Fredag den 11. Januar


Rekord antal vandsprængninger

Den seneste tids frost og temperatursvingninger er gået hårdt ud over de kommunale vandledninger.
På mindre end en måned er der registreret et rekordstort antal vandsprængninger, hele enogtredive, hvilket er dobbelt så mange som sidste år. Og så sent som i går formiddag måtte Rybjerg Allé lukkes af, fordi en hovedledning var sprunget, fortæller Bent Larsen, daglig leder af vand- og kloaksektionen i kommunens driftsafdeling.
 
"Det der sker, det er, at når temperaturen svinger meget, så går det ud over vandrørene. Når der bliver tryk på vandrørene, så brækker de midt over", siger Bent Larsen.
 
Den kommunale driftsafdeling har lige nu også travlt med at fjerne især isskorper fra veje og stier.
Afdelingen har sat al disponibelt mandskab på sagen og gør flittigt brug af ishakkere ligesom man spreder vejgrus ud for at undgå isskader, fortæller vicedriftschef Robert Meisner.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Antallet af nytårsskader halveret

Fyrværkeriglade borgere i Københavns Amt er dette nytår sluppet med langt færre skader end året inden.
Amtets skadestuer kan i år melde et markant fald i antallet af skader med fyrværkeri, hele 52 procent er det faldet med i forhold til året før.
I alt var 30 personer forbi en af amtets skadestuer i perioden fra den 1. december sidste år til 2. januar i år på grund af en fyrværkeriskade, og det er 32 færre end samme periode sidste år, hvor 62 mennesker søgte behandling af samme årsag.
 
En af de 30 tilskadekomne kom alvorligt til skade, han mistede en del af sin finger, da han tændte et kanonslag. De øvrige andre skader var så små, at folk kunne tage hjem efter den ambulante behandling på skadestuen.
 
"Vi har blandt andet haft hjemmeværnet ude på skoler for at fortælle de unge om skaderne ved fyrværkeri, så selv de lidt smarte fyre har forstået, hvilke konsekvenser, det kan have ikke at passe godt på", siger formanden for Københavns Amts sundheds- og forebyggelsesudvalg, den konservative Nina Berrig.
 
Hun er tilfreds både med faldet og amtets forebyggende indsats, men understreger: "Med 30 tilskadekomne kan man jo aldrig være helt tilfreds, og jeg håber, at tallet kan komme endnu længere ned, men det er nok urealistisk at tro, at vi med den tradition, vi har nytårsaften med fyrværkeri, at der slet ikke kommer nogen til skade".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Tyv slog butiksdetektiv

En 26-årig mand blev i går idømt 30 dages ubetinget fængsel for i november sidste år at have slået en butiksdetektiv to gange i hovedet.
Episoden fandt sted i byggemarkedet Silvan på Gladsaxe Møllevej, hvor detektiven tog manden på fersk gerning, da han var i gang med at stjæle varer for omkring 1.500 kroner.
Da detektiven ville føre butikstyven ind til bagkontoret, modsatte denne sig og slog ud efter ham.
Butiksdetektiven var en tur omkring skadestuen, men slagene var ikke så alvorlige, at han har fået skader eller mén af det.

Kulturfest på Budgetdagen

Der bliver også fremover holdt stor kulturfest i Gladsaxe i stil med den Sankt Hans-aften sidste år – dog bliver festen nu koblet op på den årlige budgetdag. Det vedtog Kultur- fritids- og idrætsudvalget tidligere på ugen.
 
Beslutningen om at afvikle budgetdagen og kulturfesten samme dag fik dog ikke fuld opbakning udvalget. SF´s medlem Ida Krogh stemte som den eneste imod forslaget. "Jeg kan ikke lide den tanke, at man laver sådan en slags "sammenskudsgilde" af en kulturfest og en budgetdag. Det er to meget udemærkede formål, der på den måde bliver blandet sammen, med risiko for, at det ene kvæler det andet. Og det ville være utrolig ærgeligt", siger Ida Krogh.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Musikpris til ung tenor

Gladsaxe Musikpris er i år tildelt en ung sanger, nemlig tenoren Palle Knudsen.
Musikprisen overrækkes ved en koncet i Høje Gladsaxe Skoles Festsal den 23. marts, hvor Palle Knudsen foruden en dansk sang bl.a. vil synge Mozart.
 
Det er i øvrigt 37. gang Gladsaxe Musikpris uddeles.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)
 


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin