Torsdag den 6. Juni


Politisk uenighed om tilsagn om medfinansiering af sø-oprensing

Det økonomiske grundlag for den kostbare oprensning af Bagsværd Sø er langt fra på plads endnu. Det mener i hvert fald det konservative folkeparti.
På sit møde i maj måned besluttede byrådet at sætte 30 millioner af til første etape af projektet, under forudsætning af, at Københavns Amt og nabokommunen Lyngby-Taarbæk vil medvirke til en finansiering og bidrager med til sammen små 10 millioner kroner.
De to har tidligere givet mundtligt tilsagn om støtte. Men det er ikke nok, mener Henrik Sørensen fra det konservative folkeparti. "Det er en aftale til 10 millioner kroner, og det forventer vi, at der ligger et stykke papir på. Det er det mindste, man kan forvente", siger han. "Allerede fra april måned, da vi traf beslutningen, har borgmesteren og socialdemokratiet været vidende om, at det har været vigtigt for os, at Lyngby-Taarbæk og Københavns Amt er med til den her løsning, at dem tager hensyn til både miljø og sportslige interesser. Men vi har ikke set et eneste stykke papir på, at man har været positivt indstillet over for de 10 millioner", siger Henrik Sørensen.
 
Den radikale formand for miljøudvalget i Gladsaxe, Lis Smidsholm, derimod, savner ikke nogen skriftlig tilkendegivelse fra de to parter. "Det mener jeg altså ikke er nødvendigt. Et tilsagn er for mig bindende. Når Københavns Amt og Lyngby-Taarbæk Kommune har givet tilsagn, så tror jeg på det. Alle andre der er blevet forespurgt, bl.a. rosporten, de har sagt "nej", men de andre to, de har sagt "ja". Og der er ikke nogle bindinger på de tilsagn, fordi vi ved jo ikke endnu, hvordan det skal forløbe omkring oprensningen af søen. Måske vil de konservative og Venstre inderst inde ikke være med til oprensningen af søen", siger Lis Smidsholm.
 
Oprensningen af Bagsværd Sø blev genstand for en time-lang debat i miljøudvalget tidligere på ugen - hvilket kom bag på den radikale udvalgsformand. Debatten skulle nemlig reelt "bare" have drejet sig om vedtagelse eller ej af den udbudsbekendtgørelse for oprensningsprojektet, som forvaltningen har udarbejdet til offentliggørelse i EU-tidende. Men den afgørelse blev altså udsat.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Oprydning på forurenet renserigrund

Jorden under et renseri på Bindeledet i Bagsværd er så forurenet, at den figurerer øverst oppe på amtes prioriterede liste over grunde, der skal ryddes op på de næste år.
Undersøgelser har vist, at der er sevet chlorerede opløsningsmidler fra renseriet ned i jorden og det i sådan grad, at det har forurenet grundvandet. Renseriet ligger samtidig i et område med særlige drikkevandsinteresser, bare 200 meter fra Bagsværd Vandværks indvindingsboringer, og forureningen truer derfor drikkevandet i området.
 
Derfor har Teknisk Forvaltning i Københavns Amt udarbejdet et afværgeprogram med såkaldt vacuumventilation, hvor man så at sige puster luft ind og ud af jorden og dermed opløser store mængder af de chlorerede opløsningsmidler i luften.
 
Renseriet ligger i en boligblok med butikker i stueetagen, men forureningen har ikke påvirket indeklimaet i ejendommen nævneværdigt.
 
På et møde i amtets teknik- og miljøudvalg i dag skal politikerne tage stilling til forvaltningens løsningsforslag, og hvis der er opbakning til dét, kan der sættes gang i projektet allerede til juli.

15-årig sigtet for trusler på livet

En 15-årig dreng fra Høje Gladsaxe er sigtet for trusler på livet. Sammen med en gruppe på ca. 7 unge, standsede han mandag aften en mand foran en forretning i Høje Gladsaxes lille center.
Den unge flok begyndte at råbe af manden og provokere ham, imens den 15-årige truede ham med en kniv. Manden kom ikke noget til under sammenstødet, men før de unge igen forsvandt fra stedet tog de endvidere hans knallert og smed den ned ad en trappegang.
Da politiet ankom til Høje Gladsaxe fandt de hurtigt frem til den 15-årige, der blev anholdt og taget med på stationen. På grund af hans unge alder deltog de sociale myndigheder i afhøringen af drengen, der bagefter blev løsladt, men altså stadig er sigtet for at have truet et andet mennesker på livet.

Anti-vold projekt et tilløbsstykke

Et kriminalitetsforebyggende projekt på Gladsaxe Ungdomsskole er blevet er rigtigt tilløbsstykke.
Langt de fleste af de kommende 8. klasser har nemlig tilmeldt sig projekt "Samtale i stedet for vold" til november og til januar næste år.
 
Ungdomsskolen laver kurset i samarbejde med skole- og ungdomsvejledningen og Gladsaxe politi. Eleverne er på ungdomsskolen i to dage med en uges mellemrum, og formålet er at lære de unge, at
samtalen er et bedre alternativ end vold. Der bliver opstillet forskellige situationer, eleverne fortæller om deres erfaringer, ligesom de bliver orienteret om strafferammer og straffeattest.
 
Det er ikke obligatorisk at deltage i projektet, det er blot et tilbud – et tilbud, som 23 af Gladsaxes kommende 8. klasser på forhånd har taget imod.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin