Mandag den 18. Februar


Pårørende foretrækker låste døre

Pårørende til demente på plejehjemmet Bakkegården foretrækker låste døre frem for alarmsystemer.
De pårørende har nu startet en underskriftsindsamling for at beholde koselåsene på stedet.
Bakkegården i Bagsværd har brugt kodelåse i ti år, men i 2000 blev det forbudt ved lov, og Gladsaxe byråd har siden pålagt plejehjemmet at fjerne låsene.
Dét har skabt stor utryghed blandt de pårørende, fortæller Dot Andersen.
 
For hende er socialministerens forslag om at tillade brug af kodelåse på plejehjem derfor et længe næret og stort ønske, der måske nu går i opfyldelse.
"Det ville jeg blive rigtig lettet over. Jeg har en mand boende på Bakkegården, som i periode er gået meget ud. Og han er slet ikke i stand til at tage vare på sig selv. Da det var allerværst, tænkte jeg på, hvordan det havde været, da jeg startede med at aflevere mine børn i børnehave. Der var jo også en slags lås på lågen, så børnene ikke kunne komme ud, og det var der ikke nogen, der synes, var uværdigt. Alle ved jo godt, at et barn ikke kan klare sig selv på egen hånd, så sådan var det bare. Det er ikke fordi jeg vil sammenligne min mand med et barn, men man må sige, at han kan heller ikke klare sig selv. Og jeg vil hele tiden være i tvivl om, hvad han nu gør, og hvor jeg skal finde ham. Derfor synes jeg i den situation, hvor et menneske ikke længere kan tage vare på sig selv, at det må opvejes, selvom det selvfølgelig er lidt mindre værdigt, at være låst inde", siger Dot Andersen.
 
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i fredags, så går også personalet på Bakkegården ind for brug af kodelåse, mens kommunens omsorgsafdeling foretrækker det nye alarmsystem med elektroniske sporingschips, der bliver sat i tøjet på den demente, og ligesom i butikkerne, så går en alarm i gang, hvis beboeren bevæger sig uden for nogle bestemte områder.
Systemet med sporingschips bliver brugt på omsorgscentret Rosenlund i Mørkhøj, og er i øvrigt en markant dyrere løsning end kodelåse.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Længere barsel giver bedre pladser

Regeringens forlængede barselsorlov kan betyde, at stillinger i vuggestuer og som dagplejere i Gladsaxe bliver nedlagt.
Men først og fremmest er det et forslag i finanslovsaftalen, der kommer børnefamilierne til gode, og som børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase derfor tager imod med kyshånd:
"Først og fremmest er det en mulighed for, at børnene bliver hjemme længere og får en mere tryg opstart. Dernæst er det også en mulighed for os til at udtynde i institutionspladserne. Vi vil ikke nedlægge institutioner, men give børnene flere kvadratmeter at være på og nogle af de pladser, der udfra lokale- eller bygningsmæssige hensyn ikke er så fordelagtige har vi så mulighed for at nedlægge. Det betyder jo så også, at det kan komme på tale at skære på personalet", siger Svend Erik Haase.
 
Han understreger, at Gladsaxe endnu ikke er begyndt at udregne, hvor meget man eventuelt kan spare på institutionspladser, dels fordi, det jo ikke er til at vide, hvor mange forældre, der vil benytte sig af tilbudet, og dels fordi kommunen afventer den endelige vedtagelse af finansloven midt i marts, før den vil foretage konkrete beregninger.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Millioner til skoler

Det er store summer, der i morgen skal diskuteres på et møde i Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg.
Værebro Skole og Marielyst Skoler trænger nemlig til omfattende reparationer. I budgettet for i år er der til Værebro afsat omkring 40 millioner kroner til udskiftning af tag og facader samt renovering af varme- og ventilationsanlæg. Marielyst skal have nye grupperum og indrettet indskolingsafsnit til specialklasserne, det skønner kommunen vil koste i alt omkring 8,5 millioner kroner. Det arbejde er allerede påbegyndt sidste år og forventes at stå helt færdigt om et års tid.
 
På børne- og undervisningsudvalgets møde i morgen skal politikerne tage stilling til, om forvaltningens projektforslag og udbudsform er rimeligt. Politisk er der allerede truffet beslutning om reparationerne, det er mere et spørgsmål om, hvem der skal udføre arbejdet under hvilke former.

Unge sækkepibespillere efterlyses

Det er godt og vel et år siden, amtets eneste sækkepibeskole flyttede ind på Frødings Allé bag ved Søborg skole, og i dag går der seks elever på stedet.
Skolen er startet af det lokale sækkepibeorkester Copenhagen Caledonia Pipe band, og den henvender sig primært til unge i alderen 9 til 16. Men selvom interessen for sækkepiben ikke fejler noget, så kan det være svært at holde fast i de unge elever, fortæller formand Albert Lykking.
 
"Børn i dag melder sig til nogle ting, men efter et stykke tid, så falder de måske nemt fra, fordi der også bliver stillet nogle krav. Og det er også sket for os, vi har mistet nogle elever. Til gengæld er der elever, der har holdt ved, og er blevet så gode, at de bliver rigtig dygtige. Men vi vil gerne have flere elever, vi synes, vi har et godt tilbud", siger Albert Lykking.
 
Der er åbent hus på sækkepibeskolen i lokalerne på Frødings Alle 8 i morgen aften fra klokken 19.30, og det er ganske uforpligtende at møde op.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin