Tirsdag den 15. Januar


Undersøgelse af faldulykke på plejehjem medfører opstramninger

Nu bliver der strammet op på samtlige Gladsaxes plejehjem.
Det sker efter en tilbundsgående undersøgelse af omstændighederne omkring et dødsfald på omsorgscentret Egegården.
Beboeren døde af komplikationer efter et fald, ifølge de pårørende fra en seng, som familien flere gange havde gjort personalet opmærksom på var for høj. De pårørende forsøgte efterfølgende forgæves at få oplysninger fra Egegården omkring omstændighederne i forbindelse med faldet.
Siden har Gladsaxelisten klaget til Ombudsmanden over kommunens undersøgelse af dødsfaldet, og på den baggrund har Tilsynsrådet bedt om en redegørelse.
 
I sit svar til Tilsynsrådet erkender kommunen, at forretningsgangen på Egegården ikke har været optimal.
"Allerede i oktober måned fik socialudvalget en redegørelse for hele forløbet. Det viste sig, at der har været tvivl om, om den pågældende selv er gledet eller han er faldet og at hændelsesforløbet ikke kom helt klart frem. Og det er heller ikke noteret i vores kardex for beboeren", fortæller
Socialudvalgsformand Erling Schrøder. "Derfor har man efterfølgende indskærpet overfor alle Gladsaxes plejehjem, hvordan man skal forholde sig i sådan nogle situationer og så vidt som muligt prøve at forebygge, at der sker den slags. Og jeg mener også, vores personale normalt er meget opmærksom på, at der ikke sker faldulykker", siger socialudvalgsformanden.
 
Undersøgelsen af faldulykken på Egegården afslører også, at de pårørende ikke blev korrekt orienteret i forbindelse med efterfølgende hospitalsindlæggelse, og at ventetiden, før der kom klarhed om de nærmere omstændigheder var lang og unødvendig.
Men Gladsaxe Kommune fastholder i sin redegørelse, at faldulykken på Egegården var et yderst beklageligt men hændeligt uheld.

Pit Stop i Gladsaxe

Trods politisk modvilje, er interessen for at etablere spillehaller i Gladsaxe stor.
Og nu er Dansk Tipstjenestes datterselskab Dansk Automatspil a/s parat til at etablere en rigtig stor en af slagsen, et såkaldt Pit Stop, på Søborg Hovedgade, fortæller tipstjenestens informationschef Thomas Rørsig.
 
"En Pit Stop er dels en spillecafe, hvor man kan spille på Tipstjenestens traditionelle spil og følge med via fjernsynsskærme, og i den anden afdeling er der så, i Gladsaxes tilfælde, 50 spilleautomater hvor man for et indskud på 50 øre, kan vinde en max-gevinst på 300 kroner i kontanter", siger Thomas Rørsig.
Dansk Automatspil har i dag 10 Pit Stops fordelt over hele landet, men i 2002 kommer der yderligere 10.
 
Gladsaxe Kommune har ved flere lejligheder givet udtryk for, at man ikke ønsker flere spillehaller- og maskiner i Gladsaxe. Men, i dag er det den nye spillemyndighed under Told & Skattestyrelsen der har kompetence til at godkende ansøgninger, og på den måde er der nu foreløbig udsigt til ca. 150 nye spilleautomater i Gladsaxe, så antallet kommer op på 218.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Loppemarked på Søborg Torv

Det nyrenoverede Søborg Torv bliver efter al sandsynlighed det nye hjemsted for lopper. Ikke de uvelkomne husdyr, men selvfølgelig for de lopper, der sælger kram og sager fra boder.
Loppemarkedet har hidtil fundet sted i Bagsværd, men nu overvejer trafik- og teknikudvalget at flytte lopperne til det nye torv, formentlig to gange om måneden, og går det som forvaltningen foreslår; hver anden lørdag.
 
De handlende så egentligt helst loppemarkedet flyttet til rådhuspladsen, og hvis det ikke kan lade sig gøre, så i hvert fald flyttet til om søndagen.
Det er beboerne omkring Søborg Torv til gengæld ikke så glade for, da søndag er deres eneste "hviledag" fra de hektiske aktiviteter på torvet.
 
Forslaget bliver behandlet på et møde i trafik- og teknikudvalget på mandag, og er der flertal her, sendes sagen videre til økonomiudvalget.
Under alle omstændigheder foreslår forvaltningen, at loppemarkedet afvikles på Søborg Torv i år, hvorefter det skal evalueres med henblik på placering og omfang i år 2003.

Samarbejdsvenlig skoleleder søges

Søndergård skole skal have ny skoleinspektør!
Det ved de fleste, der har fulgt blot en anelse med i det lokale stof de seneste måneder – og det er nu også overskriften på en jobannonce, der snart vil være at finde i relevante medier.
Efter en lang og udmagrende kamp med skolebestyrelse og ansatte blev den tidligere inspektør som bekendt sat fra bestillingen i efteråret, og en ny skal derfor findes.
 
I jobannoncen gøres det klart, at den nye inspektør kommer til en skole, hvor forældrene er en interesseret og aktiv medspiller i hverdagen, og at dialog og samarbejde med børn, forældre og medarbejdere især skal være et ønske hos den nye chef.
Der er selvfølgelig også en lang række øvrige kvalifikationer opstillet i annoncen, men der hersker ingen tvivl om, at der stiles efter en engageret leder til en engageret skole.
 
Skulle inspektørjobbet på Søndergård skole friste, så skal ansøgingen være fremme hos Gladsaxe Kommune senest den 4. marts.

Ny myldretidsbus i Gladsaxe

Selv om metroen ikke kommer til at køre i Gladsaxe, får det nye transportmiddel alligevel indflydelse på busdriften i kommunen. I forbindelse med bygningen af metroen barsler HUR, Hovedstadens Udviklingsråd, nemlig med ændringer i busdriften, der også berører linier, der kører i Gladsaxe.
Det drejer sig om linie fem, der blandt andet kører mellem Husum Torv og Gladsaxe Trafikplads. Den forventes på sigt at blive helt nedlagt.
I stedet oprettes der en ny myldretidslinie, hvor busgængere kan køre fra Husum Torv til Gladsaxe Trafikplads ad samme rute som med linie fem og derefter videre ad linie 42s rute til Bagsværd Station.
 
Linie 42 bliver dermed også ændret. Her vil busserne køre fra Værebroparken ad Vadstrupvej og Krogshøjvej til Trafikpladsen, og kommer således ikke længere forbi Bagsværd Station.
Området omkring Krogshøjvej vil til gengæld få forbindelse til stationen med den nye myldretidslinie.
 
HUR vil gennemføre ændringerne i tre etaper, med forventet start samtidig med Metroens åbning i oktober i år.
Teknik- og miljøforvaltningen i Gladsaxe vurderer, at de foreslåede ændringer ikke umiddelbart vil stille buspassagererne dårligere.

Nyvalgte sange til byråd

De enkelte byrådsmedlemmer i Gladsaxe skal have chancen for at blive mere synlige i almen humanistisk sammenhæng i offentligheden.
Det mener den radikale lokalhistoriker Arne Hermann, der foreslår at valget af de sange, der indleder hvert byrådsmøde, skal gå på skift mellem de enkelte medlemmer.
Som det er i dag er det borgmesteren, der udvælger fællessangen.
 
Forslaget kommer ikke, fordi Arne Hermann er kritisk overfor de hidtil valgte sange, men fordi det nuværende byråd har en stor partispredning, som godt kunne give anledning til interessante valg.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin