Fredag den 18. Januar


4½ år til hovedmand bag bankrøveri

Den sidste gerningsmand til et røveri mod Den Danske Bank i Høje Gladsaxe i juni sidste år fik ved retten i Gladsaxe i går en fængselsdom på fire år og tre måneder.
Dermed har de to hovedgerningsmænd fået samme strafudmåling, mens trediemanden, der var under 18 år på gerningstidspunktet, har fået fem måneders fængsel med 100 dages samfundstjeneste.
Alle tre blev anholdt kort efter røveriet, ligesom udbyttet og det våben, der blev benyttet ved røveriet blev fundet.
Det var en enig domsmandsret, der stod bag dommen til den sidste af de tre røvere, en 27-årig mand af iransk oprindelse.
 
Hovedmændene kendte hinanden fra en hashklub, og senere i bekendtskabet forsynede den 27-årige vennen med omkring 100 gram brun rygeheroin, som det var meningen skulle sælges videre.
Vennen røg dog det meste selv og fik i løbet af et halvt års tid oparbejdet en narkogæld på 35.000 kroner.
Den 27-årige, som kendte butikscentret i Høje Gladsaxe godt, pressede vennen til at gå med på et røveri mod den lokale bank, som angiveligt skulle være uden alarm og videoovervågning efter en stor eksplosion under centret tidligere på året.
Den 27-årige skaffede både et oversavet jagtgevær, seks skarpe patroner, flugtkøretøj, et kælderrum til skiftetøj og pressede vennen til at begå røveriet.
Første gang turde han ikke, men vendte tilbage to dage senere og fuldførte det væbnede røveri under overvågning af den i går dømte.
De to har siden siddet varetægtsfængslet, hvor den 27-årige to gange har truet den tidligere ven til at trække vidneudsagnet imod sig tilbage. Ellers skulle han og hans kæreste nok blive ordnet.
Den dømte mente sig uskyldig, "Det var bare en leg, der blev til alvor – det havde jeg ikke regnet med", sagde han blandt andet i retten.
 
Dommen på de fire år og tre måneder er inklusive en tidligere betinget dom for forsøg på forsikringssvindel, indbrud og overtrædelse af loven om euforiserende midler samt for at have kørt bil otte gange uden at have kørekort.
Forsvareren udbad sig 14 dages betænkningstid med henblik på en eventuel anke til landsretten.

Straffeattester også for korttidsansatte vikarer

Nu kan ingen længere sige sig fri for at skulle fremvise en straffeattest, hvis de vil arbejde for Gladsaxe Kommune.
På sit møde i onsdags besluttede Gladsaxe Byråd at udvide muligheden for at indhente straffeattester til også at omfatte korttidsansatte vikarer. Det skal i så fald ske på foranledning af den pågældende forvaltningschef.
Hvis straffeattesten er ren som sne, kan ansøgeren uden problemer ansættes, men såfremt den er plettet, skal forvaltningschefen, eventuelt i samråd med personaleafdelingen eller den relevante leder, vurdere, hvad der videre skal ske.
 
Spørgsmålet om straffeattester for korttidsansatte er rejst, efter en sag fra plejehjemmet Egegården, hvor det viste sig, at en timelønnet vikar - mistænkt for tyveri og vold mod bebeoerne - var tidligere straffet.
 
Men Enhedslistens Emilce Nielsen mener ikke, indhentning af straffeattester løser nogen problemer, og derfor stemte hun, som den eneste, imod forslaget, da det skulle vedtages i byrådet.
Emilce Nielsen mener i stedet, man bør gøre mere ud af at indhente referencer og lederne skal tage eventuelle klager mere alvorligt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Flere hold til tosprogede

De tosprogede unge i Gladsaxe får nu to ekstra undervisningshold på Ungdomsskolen og er således oppe på i alt fire.
Det vedtog et overvejende flertal i byrådet onsdag aften, imod stemte kun de to medlemmer fra Dansk Folkeparti.
Holdene er for de udenlandske unge mellem 14 og 17 år, som kommer til Danmark og ikke kan tale dansk.
 
Børne- og undervisningsudvalget havde budgetteret med eet ekstra hold i år, men flere unge med behov for at lære dansk er siden kommet til Gladsaxe, end hvad man først forventede. Der er nu omkring 40 elever, heraf flere analfabeter, og udvalget vurderer derfor, at et fjerde hold er nødvendigt, så der fortsat er omkring 10 elever på hvert hold.
Dansk Folkeparti mener, at der kan være 13 på hvert hold, og at det derfor ikke var nødvendigt med et fjerde hold.
 
Med byrådets beslutning følger en tillægsbevilling til Ungdomsskolen på 600.000 kroner.

Indbrud i tipskiosk

I går morges ved femtiden blev Tipskiosken ved Kildebakken station udsat for indbrud. Vidner så tre unge mænd i området kort tid efter, og politiet fik da også hurtigt fat i to af dem, der var stukket af på cykel.
De nægtede et hvert kendskab til indbruddet, også da politiet senere fandt en bil i nærheden, der havde tilknytning til en af de formodede gerningsmænd.
Da ordensmagten brød døren op, fandt de 48 kartoner cigaretter og "værktøj", som kan bruges til at begå indbrud.
Sidst på dagen endte de to unge – der i øvrigt er kendt af politiet fra lignende indbrud - med at erkende, at det altså var dem, der havde brudt ind i kiosken.
 
Den eventuelle tredje gerningsmand er ikke fundet, og bliver det formentligt aldrig, da politiet ikke har beviser for, at en tredje skulle være involveret, lige som de to gerningsmænd ikke ville oplyse politiet om den del af sagen.

Kameliadamen i Gladsaxe

Vil man i teatret i Gladsaxe, kan man forhåbentligt lide "Kameliadamen".
Det er nemlig Gladsaxe Teaters store - og eneste – satsning i sæsonen, og den har premiere nu på søndag.
Det er den klassiske historie om kurtisanen Marguerite, der forelsker sig i Armand. Sammen oplever de den store kærlighed, men… det får så tragiske følger.
I hovedrollerne ses Stine Stengade og Thure Lindhart og ifølge Gladsaxe Teater selv er denne version af "Kameliadamen" tænkt som et praktisk teatereksperiment under virkelighedens vilkår.

Bliv dus med dit træ

Kend dit træ, lyder opfordringen fra Københavns Amt, der på søndag inviterer på gåtur i Aldershvile Slotspark.
De fleste kan nok kende forskel på træerne om foråret og sommeren, men i den kolde og kedelige tid kan man ikke bruge bladene til at artsbestemme væksterne.
Men det er faktisk ikke svært at kende sit træ, heller ikke om vinteren, fortæller naturvejleder i Københavns Amt, Jens Hæstrup:
"Det er næsten lettere om vinteren, hvor der netop ikke er så mange blade. Så kan man kigge på knopper, stammen og grenene. Det er en tur, der interesserer mange, sidste år var der 120 med. Det var næsten for mange, men det er selvfølgeligt rart, at så mange vil være med".
 
Det er altså nu på søndag, den 20. januar, man skal finde traveskoene frem, hvis man vil med på tur. Mødestedet er parkeringspladsen ved Aldershvile Slotsruin og tidspunktet er klokken 13.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin