Fredag den 28. Juni


Gladsaxe økonomisk trængt

Gladsaxe mister over 100 millioner kroner over de kommende år i form af mindre tilskud fra staten.
Den nyligt indgåede aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og den borgerlige regering lægger op til en markant nedgang i det bloktilskud, som kommunerne modtager via staten.
For Gladsaxe betyder det små 40 millioner kroner færre til næste år og 32 i 2004, tilsvarende året efter og i 2006 omkring 23 millioner mindre, end hvad forvaltning og politikere ellers havde budgetteret med.
På grund af skattestoppet går der også færre penge ind på den kommunale konto fra husejerne, ikke mindst fordi de slipper billigere i ejendomsværdiskat. Det kommer i alt til at koste Gladsaxe små syv millioner kroner til næste år.
Til gengæld stiger summen, som borgerne betaler over skatten, til trods for skattestoppet. Det skyldes dels, at flere er kommet i arbejde, dels at lønningerne er højere. I alt 23 millioner kroner ekstra tjener kommunen på det til næste år.
Men det er ikke nok til at dække det hul, der er opstået i kommunekassen. Og mange lokalpolitikere forudser da også, at efterårets budgetforhandlinger i Gladsaxe vil blive strenge, når det skal besluttes, hvor sparekniven skal skære.

Stadig problemer med skraldeservice trods overstået indkøringsperiode

På mandag slutter den indkøringsperiode på tre måneder som Gladsaxes nye renovationsfirma, HCS, blev givet, da de startede april.
Dermed skulle de værste "børnesygdomme" være overstået og eventuelle fejl og mangler i servicen fra det nye skraldefirma justeret.
Men i Tinghøjparken i Buddinge er indkøringsperioden tilsyneladende ikke forbi, mener
varmemester, Jørgen Christoffersen.
"Der er stadig nogle problemer. Bl.a. blev vores dagrenovation slet ikke hentet for 14 dage siden. Og det er irriterende, at man som varmemester bliver nødt til at tage ud klokken 17.30 for at se, om der er tømt. Og hvad der er endnu mere irriterende er, at man ikke kan komme i kontakt med firmaet, fordi de lukker deres telefoner klokken 16, og der er ikke en telefonsvarer, man kan lægge en besked på".
 
Jørgen Christoffersen tilføjer, at de stadige problemer med afhentning af dagrenovationen i Tinghøjparken er ekstra ærgelige, fordi ordningen med afhentning af storskrald og tømning af container med brandfarligt affald nu, efter en noget kaotisk start, fungerer som den skal.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Planteskole-afgørelse vækker forundring

Aldershvile Planteskoles dispensation fra søbeskyttelseslinien vækker forundring, ikke mindst fordi det ellers er en ufravigelig regel, at der ikke må bygges noget ved en sø, medmindre det er byggeri, der vedrører naturen og dyrelivet.
Den kategori mener John Damm Sørensen fra Gladsaxelisten ikke, den 1200 kvadrater store glastilbygning hører under, selv om Naturklagenævnet nu har støttet København Amts dispensation, der umiddelbart lovliggør tilbygningen.
"Det undrer mig meget, at naturklagenævnet kommer med de afgørelse, som strider voldsomt mod tidligere afgørelser de har haft i lignende sager. Man kan tænke sig, at nævnet måske ikke vil have, at det er amtet, der skal betale erstatning til ejeren, hvis bygningen skal rives ned, og så vælger de i stedet at vente på, at vi klager over den kommende lokalplan. På den måde kan de få kommunen til at hænge på den i stedet", mener Gladsaxelistens John Damm Sørensen.
 
Den nye lokalplan, der omhandler Aldershvile Planteskole, er ikke vedtaget. Den skal andenbehandles i Gladsaxe byråd, formentligt i løbet af sensommeren.
Dispensationen fra søbeskyttelseslinien er nemlig kun en del af den efterhånden lange sagsbehandling omkring Aldershvile Planteskole, der omfatter ændringer af lokalplaner såvel som regionplaner.

Ny "borgmester" i Gladsaxe

På mandag får Gladsaxe Kommune ny øverst kommanderende
Den nye "borgmester" hedder Peter Brooker og han er i forvejen medlem af byrådet for SF.
"Ja, man kan sige jeg er ferieafløser for borgmesteren under hans ferie. Men det indebærer i virkeligheden ikke de store dybsindigheder. Jeg skal være der, jeg skal kunne underskrive papirer, hvis pressen henvender sig og vil tale med borgemesten, skal jeg kunne gribe ind, der kan være borgere, som vil tale med borgmesteren, og så må de jo så nøjes med mig i den periode. Men meget ligger stille lige præcis i sommerferieperioden, så jeg kommer ikke ud for at skulle træffe de vilde og voldsomme afgørelser. Og det vil jeg i øvrigt heller ikke, for jeg er ikke valgt som borgmester. Men jeg tror nok jeg formelt er leder af kommunen, men det indebærer altså ikke, at jeg af den grund giver mig til at træffe en masse beslutninger, det er ikke dét, der ligger i kortene", forsikrer Peter Brooker, og med det kan borgmester Ole Andersen med sindsro holde tre ugers ferie, imens Peter Brooker holder skansen på borgmesterkontoret.

Sommerferiesending

På mandag tager Radio Gladsaxe hul på sommerferien med en særlig sommersending.
I tidsrummet fra 6.30 til 18 byder vi blandt andet på et genhør med flere populære udsendelser
lige fra det lokalhistoriske magasin "Hermann´s Hjørne" og "Musikalske Minder" med Kjeld Theilgaard til Dansk Spiritualitet og Båndværkstedet.
Hver eftermiddag klokken 16 er det For Børn, mens en række af de velkendte programmer som Jazz med Peter Tuxen og Elvis´ Venner sendes til sædvanlig tid.
 
Og på tirsdag har vi premiere på en række helt nye udsendelser fra Gladsaxes venskabsby i Estland, Haabersti, der er en del af hovedstaden Tallinn. Det handler om byen og befolkningen, og om den kolosale udvikling Estland har gennemgået, efter landet genvandt sin selvstændighed for godt ti år siden. Det første program om Gladsaxes estiske venskabsby, Haabersti, sender vi nu på tirsdag klokken 8 og udsendelsen fortsætter de kommende to tirsdage.
 
Nyhedsmagasinet holder til gengæld sommerferie, og de daglige nyhedsudsendelser er først tilbage igen torsdag den 1. august.
 
En samlet programoversigt for Radio Gladsaxes sommersending kan i øvrigt ses på hjemmesiden www.radiogladsaxe.dk.

Nyhedsmagasinet er tilbage torsdag den 1. august

- god sommer