Torsdag den 7. Februar


Vold og trusler i skolegården

Tre elever med udenlandsk baggrund blev i går anholdt på Teknisk skole i Gladsaxe, mistænkt for at stå bag, hvad der betegnes som systematisk vold og trusler om vold mod og tyveri fra andre elever på skolen.
"Vi vil ikke tolere den slags, og eleverne står til øjeblikkelig bortvisning", siger uddannelseschef på den tekniske skole, Kenn Jørgensen, til Nyhedsmagasinet.
"Med 500 elever på de forskellige håndværkslinier vil der selvfølgelig opstå større og mindre problemer med tiden. Alt andet ville næsten være underligt, vi har elever fra mange egne af verdenen, mange aldersgrupperinger og flere spor. Men det her skal stoppes med det samme", siger uddannelseschefen.
 
Den aktuelle sag blev anmeldt til politiet i fredags, efter at de tre havde gennembanket en anden elev, fordi han ikke ville stjæle spiritus til dem fra hans læreplads i et supermarked. Desuden truede de ham med, at han ville blive slået ihjel, hvis han anmeldte overfaldet.
 
De tre overfaldsmænd er i alderen 15 til 16 år og er i forvejen kendt for kriminelle forhold.
Sagen bliver bedømt af Gladsaxe ret indenfor den næste måneds tid.

Beboere frygter gener fra nyt etagebyggeri

De kommende naboer til et foreslået byggeri på Buddingevej frygter støj- og skyggegener fra de nye etageboliger.
Det er ejeren af ejendommene Buddingevej 283 til 289 der har søgt om tilladelse til at bygge nyt i op til 3 etager på grunden. Og et forslag til lokalplan for det pågældende område langs Buddingevej mellem Fremtidsvej og Kildebakken var i går til 1. behandling i Gladsaxe byråd.
Her benyttede formanden for andelsboligforeningen Æblelunden spørgetiden til at gøre indsigelser over for det nye byggeri.
 
"Vi har fået oplyst hos byplanafdelingen, at det foreslåede byggeri skal opføres i tre etager med fladt tag. Dette er den eneste mulighed for at kunne overholde den maksimale højde af det foreslåede byggeri. Her kunne man så frygte, at det ville komme til at ligne den overforliggende Berendsen industribygning, der dog kun er i to etager, for slet ikke at tale om vores politistation. Hvis der skal bygges boliger, må vi derfor fastholde, at dette maksimum bliver på to etager, og udføres på en måde, så det vil passe ind i det eksisterende byggeri. Under alle omstændigheder bil det betyde, at rækkehusene i andelsboligforeningen Æblelunden vil miste megen sol i haven samt en betydelig støjgene for beboerne, da al trafik skal foregå via Kildebakken og langs med haverne til de nye boligers p-pladser", sagde HC Jensen, formand for andelsboligforeningen Æblelunden.
 
Enhedslistens Emilce Nielsen var enig i, at et nyt byggeri i 3 etager vil give skyggegener, og hun stillede derfor efterfølgende forslag om, at der kun gives tilladelse til at bygge i 2 etager; men det forslag blev forkastet.
Lokalplanforslaget kommer i offentlig høring fra den 19. februar, og der vil blive holdt et borgermøde om byggeplanerne til marts.
 
Der var yderligere fire lokalplanforslag på byrådets dagsorden, men også klassedannelse, modersmålsundervisning og ikke mindst det lokale integrationsråd var til debat.
Radio Gladsaxe genudsender det fire timer lange byrådsmøde fra klokken 9.30 torsdag formiddag.

Hærværk fører til videoovervågning

Busbommen på Krogshøjvej i Bagsværd bliver snart videoovervåget.
Det sker efter gentagen hærværk mod bommen, der er blevet ødelagt få dage efter, at den er blevet repareret.
Det er sket mange gange, med det resultat til følge at bilerne drøner igennem busbomchikanen med stor fare for liv og lemmer for blandt andre de ventende buspassagerer.
Efter mange og dyre reparationer i foråret har det virket, som om den tekniske vejafdeling helt har opgivet ævret. Bommen har i hvert fald været væk siden juli måned sidste år.
Men nu skal det altså være. Med hele to videoovervågningskameraer til at tjekke anlægget døgnet rundt skulle selv den mest forhærdede bombølle blive skræmt væk.
 
Om overvågningen virker efter hensigten vil kun tiden vise – en stor del af problemet er nok, at Bagsværd bymidte tager meget lang tid at forcere i myldretiden, hvilket formentlig irriterer mangen en medarbejder på de store virksomheder i industrikvarteret.
Det kan friste svage sjæle til genvejen gennem busbommen.
 
Videoanlægget koster 90.000 kroner at etablere på to nye master af passende, hærværksfri, højde.

Fuldt hus på stadion

"Operation full house" er det meget lidt danske, men temmelig markedsføringsorienterede navn på et nyt projekt, der skal fylde tribunerne op på Gladsaxe stadion, når der spilles superligafodbold.
Initiativet kommer fra fodboldaktieselskabet AB, der står med 20.000 tomme pladser, hver gang de spiller på hjemmebane.
 
Gennemsnittet ligger på omkring de 3.000 tilskuere, men ofte sidder der kun 1.500, som ikke fylder meget eller for den sags skyld er i stand til at skabe nogen stemning af betydning.
Det syntes AB A/S naturligvis, at der skal gøres noget ved. Derfor vil selskabet gerne have kommunen til at gå med i en fælles henvendelse til erhvervlivet i Gladsaxe om opbakning.
 
Foreløbig har idrætspolitikerne på udvalgsniveau set på sagen, som får den fulde støtte med på vejen.
Fra idrætsudvalget er sagen nu sendt videre til økonomiudvalget.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Beboere trætte af drikkeri på gadehjørne

Beboerne i lejlighederne ved hjørnet af Novembervej og Mørkhøjvej er godt og grundigt trætte af en større flok mennesker, der, når vejret tillader det, bænker sig på hjørnet med drikkeri for øje.
Beboerne har via deres ejerforening holdt flere møder med politi og kommune, uden at der hidtil er sket noget.
Men på et fællesmøde mellem ejernes advokater, politiet og Gladsaxe kommune har parterne nu givet hinanden håndslag på at få ændret på tilstanden.
Politiet har nemlig indvilliget i at være ekstra opmærksomme på drikkegruppen, og med politivedtægten i hånden måske få spredt dem lidt eller decideret give tilhold om ikke at vise sig på stedet.
De sociale myndigheder vil kigge persongalleriet nærmere efter i sømmene for at se, om gruppen gemmer på folk, der kan og skal tvinges i arbejde.
Til maj evalueres indsatsen - har den været noget værd, så står der ikke det meste af dagen en drikkende flok på 8-10 personer.

Novo Nordisk Pris til førende celleforsker

Medicinal giganten Novo Nordisk i Bagsværd sætter nu i ordets bogstaveligste forstand pris på en internationalt anerkendt celleforsker.
Den prestigefyldte Novo Nordisk Pris går i år til professor Jørgen Gliemann fra Institut for Medicinsk Biokemi på Aarhus Universitet. Han er en af verdens førende eksperter i cellers såkaldte modtager-molekyler, og hans forskning kan få stor betydning for behandling af bl.a. sukkersyge, kræft og Alzheimers sygdom.
Novo Nordisk Prisen er ikke alene en stor anerkendelse, siger Jørgen Gliemann. Med prisen følger også 750.00 kroner til forskning.
 
"Det er et tilskud, der virkelig kan mærkes. Det kan komme til at betyde, at tingene forhåbentligvis går hurtigere", siger Jørgen Gliemann til Nyhedsmagasinet. "Vi prøver jo at finde ud af, hvad de her nye modtager-molekyler som sidder i celler, de gør. Den type af de nyeste modtager-molekyler vi har fat i, dem ved man i virkeligheden ikke så meget om", siger modtageren af Novo Nordisk Prisen 2002.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin