Torsdag den 27. Juni


Klagenævn støtter planteskole

Aldershvile Planteskoles 1200 kvadratmeter store tilbygning skal have lov til at blive stående.
Det mener i hvert fald Naturklagenævnet, der nu har stadfæstet København Amts dispensation fra søbeskyttelseslinien.
Dermed er den del af tvistspørgsmålet afgjort, for det er den højeste klageinstans, der her har talt.
Nævnet finder det rimeligt at dispensere fra reglerne, da linien ellers ville skære tværs i gennem den omstridte glasbygning.
 
Men med Naturklagenævnets afgørelse er der langt fra sat punktum i sagen. Viceformand Mikkel Schaldemose understreger, at nævnet kun har taget stilling til amtets dispensation fra søbeskyttelseslinien, den øvrige fredning er Naturklagenævnet ikke blevet bedt om at tage stilling til.
 
Glasbygningen blev opført med kommunal velsignelse tilbage i 1998, men uden at have været i den lovpligtige naboorientering. Og siden har Gladsaxe kommune forsøgt at lovliggøre bygningen ved at ændre lokalplanerne op til flere gange, men en endelig afklaring er der endnu ikke kommet.

Lokalpolitikere vil hjælpe støjplagede

Omkring 8500 borgere er eller vil blive berørt af motorringvej 3 og den kommende udvidelse fra fire til seks spor.
Det vurderer venstres medlem af Gladsaxes byråd Ebbe Skovsgård, og han er godt irriteret over det statslige Vejdirektorat, der har ansvaret for udvidelsen.
Han mener nemlig ikke, at kommunen har nogen indflydelse overhovedet på, hvordan støjproblemerne kan klares, lige som han heller ikke fik det belyst ved et møde for nyligt, hvor vejdirektoratet havde inviteret naboerne til ringvejen.
 
Som medlem af Gladsaxes trafik- og teknikudvalg har han derfor foreslået, at udvalget ved næste møde tager initiativ til at sikre en kommunal indflydelse. Men hvordan man gør det, ved han ikke helt endnu:
"Det skal vi finde ud af. Jeg har ikke noget imod selve vejen eller udvidelsen men det, at vi som kommune ikke har fået indflydelse på endsige oplysninger om, hvad der skal ske. Og hvis jeg ikke som byrådsmedlem kan få det, hvordan må borgerne så ikke have det", siger Ebbe Skovsgaard.
 
I denne sag får Venstre støtte af SF. Formand for trafik- og teknikudvalget Peter Brooker har tidligere udtalt til Radio Gladsaxe, at borgernes husfred skal sikres bedst muligt.

Aktiv indbrudstyv afsløret

En 23-årig meget aktiv indbrudstyv er nu blevet varetægtsfængslet, sigtet for at have begået ikke færre end fem villaindbrud på én og samme dag i Bagsværd.
Den 23-årige, der i forvejen er kendt af politiet, blev anholdt tidligere på ugen. På sig havde han tyvekoster, som stammede fra et indbrud begået i Bagsværd samme dag.
Han blev senere fremstillet i retten, hvor han erkendte, at have begået de fem indbrud,
og han er altså nu varetægtsfængslet i 14 dage.

Stadig uvished om integrationsådet

Hvornår kan man i Gladsaxe betegnes som indvandrer?
Det spørgsmål stiller flere politikere og embedsmænd sikkert sig selv i øjeblikket, hvor forvaltningen prøver at fastsætte regler for, hvem der kan opstille til integrationsrådet.
Efter en færing blev afvist som kandidat, er valget i marts blevet erklæret ugyldigt og skal gå om. Men hvem kan så stille op og hvem kan stemme på kandidaterne? Det er det, socialforvaltningen prøver at nedfælde på papir, men da socialudvalget i sidste uge skulle behandle forslaget, udsatte de sagen og sendte den tilbage til embedsmændene, der ikke var færdige.
 
Men allerede inden forslaget ligger klart, er der indvendinger imod det.
Medlem af udvalget, Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti, hæfter sig især ved, at forvaltningen foreslår, at kun borgere, der er født i 3. verdenslande, eller som har forældre, der er det, kan stille op.
"Integrationsrådet er overflødigt. Men vælger man at have et, så skal man ikke diskriminere, når man vælger, hvem der kan stille op. Forslaget med føderetskriteriet betyder jo, at hvis man er født her i landet så kan man ikke stille op. Det er ikke tilsigtet, at sagen er trukket i langdrag. De fleste politikere har nok en ide om, hvem der kan stille op, men forvaltningen har haft svært ved at skrive det ned, uden at det forårsager andre "uhensigtsmæssigheder", siger Klaus Kjær.
 
De afgående medlemmer udgør integrationsrådet, indtil et nyt valg har fundet sted, og de skal i aften drøfte forvaltningens ufærdige forslag på et møde, der skal munde ud i et høringssvar til økonomiudvalget.
Men økonomi-politikerne skal først tage stilling til sagen, efter deres kolleger i socialudvalget til august har haft integrationsrådet på dagsordenen igen.
Derefter skal sagen i byrådet… og så kan der udskrives nyt valg, hvilket formentligt først bliver sidst på året.

Populær sommerbio

Hundredevis af filmglade skolebørn lægger vejen forbi Gladsaxe Bio i løbet af sommerferien.
Under overskriften Sommerbio viser biografen i skoleferien 30 udvalgte børne- og familiefilm, som f.eks. Harry Potter, Olsen Banden Jr. og Shrek..
Og interessen for tilbuddet den er stor, fortæller leder af Gladsaxe Bio, Per Grunnet.
"Indtil videre går det virkelig godt. Der er ca. 150 der har købt vores sommerferierabatkort, det er så de første 750 besøgende i sommerferien, og der kommer også en del, som ikke har købt kort, men vælger enkelte film ud og ser", siger Per Grunnet.
Sommerbio i Gladsaxe Bio varer hele sommerferien og slutter først søndag den 4. august.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin