Mandag den 3. Juni


Skolerne må klare sig selv

Der er ikke ekstra hjælp at hente for de skoler, der har problemer med stigende varmeregninger.
Det fastslår formand for Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg, socialdemokraten Karin Søjberg Holst.
I sidste uge fortalte vi i Nyhedsmagasinet, at mindst fire folkeskoler må tage penge fra andre konti for at betale varmeregningen. Årsagen er, at mens varmebudgettet er steget med to- tre procent de sidste par år, er priserne på energi steget 30-40 procent i samme periode.
 
Men det er op til skolerne selv få regnskabet til at gå op, siger Karin Søjberg Holst:
"Vi kan ikke give ekstra penge, kun hvis det er helt specielle problemer, der er opstået. Skolerne må selv prøve at få regnskabet til at gå op ud fra de penge, de får, det er et led i decentraliseringen. Men vi vil da tage det med i overvejelserne, når vi går i gang med budgetforhandlingerne til august", siger Karin Søjberg Holst.
 
Det er især bygningsvedligeholdelsen, der er blevet fravalgt for varmens skyld. Og det kan bide sig selv i halen, da det især er de ældre skoler, der mangler penge til at betale for varmen. De bruger samtidig meget af den dyre energi, da de er dårligt isolerede. Og for at fyre mindre, så skal der isoleres bedre.
Og det er der ikke råd til, da pengene allerede er brugt på varmeregningen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Højtofts overgang til privat virksomhed kan få økonomiske konsekvenser

Landets ældste botilbud for autister, institutionen Højtoft i Bagsværd, bliver formentlig, om bare få måneder, en privat virksomhed.
I mere end 25 år har Gladsaxe Kommune stået for driften af Højtoft, men kommunen har opsagt driftsoverenskomsten med institutionen pr. 1. oktober i år - og dermed skulle Københavns Amt overtage driften af stedet. Men det er Højtoft ikke interesseret i, bl.a. fordi de risikerer at miste indflydelse på visitationen. Derfor ligger institutionen i øjeblikket i forhandlinger med amtet om at overgå til privat virksomhed.
Men det er ikke uden problemer, de to parter forhandler netop nu om de personale- og lønmæssige forhold på Højtoft – forhold, som amtet umiddelbart har svært ved at acceptere, fordi lønniveauet på Højtoften ligger højere end på lignende institutioner i amtet, fortæller forstander på Højtoft, Johnny Ruud.
 
"Det kan betyde, at vi pr. 1.10 bliver tvunget til at have to forskelllige lønoverenskomster for vores ansatte – én for de nuværende medarbejdere og en dårligere for de nyansatte. Det kan bl.a. betyde, at vi må lave om, på den måde vi arbejder på i fremtiden. Så det er vi bekymrede for", siger Johnny Ruud til Nyhedsmagasinet.
 
Gladsaxe Kommune har også opsagt driftsoverenskomsten med det beskyttede værksted SOVI, og også her forhandler man i øjeblikket med amtet om at overgå til privat virksomhed.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Personaleudveksling med estisk venskabsby

En delegation fra den estiske venskabsby Haabersti var i sidste uge på besøg i Gladsaxe.
En stor del af det internationale venskabsbysamarbejde handler om at udveksle erfaringer bl.a. gennem personaleudveksling.
"Der er to ting i det. Den ene ting er, at vi her har mulighed for at lave nogle ting, som vi godt kan være lidt stolte af, synes vi selv, og som vi er stolte af at vise frem og som vi håber, de kan lære noget af. Den anden ting er, at jeg synes, det er meget spændende at komme til Haabersti og se, hvordan det fungerer dérovre", siger Torben Gravlev Rasmussen, lærer på Høje Gladsaxe skole.
Han og de øvrige tre værter fra Gladsaxe skal til september på personaleudveksling i Haabersti, der ligger i udkanten af Estlands hovedstad Tallinn.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Fornem hæder til Gladsaxe Steelband

Årets Musikskoleorkester kommer fra Gladsaxe og hedder Gladsaxe Steelband.
De unge slagtøjsspillere fra Gladsaxe Musikskole fik overrakt det synlige bevis i går på Plænen i Tivoli i forbindelse med musikskolernes dag.
"Det er bare fremragende. Og det betyder en hel del for os, bl.a. fordi, vi var det første band af slagsen, der blev skabt i Skandinavien" siger medlem af Gladsaxe Steelband, Anders Holm Nielsen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Temaaften på Gladsaxeseminariet

Gladsaxeseminariet inviterer på torsdag til temaaften om de flerkulturelle ressourcer på arbejdsmarkedet.
"Der er behov for, både inden for den pædagogiske verden og inden for mange andre verdener, at man tiltrækker nogle flere professionelle mennesker, som er uddannede og som har en flerkulturel baggrund", siger Gry Pedersen fra seminariets internationale afdeling.
 
Torsdagens temaaften starter klokken 17.30 og varer til ca. 22.
Først er der paneldebat og senere stand up med Farshad Kholge.
Det er sidste frist for tilmelding i dag mandag, men det er dog muligt at deltage i arrangementet, selvom man ikke er tilmeldt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin