Onsdag den 9. Januar


Borgmester: Drift af Højtoft og SOVI en opgave for amtet

Institutionen Højtoft i Bagsværd er nu rykket et stort skridt nærmere en tilværelse som privat virksomhed.
Hidtil er det Gladsaxe Kommune, der har stået for driften af Højtoft, landets ældste botilbud for autister. Men en anbefaling fra socialforvaltningen om at lade Københavns Amt overtage driften af Højtoft og det beskyttede værksted SOVI fik i går politisk opbakning i det lokale økonomiudvalg. Det selvom hverken SOVI eller Højtoft er interesseret i at indgå overenskomst med Københavns Amt, bl.a. fordi de risikerer at miste indflydelse på visitationen. Så foretrækker de to institutioner i stedet at organisere sig som private virksomheder.
 
Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Ole Andersen siger, at sagen er en konsekvens af den nye lov om grundtakstfinansiering og at driften af Højtoft og SOVI derfor principielt er en opgave for amtet.
"Det gælder jo både for Højtoft og SOVI, at de fortrinsvis bliver brugt af andre kommuner, og det vil sige, at det
er en opgave amtet skal løse", siger Ole Andersen.
 
Hvis de to institutioner organiserer sig som private virksomheder, så kan det blive en dyr affære for Gladsaxe Kommune, der i så fald skal købe pladser. "Det kan det sagtens", siger Ole Andersen, "men det er nok noget, jeg er sikker på, de skal forske lidt mere i. Det kan jo blive så dyrt, at der ikke er nogle kommuner, der har mulighed for at anvende institutionerne, og det er vel ikke dét, man stiler efter? Så mon ikke der findes en løsning?", siger Gladsaxes borgmester.
Sagen har endnu ikke været for byrådet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag

Mørkhøj-tyve på spil igen

Tre 17 til 20 årige fra Mørkhøj er blevet anholdt i en sag om indbrud og tyveri fra en fritidsklub på Ildbjerg Allé i samme kvarter.
De tre havde natten til sidste fredag tømt klubben for computere, ghettoblaster, videospil og andet letomsætteligt, men et tip førte politiet til to adresser i Mørkhøj, hvor en nærmere ransagning afslørede tyvegodset.
 
De tre unge anholdte er godt kendte i forvejen hos Gladsaxe politi, der stødte på dem under optrevlingen af den store indbrudsbande af unge fra Mørkhøj for et par år siden.

PC-tyve anholdt

En nattevægter fik søndag forpurret tre indbrudstyves forsøg på at rende af sted med en virksomheds computere på Maskinvej i Søborg.
Under sin rundering i området fik vægteren øje på tyvene, der prøvede at stikke af.
Det lykkedes for to af dem, men en tilkaldt hundepatrulje fik opsnuset den tredje, der gemte sig i et buskads.
De to fik dog ikke lang tid i friheden - ved effektiv efterforskning nåede Gladsaxe politi frem til deres adresser, så de nu også sidder varetægtsfængslet, sigtet for indbrudstyveri.

Hit med genbrugspapiret

Gladsaxeborgerne skal være endnu bedre til at bruge de kommunale genbrugsbeholdere, når de skiller sig af med pap og papir.
I år skal der indsamles mindst 55% af den potentielle mængde af papir og pap til genbrug. Det kræver Miljøstyrelsen - ellers kan kommunen blive pålagt at husstandsindsamle papir og pap, og dét er en bekostelig affære.
Sidste år blev der indsamlet 52%, så der skal altså endnu mere papir og pap i de kommunale genbrugsbeholdere i år.
 
Derfor er der sat gang i en mængde af nye tiltag, der skal gøre det nemmere og mere attraktivt at aflevere papir og pap til genbrug, f.eks. kommer der flere genbrugsbeholdere og Gladsaxe Kommune er med i et forsøgsprojekt om fællesindsamling af pap fra etageejendomme.
 
I løbet af januar gennemføres også en spørgeskemaundersøgelse rettet mod Gladsaxes boligblokke.
"Vi har en fornemmelse af, at meget ikke kommer i de genbrugsbeholdere, der står på gader og stræder. Og derfor vil vi gerne prøve at finde ud af, hvad der egentlig sker med det – hvor meget papir der ryger i dagrenovationen og bare bliver brændt, og hvor meget der bliver genanvendt på andre måder. Og så vil vi gerne undersøge, om der er grundlag for, at vi går ind og laver en særlig ordning for de borgere, der bor i etageejendomme. For vi skal have noget mere papir genanvendt, end det, vi får i dag", siger Anne Lone Eriksen fra kommunens affalds- og genanvendelseskontor.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin