Mandag den 21. Januar


Ulovlige vaskepenge?

Gladsaxe Kommune kræver ulovlig betaling for tøjvask fra borgere, der er tildelt varig hjælp.
Det mener byrådsmedlem Emilce Nielsen, enhedslisten, som nu vil have sagen belyst i socialudvalget.
I Gladsaxe er tøjvasken udliciteret, og det er firmaet Institutionsvask der står for opgaven. Borgerne betaler et sted imellem 100 og små 200 kroner om måneden for at få vasket.
 
"Jeg mener ikke, kommunen har ret til at kræve betaling for det. Der står i loven, at hvis man lider af en varig lidelse og har fået tildelt varig hjælp til personlig pleje og praktisk hjælp, så skal man ikke betale for det. At Gladsaxe Kommune vælger, at lade andre udføre arbejdet, ændrer ikke på det faktum", siger Emilce Nielsen.
 
Ifølge socialministeriet, må kommunerne generelt ikke tage betaling for praktisk, varig hjælp.
Men lige netop når det gælder tøjvask, så kan kommunen godt kræve betaling for de udgifter, der er forbundet med tøjvask, dvs. vaskepulver og udgifter for at have en vaskemaskine kørende.
Men kommunen må ikke tjene på tøjvasken.
En Gladsaxeborger i eget hjem betaler henholdsvis 103 og 165 kroner om måneden, afhængig af, om man bor alene eller er et ægtepar.
Hvis man bor på et af kommunens plejehjem, koster det 178 kroner at få vasket sit tøj plus 208 kroner for leje og vask af sengelinned.

Socialdemokratisk uenighed om rengøring

Den socialdemokratiske formand for Københavns Amts sygehusudvalg Leif Flemming Jensen er godt tilfreds med rengøringen på amtets sygehuse og har svært ved se, hvad en eventuel hygiejnelov skulle hjælpe.
Dermed går han imod sine socialdemokratiske partifæller i Folketinget, der mener, at snavset har alt for let spil på de danske sygehuse.
Derfor har de foreslået, at Folketinget indfører en ny hygiejnelov, der skal forbedre rengøringsstandarden og mindske risikoen for infektioner.
Men det mener formanden for Københavns Amts sygehusudvalg altså ikke, er relevant:
- På de tre amtssygehuse her i amtet er det egne folk, der gør rent, og rengøringen er generelt god, så jeg kan ikke se, hvad en hygiejnelov skulle hjælpe, og hvad mere er, at det svært at kontrollere, om loven i så fald bliver overholdt. Der kan altid ske fejl, og det er svært at lovgive imod det, siger Leif Flemming Jensen.
 
Hans opfattelse deles af vicedirektør ved Gentofte Amtssygehus Torben Laurén, der heller ikke ser den store ide med en hygiejnelov:
- Vi går ind for, at der skal være rent på et sygehus, men der er forskel på om det er klinisk rent eller æstetisk rent vi taler om. Begge dele er vigtige, men der findes ikke dokumentation for, at bedre rengøring mindske risikoen for infektioner. Derfor er det vigtigt først at undersøge, om der er en sammenhæng mellem hyppigheden af infektioner og dårlig rengøring, og først hvis det bliver dokumenteret, bør man iværksætte en undersøgelse og dernæst tage stilling til, om der skal lovgives på området, siger Torben Laurén.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Tricktyv hærger virksomheder

Gladsaxe politi efterlyser, og advarer samtidig imod, en 170 centimeter høj, kraftigt bygget mand med høj pande, briller og altid meget velklædt.
Den forretningsmandsagtige, attachémappebærende mand har uinviteret besøgt mindst 15 virksomheder og stjålet fra kontorer.
 
Tricket går ud på, at manden taler energisk i sin mobiltelefon, mens han går op og ned ad gangene for at lede efter tomme kontorer. Finder han et, som han uiagtaget kan endevende, så stjæler han kontanter, bærbare computere og andet, der er lige til at stikke af med.
 
Manden er ved en del af de 15 forhold blevet set kørende i en blå Volvo S 70, som i øvrigt også er stjålet. Den har en nummerplade, der lyder TT 57 216.
Så pas på denne mand og kontakt eventuelt politiet på 39691448 med oplysninger.

Madklager på plejehjem har virket

Nu er der kommet styr på pålægstykkelsen på omsorgscentret Rosenlund i Mørkhøj.
En gruppe beboere havde klaget flere gange over for tyndt og tarveligt pålæg uden nogen reaktion.
Men efter et møde i sidste uge mellem den ansvarlige økonoma og beboere og personale er fejl og mangler nu blevet rettet.
Det tynde pålæg var en fejl – der var blandet mad til forskellige afdelinger sammen, uden at personalet havde opdaget det. Dermed havnede alle de kedelige og tyndtbelagte hos en del af beboerne på Rosenlund, mens andre så har fået alt det højtbelagte.
 
Beboerne får nu også en mere direkte kommunikation med storkøkkenet, det sker via en dialogbog, hvor beboernes madønsker kan fremføres.
Et af dem bliver allerede effektueret nu, nemlig ønsket om blot engang imellem at få varm mad til aften.
Derudover vil de ansvarlige økonomaer fra leveringskøkkenerne med jævne mellemrum besøge omsorgscentrene for at få den direkte mundtlige tilbagemelding fra brugerne.
Maden bliver i øvrigt også et ansvarsområde for de nye brugerbestyrelser på centrene, hvor pårørende bliver blandt medlemmerne.

Rotte udløste falsk brandalarm

Der kan godt gå røg uden brand.
Det måtte brandvæsenet sande i torsdags, da de blev kaldt ud til Bagsværd, til hvad der angiveligt skulle være en brand i et skur.
Det viste sig at være den kommunale rottebekæmper, der havde været på spil. Han var på besøg i en kiosk i Bagsværd og havde lagt en røgpatron i rottehullet for at ryge rotten ud.
Men patronen havde været for tæt på nogle plastikflasker, der stod i nærheden og derfor også var begyndt at ose kraftigt.
Brandinspektøren, der som regel ankommer før brandbilerne, fik slukket "branden" med en håndskumslukker og kunne derefter sende mandskabet hjem igen.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin