 1 ½ centimer langs kanterne i et af bassinerne for nylig blev opdaget. Siden har murerne haft travlt med at brække fliser ned og sætte nye op.
Men entreprenøren NCC, der har stået for byggeriet, siger til Nyhedsmagasinet, at hallen nu er færdig – til tiden og i henhold til de aftaler, firmaet har med bygherren, Gladsaxe Kommune.

Kvalme over vejpolitik

Kvalmende og usmageligt som bare pokker.
Det er de udsagn, som Enhedslistens Bent Larsen bruger om den mulige udvidelse af motorring 3 og Gladsaxes politikeres holdning til Vejdirektoratets forslag.
"Det er kvalmende at høre de forskellige partier tale om støjnedsættelse og samtidig ikke sige nej til en udvidelse. Vi siger klart nej til en udvidelse, og derfor håber vi, at byrådet vil arbejde på, at vejen ikke bliver udvidet. Og så ligner det i øvrigt en studehandel mellem vejdirektoratet og byrådet, at der kun kommer støjafskærmning, hvis vejen udvides. Vi vil selvfølgelig også gerne have støjafskærmning, men vi vil hellere have kollektiv trafik, blandt andet en light rail, en slags moderne sporvogn. Miljøorganisationen Noah skønner, at en udvidelse vil give 12.000 flere biler gennem Gladsaxe hver dag og en luftforurening på det dobbelte. Og det er usmageligt som bare pokker at lave sådan en studehandel", siger Bent Larsen fra Enhedslisten.

Ministeriel tøven

Den konservative trafikminister Flemming Hansen beder Gladsaxe kommune om at have tålmodighed med Folketinget.
Gladsaxe har ellers rykket ministeren for en afgørelse omkring de nordvendte vejforbindelser og broen ved Vadstrupvej, som både kommune og det statslige Vejdirektorat har anbefalet. Men i ministerens svar hedder det, at overvejelserne omkring vejen ikke er afsluttet, og at kommunen derfor må have tålmodighed indtil januar, hvor sagen formentligt bliver afsluttet.
 
Det er en sag, der har verseret i ti år og som blandt andet er begrundet i, at der generelt skal være mere afstand mellem veje og broernes top.
Gladsaxe og direktorat anbefaler, at i stedet for at enten grave vejen ned eller hæve broen, så skal staten bygge en helt ny bro over Vadstrupvej. Og i den sammenhæng også etablere nordvendte ramper fra Værebro til motorvejen for at aflaste trafikken ved Bagsværd erhvervskvarter.
Det vil Gladsaxe gerne selv betale otte millioner kroner for, selv om det er en stats-vej, men indtil videre bliver pengene i kommunekassen, indtil trafikministeriet er færdige med at overveje.

Klage over kommune- og lokalplan

Selvom lokalplan og andre lovmæssigheder nu har gjort den store glasbygning på ved Aldershvile Planteskole i Bagsværd lovlig, så fortsætter Gladsaxelisten kampen mod både byråd og bygning.
Den lokalpolitiske liste, med speciale i planlovgivning, mener, at der er forekommet inhabilitet i Gladsaxe byråd, at byrådet har varetaget egne og private økonomiske interesser, og at både lokalplan og kommuneplan dækkende planteskolen er ulovligt vedtaget og derfor må kendes ugyldig.
Gladsaxelistens klage over byrådet er sendt til Naturklagenævnet og kommer i sidste øjeblik, idet klagefristen udløber i morgen onsdag.

Katolog til etniske lånere

Interessen for bibliotekernes bøger, musik og andre tilbud på fremmedsprog er stor.
Og nu udsender Gladsaxebibliotekerne et katalog henvendt især til lånere af anden etnisk oprindelse.
"Det henvender sig til folk, der taler urdu, tyrkisk, arabisk, somali og serbokroatisk. Det er der, vi har flest lånere fra og dem vil vi godt gøre noget for. Det mener vi, er vigtigt", fortæller
Aase Rørdam, bibliotekar i afdelingen for kunst og musik på Gladsaxe Hovedbibliotek.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Glemte juledekorationen

Det bliver sagt ved hver jul, men lad os bare sige det igen; pas på de levende lys, og husk at slukke juledekorationen, inden hjemmet forlades.
Den advarsel kunne en borger på Gustav Wieds Vej i Søborg godt have brugt i lørdags.
Ved 14- tiden ringede en forbipasserende til politiet og fortalte, at man gennem vinduet kunne se, at en juledekoration var ved at sætte ild til boligen. Politiet tilkaldte brandvæsenet, men sparkede selv døren ind og fik slukket branden uden de store skader.
 
Da beboeren, der var gået hjemmefra uden at slukke det levende lys, vendte tilbage til sit hjem, vankede der, ud over brandskaderne, en bøde for overtrædelse af beredskabsloven.
 
Så det kan ikke siges for tit; pas på det levende lys, lyder det fra Gladsaxes politi.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet