Onsdag den 20. Februar


Ingen kamp om pladser i skolebestyrelser

På 13 ud af 14 kommunale skoler i Gladsaxe bliver der slet ikke tale om nogen egentlig valghandling, når der den 5. marts skal vælges nye medlemmer til skolernes bestyrelser.
Kun på Buddinge skole bliver der tale om et rigtigt valg, mens der alle andre steder bliver fredsvalg. På flere skoler har det endda knebet med at få fyldt ud på suppleantlisterne.
 
Trods de manglende valg, der kan tolkes som vigende forældreinteresse, så mener børne- og undervisningsudvalgets formand, socialdemokraten Karin Søjberg Holst, alligevel, at bestyrelserne er værdifulde.
"De er gode led mellem forældre, skoleledelse og politikere, både når der skal spares og når der kommer flere penge til rådighed", siger formanden blandt andet.
 
De nye skolebestyrelser tiltræder 1. april, undtagen på 10. klassecentret, hvor det sker lidt senere på foråret.

For langt mellem tandlægebesøgene

Flere børn og alvorligere tilfælde af caries i den kommunale skoletandpleje i Gladsaxe betyder, at målsætningen om undersøgelser mindst en gang om året ikke bliver overholdt.
Tværtimod går der for en trediedel af børnene mere end 15 måneder mellem hvert tandlægebesøg og for 16% mere end et år.
 
Udover de nævnte flere brugere og alvorligere sygdomstilfælde, så har en forsøgsordning med forældreledsagelse helt op til 3. klasse også været en tidsrøver.
I rigtig mange tilfælde har forældrene nemlig glemt aftalen, hvilket har betydet spildtid og tom tandlægestol, indtil tandklinikkernes personale selv har hentet børnene.
Derfor foreslår social- og sundhedsforvaltningen, at den systematiske forældreledsagelse droppes efter 1. klasse, og at tandplejerne deltager i de regelmæssige undersøgelser.
Det må de godt ifølge lovgivningen, og de to initiativer tilsammen skulle gøre det lettere at nå målsætningen med 12-måneders-intervallet mellem hver undersøgelse.

Privatiser fjernvarmen

Al magt til borgerne. Sådan lyder opfordringen fra Det Konservative Folkeparti i Gladsaxe, når det drejer sig om fjernvarme.
Partiet foreslår nemlig, at man privatiserer hele baduljen, så det i fremtiden er brugerne, der står som ejere med det fulde ansvar for driften af Gladsaxe Fjernvarme.
 
"På den måde kan brugerne selv bestemme. Gladsaxe har nogle af de laveste takster på fjernvarme, men efter den seneste tids debat er stillet spørgsmålstegn ved, om brugerne betaler for meget. Ved at privatisere det, kan de jo selv styre det. Om det så bliver dyrere eller billigere, end når det er under kommunalt regi er ikke til at sige", siger den konservative Henrik Sørensen, der har bedt om, at forslaget kommer på dagsordenen, når byrådet holder møde til marts.

10 dages fængsel for trusler på livet

"Hvis du ikke kommer ud, så slår jeg dig og din bror ihjel".
Den trussel kostede i retten i Gladsaxe i går en 47-årig pakistansk mand 10 dages fængsel.
Ordene faldt en decemberaften sidste år, hvor manden skulle hente to fælles børn hos ekskonen på Vadbro i Søborg.
Børnene havde ikke lyst til at komme med faderen, fordi de ofte blev passet af en onkel, der hele tiden skældte ud og slog dem.
Det fik faderen til at råbe ind gennem døren, at han ville slå moderen og hendes broder ihjel, hvis ikke døren blev åbnet.
Den 47-årige benægtede at have sagt sådan, men en enig domsmandsret troede ham ikke, og idømte ham derfor de 10 dages betingede fængselsstraf.

Nyt firma måske på vej til Gladsaxe

Opførslen af nye kontorbygninger og tilhørende parkeringspladser på Vandtårnsvej er kommet et skridt nærmere, efter trafik- og teknikmiljøudvalget i mandags besluttede at godkende projektforslaget.
Det er firmaet Egalet, der ønsker at etablere sit firma på Vandtårnsvej 83, og firmaets ansøgning drejer sig om erhvervsgrunde til kontorer, forskning og udvikling. Området omfatter den eksisterende bygning for Toyota samt B. W. Wernerfelts væveribygning.
 
Udvalget har ikke umiddelbart noget at indvende imod ansøgningen, men har dog visse forbehold:
De nye bygninger er foreslået bygget i to til fire etager og kræver derfor en dispensation fra lokalplan 125.
En af grundene er stærkt forurenet og er udset af Københavns Amt til at blive oprenset i 2009.
Og derud over vil politikerne afvente naboernes reaktioner.
Men hvis hverken amt eller naboer har væsentlige indsigelser kan det næste skridt tages i opførslen af kontorbyggeriet.
 
Naboerne vil i løbet af de næste dage modtage en orientering fra kommunen og har derefter 14 dage til at komme med indsigelser.

Foredrag om demens

Hvad stiller man op, hvis en af de nærmeste begynder at lide af demens? Kan man hjælpe, er man hellere fri og hvad betyder sygdommen for de pårørende og patienten selv?
Der er en masse spørgsmål, som ikke altid er til at få svar på, når demens bliver en del af hverdagen.
Det forsøger Ældrerådet i Gladsaxe nu at råde bod på. Det inviterer nemlig til temaeftermiddag om demens i dag.
Ældrerådets formand, Knud Ole Jensen mener, det er vigtigt at informere om sygdommen:
"Demens er en snigende sygdom, som kan være svær at håndtere både for pårørende og patienten selv. Med dette foredrag vil vi blandt andet understrege, at demente både er flinke og rare mennesker, som man sagtens kan være sammen med, selv om de lider af den sygdom", siger Knud Ole Jensen.
 
Mødet begynder klokken 14 i dag i festsalen på omsorgscentret Bakkegården på Taxvej 18 i Bagsværd.
Foredragsholder er leder af Gerontologisk Institut i Hellerup, Christine Swane, der er gratis adgang og alle er velkomne.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin