Fredag den 13. December 2002


Nægter at betale for oliespild

Strid om regning efter omfattende olieforurening ved børneinstitutionen Mosen i Høje Gladsaxe.
Uheldet skete for en måned siden under påfyldning af en olietank, hvor mindst 100 liter olie blev spildt ud over jorden og fliserne langs med bygningen.
 
Både miljøafdelingen og børne- og kulturvaltningen har flere gange kontaktet olieselskabet, som nægter at foretage oprensningen af den olieforurende jord. Så nu er kommunen selv gået i gang med at rydde op, fortæller børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase.
 
"Den første overfladeforurening af olie klarede brandvæsnet samme dag. Men vi kan se, at der er trukket olie ned, så vi har fået et uafhængigt miljøfirma til at tage de nødvendige prøver for at finde ud af, præcis hvor meget jord der skal fjernes. Vi venter svarene i denne uge, og så håber vi, entreprenøren kan gå i gang i næste uge. Regningen den vil vi sende til oliefirmaet, fordi vi mener, at de ikke har tilstrækkeligt sikret sig, at tanken var tom. De skulle have pejlet ned i den, men de lod sig nøje med en advarselslampe og den virkede godt nok ikke, men de skulle også have pejlet",
mener Svend Erik Haase.
Regningen for oprydningen efter olieforureningen ved Mosen kommer til at lyde på ca. 200.000 kroner.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Politikere ind i vandproblematik

De grundejere i Kagså, der i lang tid har været plaget af oversvømmelser ved kraftige regnskyl, kan nu se frem til en redegørelse om problemet.
Det blev resultatet af onsdagens byrådsmøde, hvor Enhedslistens Emilce Nielsen havde begæret sagen til politisk drøftelse.
Her var der en sjælden forbrødring mellem Enhedslisten og de borgerlige partier, der efterlod borgmester og hendes parti, Socialdemokratiet, i undertal.
Men da det radikale medlem af byrådet og formand for miljøudvalget, Lis Smidsholm, lovede at komme med en redegørelse om oversvømmelserne, trak Emilce Nielsen sit forslag.
 
"Jeg er meget tilfreds, for nu får jeg den politiske drøftelse af sagen, som vi ikke har haft endnu. Indtil nu har det været forvaltning og borgmester, der har haft med det at gøre, men det bliver ændret nu. Og så håber jeg, at redegørelsen kan være med til at finde en midlertidig løsning på de problemer, som de borgere har oplevet i forbindelse med regnskyl", siger en tilfreds Emilce Nielsen, der allerede onsdag aften fik henvendelse fra borgere, der takkede hende for at have taget sagen op.
Nu afventer Enhedslistens enlige byrådsmedlem redegørelsen fra miljøudvalget, før hun tager stilling til, om hun atter vil have sagen drøftet til et byrådsmøde.
 
Borgmester Karin Søjberg Holst begrunder sin indvending mod en redegørelse med, at Gladsaxe som kommune ikke skal være part i en sag mellem grundejerne og det boligselskab, der har bygget rækkehuse i nærheden.
Grundejerne har for nyligt anket en dom, der fritager boligselskabet for erstatningspligt, og så længe sagen ikke er afgjort, mener borgmesteren ikke, at kommunen skal involvere sig politisk.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Gladsaxelisten: Politiker bliver privat

Politiker eller privatperson?
Det spørgsmål stiller Kurt Loftkær fra Gladsaxelisten nu, efter at Venstres medlem af miljøudvalget Ebbe Skovsgaard i går i Nyhedsmagasinet udtalte sig kritisk om placeringen af det anlæg, der skal skille slam fra vand, når oprensningen af Bagsværd sø går i gang.
 
"Problemet for mig er, at jeg ikke ved, om han udtaler sig som politiker eller som privatperson.
Sagen er, at han i trafik- og teknikudvalget ikke stemte imod den placering, han nu kritiserer offentligt. Han har heller ikke stemt imod anlægsbevillingen i byrådet, og derfor har jeg meget svært ved at forstå, hvad hans budskab egentlig er. Han bor jo faktisk kun 200 meter fra det sted, hvor pumpestationen fremover skal være, så det er nærliggende at tro, at det er en privatsag han er ude i", mener Kurt Loftkær.
 
Venstres Ebbe Skovsgaard siger til Nyhedsmagasinet, at det er et sammenspil af tilfældigheder, at han bor det samme sted som anlægget. "Jeg er i den situation, at naboer på vejen har henvendt sig mig, og derfor er det naturligt, at tage det op i det respektive udvalg jeg sidder i", siger Ebbe Skovsgaard, der understreger, at han går ind for, at Bagsværd sø bliver oprenset, men mener altså, at den valgte placering afvandingsanlægget, af flere årsager, er uheldig.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

15 millioner til skolebygninger

Gladsaxes skoler skal næste år renoveres for mere end 15 millioner kroner.
På Marielyst skole står der bl.a nye gymnastikgulve og ny trappebelysning på skemaet, og på Søborg skole skal de punkterede termoruder skiftes ud ligesom omklædningsrummene ved gymnastiksalen skal males og sættes i stand.
På Bagsværd skole kan de se frem til ny tagbelægning og maling af B-indskolingen, mens Værebro skole får nyt indgangsparti ved indgang A og B.
Mørkhøj skole skal også have nyt hovedindgangsparti og så skal skolens flugtvejstrappe repareres, det samme gælder gulvet i den ene gymnastiksal.
Og så er der Søndergaard skole, hvor bl.a tagrenderne på alle skolens bygninger skal ombygges og tre dårlige vinduer skiftes ud.
 
Vedligeholdelsen af Gladsaxes skoler foregår systematisk, og opgaverne er prioriteret efter sikkerheds- og sundhedsfare, myndighedskrav, tekniske installationer der er nødvendige for skolens brug og afhjælpende vedligehold på bærende konstruktioner og klimaskærme.

Støjplan i støbeskeen

Nu har Vejdirektorat, Københavns Amt og Banestyrelsen givet Gladsaxe tilsagn om, at de vil være med i en samarbejdsgruppe, der skal bekæmpe trafikstøjen i kommunen.
 
Støjhandlingsplanen, som samarbejdet er blevet døbt, skal blandt andet undersøge omfanget af støjgenerne fra større veje, kigge på forskellige løsninger på eventuelle støjproblemer og vurdere, om de løsninger virker og hvor dyre de er. Og så skal arbejdsgruppen desuden finde ud af, hvor ambitiøst støjen skal bekæmpes.
 
Det hele skal munde ud i et oplæg til en handleplan for de kommunale veje.
Og tidshorisonten for projektet er at gå i gang til januar næste år og i sensommeren samme år have et oplæg klar, der både skal udsættes for politisk debat og borgermøde. Det bliver ved den lejlighed, at trafik- og teknikudvalget skal fastsætte tidspunktet for den endelige politiske behandling af handlingsplanen.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet