Onsdag den 8. Maj


Centralisering på vej i socialforvaltning

De decentralt placerede lokalkontorer inden for det sociale område i Gladsaxe er formentlig ved at være en saga blot.
I hvert fald har først et enigt socialudvalg og nu også et ligeså enigt økonomiudvalg sagt god for en undersøgelse, der skal klarlægge fordele og ulemper ved lokalkontorerne.
 
På forhånd ser det ifølge borgmester Ole Andersens (S) ord ud til, at der er flest ulemper, og derfor er en centralisering sandsynligvis på vej: "Vi vil kunne give en bedre service, hvis ekspertisen samles under et tag, i stedet for som nu i fire lokalkontorer samt en familieafdeling og en jobformidling. Det er i hvert fald den påstand, vi gerne vil have undersøgt. Samtidig skal det undersøges, om der er behov for rådgivningsenheder for pensionisterne på omsorgscentrene."
 
Undersøgelsen, der ledes af kommunaldirektør Marius Ibsen, skal være færdig på blot tre måneder, så resultatet og den politiske beslutning kan nå at blive indarbejdet i budgettet for 2003-2006.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Hjemmehjælp er hårdt arbejde – også psykisk

Det er ikke alene fysisk hårdt at være hjemmehjælper – det er også hårdt for psyken.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så viser den seneste statistik over sygefravær for hjemmehjælperne i Gladsaxe, at de har næsten dobbelt så mange sygedage som de kommunalt ansatte har i gennemsnit. Og dét, på trods af en intensiv indsats på området med bl.a strukturerede sygefraværssamtaler og krav om lægeerklæring.
 
Men i Bagsværd og på plejehjemmet Bakkegården er det som det eneste distrikt lykkedes at nedbringe sygefraværet. Her har man udover førnævnte initiativer også sat fokus på det psykiske arbejdsmiljø, fortæller distriktsleder Ruth Cyano. "Det at arbejde indenfor ældreområdet, der er et tungt område. Dels er det hårdt fysisk arbejde, men det er også hårdt psykisk, fordi i omgangen med vores beboere, der skal vi også tale meget og høre på meget. Så psykisk er det også hårdt, og derfor har vi også sat fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Fællestillidsmanden og jeg er ude i de forskellige afdelinger og tale om psykisk arbejdsmiljø", siger Ruth Cyano og tilføjer, at der i perioder er mange vakante stillinger indenfor hjemmeplejen, og også det medvirker til, at personalet må løbe ekstra hurtigt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Skoler slipper for afgift

Skatteminister Svend Erik Hovmand fra Venstre kommer nu de trængte aftenskoler og daghøjskoler til undsætning. Sammen med de radikale har han nemlig aftalt, at skolerne slipper for det, man kalder en lønsumsafgift.
Det betyder ikke, at skolerne slipper for nedskæringer, siger formand for samarbejdsudvalget af aftenskoler og deslige formand for AOF i Gladsaxe, Allan Blok.
Men han vurderer, at det betyder, at kursister "kun" skal betale omkring 35 procent mere for kurser til næste sæson og ikke 50 procent.
"Havde vi også skulle betale afgiften havde det betydet døden for mange skoler. Nu kan vi håbe på, at der med en stigning i brugerbetaling på de 35 procent kun er få kursister, der falder fra. Det er stadig ikke en god situation, men den kunne havde været værre, hvis ikke lønsumsafgiften var blevet droppet" siger han.
 
Lønsumsafgiften ville i virkeligheden blive en ekstra udgift til skolerne oven i de kommende nedskæringer. Den bliver nemlig udregnet på det grundlag, at skoler, hvis brugerbetaling overstiger mere end halvdelen af den offentlige støtte, skal betale afgiften. Og efter nedskæringerne ville det blive tilfældet for mange skoler og oplysningsforbund.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Enhedslisten afgør kulturhusets skæbne

Det kan gå hen at blive en sand gyser på det kulturelle område, når Gladsaxe byråd i aften holder byrådsmøde.
Her skal de 25 medlemmer blandt andet træffe en beslutning om kulturhuset, der nu har fået navnet Gladsaxehuset. På papiret skal byrådsmedlemmerne kun tage stilling til, om de vil bruge en halv million kroner på at få udarbejdet et ideoplæg til huset. Men som modstanderne af Gladsaxehuset siger, så er der jo ingen grund til at bevilge penge til et ideoplæg til et projekt, man ikke kan tilslutte sig.
 
For en gang skyld er stemmerne meget lige fordelt: 12 er imod, det er Dansk Folkeparti, Venstre, De konservative, CD, Skraldelisten samt én socialdemokrat, mens ja-sigerne består af de øvrige socialdemokrater, de radikale og SF. Tilbage er Enhedslistens ene medlem, Emilce Nielsen, som oplyser til Radio Gladsaxe, at hun er imod forslaget.
 
Men det er ikke kun kulturhuset, der er på dagsordenen i aften, her står flere andre punkter, som for eksempel Bagsværd Sø og genoptagelse af førtidspensionssager.
Som altid kan Radio Gladsaxes lyttere følge med i hele debatten, når vi transmitterer direkte fra byrådssalen klokken 18 i aften, eller når vi genudsender mødet i fuld længde i morgen, torsdag, klokken 09.30.

Sommeraktiviteter for børnene

Selv om sommerferien kan virke uendeligt langt væk, så er det faktisk ikke for tidligt at begynde planlægningen, især ikke, hvis man børn i skolealderen.
Om et par uger udløber fristen nemlig for at tilmelde sig Gladsaxe Kommunes sommerferieaktiviteter. Den 21. maj er sidste for at tilmelde sig en eller flere af de i alt 34 kommunale tilbud til skolebørnene i Gladsaxe. Programmet i år spænder vidt, lige fra ridning, minigolf, gokart, sport og spejderliv, og alle skoler og forældre har i sidste uge fået en folder over tilbuddene.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Særligt radioprogram i Himmelfartsdagene

Der bliver kræset ekstra om lytterne, når Radio Gladsaxe i morgen har sammensat et særligt magasin til Kristi Himmelfartsdag. Det sender vi klokken otte og klokken ni i stedet for det sædvanlige nyhedsmagasin. Dagen i morgen byder desuden på et genhør med byrådsmødet her til aften.
Fredag er også en usædvanlig radiodag, her sender vi nemlig fredagsmagasinet klokken otte og ni.
Fredag byder også på en særlig udgave af Terror Squad klokken 16, mens Elvis´ venner og musikalske minder med Kjeld Theilgaard er i studiet til vanlig tid.
 
Nyhedsmagasinet er tilbage med friske nyheder mandag den 13. maj, første gang klokken 07.00.