Tirsdag den 22. Januar


Fjernvarmekunder har penge til gode

Ca. 20.000 fjernvarmekunder har penge til gode hos Gladsaxe Kommune, der de sidste år har haft overskud på fjernvarmeregnskabet.
De overskydende kroner ligger stadig i kommunekassen, men de skal tilbage til borgerne, siger medlem af miljøudvalget for socialdemokratiet, John Brown Brabant Althoff-Andersen.
 
"Fjernvarmekunderne har konstant penge liggende i kommunekassen. Man gør ikke boet op år efter år, ligesom man faktisk skal gøre. Og hvis der er overskud, så skal det påvirke taksten året efter. I Gladsaxe ser man på, hvad giver vi for varmen, og hvilke udgifter har vi. Man ser i realiteten bort fra, hvordan det er gået. Og jeg er helt sikker på, at hvis der havde været underskud, så ville man være kommet og ville have haft underskuddet. Men overskuddet ryger ikke tilbage til brugerne – og det skal det", siger John Brown Brabant Althoff-Andersen til Nyhedsmagasinet.
 
Da miljøudvalget forleden skulle fastsætte årets takster for fjernvarme, stemte John Brown Brabant Althoff-Andersen som det eneste medlem imod. Han mener ikke, udvalget var forsynet med tilstrækkelig information, til at kunne træffe en kompetent beslutning, og så mener han, at fjernvarmekunderne mangler en brugerbestyrelse.
Der bliver nu udfærdiget et uddybende notat, før fjernvarmetarifferne skal i økonomiudvalget, hvor i øvrigt selvsamme John Brown Brabant Althoff-Andersen også sidder med.

Omsorgschef: Lovlige vaskepenge

Gladsaxe Kommune er helt på lovens side, når den kræver betaling for tøjvask.
Det fastslår kommunens omsorgchef, Ole Maymann, efter at enhedslistens Emilce Nielsen har
stillet spørgsmål om, hvorvidt kommunen må tage penge for at vaske for de ca. 500 borgere, der er visiteret til tøjvaskeordningen. En tjeneste, de hver især betaler mellem 100 og små 200 kroner om
måneden for.
 
"Kommunen må godt tage en brugerbetaling for nogle af de udgifter, man har i forhold til en bestemt ydelse. Den pris, der er sat på tøjvask, den er politisk besluttet som værende en, jeg vil kalde det en symbolsk betaling for det, man får leveret. Med det budget vi har på vaskeordningen, og dét, som vi betaler årligt til vaskeriet, der er 100 kroner om måneden i den størrelsesorden, hvor ikke en gang dét dækker dén del af omkostningerne", siger omsorgschef Ole Maymann.
 
Det er det private firma Institutionsvask der varetager tøjvasken i Gladsaxe.
Hvis man.bor i eget hjem koster det henholdsvis 103 og 165 kroner om måneden for at få vasket sit tøj, afhængig af, om man er alene eller er et ægtepar. Bor man derimod på plejehjem, så koster det 178 kroner – det er altså ca 70 kroner dyrere, og det skyldes, at det er et andet regelsæt der gælder for omsorgscentre, hvor tøjvask indgår i en såkaldt servicepakke.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Længe ventet legepladsudvidelse på vej

Børnene på institutionerne Kløvergården og Lynggården i Gladsaxe har haft kummerlige udendørs legemuligheder siden de to institutioner blev ombygget og sammenlagt i 1991.
Meningen var at renovere legepladsen, når højspændingsledningerne over pladsen var fjernet.
Det er de så nu, og her 11 år efter sammenlægningen er planerne om en udvidelse af de udendørs faciliteter endelig på vej.
Embedsfolk har kig på 230 kvadratmeter af en af nabogrundene, og ejerne har på forhånd stillet sig positive overfor et købstilbud.
Tilbage står så at finde den rette pris, og få den bedre legeplads godkendt i det politiske system.

Integrationsråd ønsker flere medlemmer

Integrationsrådet i Gladsaxe vil gerne udvide antallet af medlemmer fra de nuværende 11 til 14, ikke mindst for at få flere medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk med i rådet.
Af de tre ekstra medlemmer skal to af dem således komme fra indvandrer- og flygtningeforeninger i kommunen. På den måde vil rådet komme til at bestå af i alt seks medlemmer fra flygtninge- og indvandrer-miljøet.
 
"Nu er vi kommet i gang efter den første periode, hvor der har været lidt begyndervanskeligheder. Og vi kan se, at det vil være en hjælp, hvis vi får flere medlemmer af rådet, dels for at gøre vores arbejde mere synligt, men også for at sætte kommunens integrationspolitik på dagsordenen", siger næstformand i rådet, Asam Javadi.
 
På et møde i morgen skal socialudvalget tage stilling til forslaget, der formentligt bliver godkendt. Forslaget skal derefter til videre behandling i økonomiudvalget.

Ønske om ekstra lejrskole sat på vågeblus

Eleverne i Gladsaxes folkeskoler kommer i løbet af deres skoletid to gange på lejrskoleophold, sådan som ordningen fungerer i øjeblikket.
Men lejrskolerne er tilsyneladende så populære, at eleverne gerne vil have et tredje ophold med. Det kom frem ved skolebyrådsdagen sidste efterår, hvor mere end 100 elever fra 9. klasser deltog.
Det unge byråd vedtog nemlig tre punkter, et af dem var det ekstra lejrskoleophold, som de mener skal ligge på 9. klassetrin med mulighed for en udlandsrejse.
Forslaget var til behandling hos de voksne politikere i børne- og undervisningsudvalget forleden.
Her var der umiddelbart en positiv stemning overfor forslaget, men da det indebærer en ekstra udgift på skolebudgettet på 1,5 million kroner årligt, så vil undervisningspolitikerne lige se på sagen en gang til, inden der tages en beslutning.
En mulighed er at prøve at finde pengene ved de kommende budgetforhandlinger for næste år.

Udhustyv fik 40 dage

Der var kontant afregning i Gladsaxe ret i sidste uge overfor en 44-årig kvinde, der er en gammel kending af politiet.
Kvinden er blandt andet kendt for at stjæle stort og småt fra udhuse, redskabsskure og garager, og det var da også den form for aktivitet, som hun blev taget for hele to gange i weekenden.
Dagen efter gav dommeren den 44-årige 30 dages fængsel til umiddelbar afsoning. Dertil kommer yderligere 30 dage, som lå og ventede fra en tidligere dom i en tilsvarende sag.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin