Onsdag den 18. December 2002


Affaldssortering kan ikke svare sig

1400 husstande i Gladsaxe deltog sidste år i et forsøg, hvor skraldet blev sorteret og delt i to og husholdningsaffaldet kørt til et bioforgasning i Herning.
Men det var alt sammen skønne spildte kræfter.
I hvert fald hvis man skal tro en dugfrisk redegørelse fra Miljøstyrelsen. Den konkluderer nemlig, at
det slet ikke kan svare sig at sortere og bioforgasse affaldet. Det er hverken til gavn for miljøet eller samfundet. Til gengæld er det bedre og langt billigere at brænde det grønne affald, siger Miljøstyrelsen.
 
Til det siger Gladsaxes radikale miljøudvalgsformand, Lis Smidsholm: "For nogle måneder siden var jeg med til at indvie et lille anlæg i Torvegård, og der talte jeg jo med nogle meget engagerede mennesker. Og når de har lavet en rapport om det, så kan det jo godt være, at der også er nogle andre boligselskaber i Gladsaxe, der vil gå ind og prøve det. Så jeg er ked af der står, det ikke kan betale sig. Jeg mener, vi bliver nødt til at finde nye veje, og bioforgasning det er én af de nye veje",
mener udvalgsformanden.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Trykket stemning i Søborg

Selv om juletiden plejer at være den tid på året, hvor de forretningsdrivende glæder sig mest, så er der i Gladsaxe mange, der alligevel føler sig pressede og ikke ser særligt lyst på fremtiden.
Både i Søborg og Bagsværd er butiksdøden i den senere tid nemlig blevet synlig; flere og flere forretninger lukker og slukker, og butikslokaler står tomme.
 
"Det er trist, og det kan ikke undgå at påvirke os, det skyldes nok først og fremmest, at kunderne tager til Lyngby Storcenter i stedet for", siger formand for Handelsforeningen for Søborg og Omegn, Elisabeth Egerup.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Lokalavis ramt af trykkeristrejke

En overenskomststridig strejke på Jydske Avistryk forhindrede i går udgivelsen af en af de to annoncebårne lokalaviser i Gladsaxe, nemlig Bagsværd/Søborg Bladet.
Dermed fik de julehandlende i Gladsaxe sig et ekstra økonomisk tryk nedad, fordi den vigtige annoncering her op til jul dermed ikke er nået ud i tilstrækkeligt omfang.
"Vi kan desværre ikke få trykt bladet andre steder, fordi der er sympatiblokader. Men der er blevet forhandlet mellem ledelse og medarbejdere for at finde en løsning. Bladet skal være hos postvæsenet senest klokken fire her til morgen, hvis det skal nå ud i dag onsdag.", siger chefen for Bagsværd/Søborg Bladet, Mogens Nielsen til Nyhedsmagasinet.
Og de sidste meldinger fra bladet lyder på, at borgere får deres lokalavis i dag.
Strejken har i øvrigt ramt flere af Berlingskes lokalaviser i hovedstadsområdet og i Jylland.

Bolighjælpen mangler

Er man højtråbende eller en lidt skæv eksistens, så er det lettere at få hjælp fra Gladsaxe kommune til at finde en bolig, end hvis man er i akut bolignød efter for eksempel en skilsmisse.
Det mener Ida Krogh fra SF, medlem af byråd og socialudvalget, som efterlyser en kommunal målsætning, der svarer til virkeligheden.
Hun mener nemlig ikke, at borgerne får den hjælp, som kommunen officielt lover.
 
"Slår man op i Gladsaxes håndbog med kommunens servicemål, så står der, at de borgere, der på grund af særlige sociale omstændigheder har akut behov for bolig, tilbydes en lejlighed hurtigst muligt, men der er meget skrappe regler. Det er for eksempel en saga blot, at man kan få hjælp, hvis man er midt i en skilsmisse. Der er boligproblemer generelt, men det nytter ikke, vi bare slår ud med hænderne og resignerer. Vi bliver nødt til at få servicemålene til at passe bedre med virkeligheden", siger Ida Krogh, som nu har rejst sagen i socialudvalget.

Mere hjælp til døende

De døende i Københavns Amt skal have en særlig hospitalsenhed, står det til politikerne i det amtslige sygehusudvalg.
Det sker for at have et sted, hvor både patienter og pårørende kan få lindret fysiske smerter, men også med det psykologiske, sociale og åndelige kan man få hjælp til her.
Det er især vigtigt for at give de uhelbredeligt syge patienter fred og bedst mulige rammer til at forberede sig på den forestående død, siger formand for sygehusudvalget, Leif Flemming Jensen fra Socialdemokratiet.
 
"Der er allerede forskellige tilbud både for patienter og pårørende, men en enhed somme denne ville kunne være koordinerende for indsatsen på området. Det er vigtigt, at vi giver de mennesker, der desværre er i den situation, at døden er nært forestående, at hjælpe dem så meget som muligt. Og da Herlev allerede har Smerteklinikken, vil det være nærliggende at lægge denne enhed på samme sygehus", siger formand for sygehusudvalget, Leif Flemming Jensen.
 
Indtil videre er planerne stadig til politisk drøftelse, og før de bliver til kendsgerninger, skal amtsrådet have økonomisk plads til enheden på budgettet for 2004.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet