Fredag den 17. Maj


Over tusind bilister fanget i fartkontrol

Tre omkomne i et færdselsuheld sidste uge på Hillerødmotorvejen ved Skovbrynet afholder tilsyneladende ikke bilisterne fra stadig at køre for hurtigt på stedet.
På seks timer blev der således noteret 1.200 bilister, der kørte for hurtigt. Højeste hastighed blev målt til 134 km/t, hvor begrænsningen er sat til 70 km/t.
 
Der er i øjeblikket vejarbejde på stedet, og kørebanerne er omlagt ved hjælp af betonklodser.
Skiltningen med vejarbejdet og de nedsatte hastigheder er godkendt af politiet, der stiller sig uforstående overfor de stadige fartoverskridelser.
 
De 1.200 for hurtige bilister skal tilsammen betale 600.000 kroner i bøder. Bilisten med de 134 km/t skal betale 3.000 kroner, får en betinget frakendelse af kørekortet, hvilket vil sige en ny køreprøve.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Kildegården yderligere forsinket

Ombygningen af plejehjemmet Kildegården i Søborg kommer til at koste langt mere end beregnet.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet tirsdag har ombygningen drillet mere end rimeligt er, hvilket har betydet, at beboerne ikke har kunnet flytte ind igen til den planlagte dato, at færdigbehandlede patienter på hospitalerne ikke har kunnet få plejehjemsplads, at der ikke har kunnet sælges økonomisk givtige pladser til andre kommuner, og, som en naturlig konsekvens, at ventelisten til en plejehjemsplads bliver endnu længere.
 
Det sidste søm burde, med forsinkelser, være banket i 1. juni, men på socialudvalgets møde forleden kom det frem, at der sandsynligvis bliver tale om yderligere forsinkelse på næsten tre måneder.
Og det vakte ikke just begejstring på mødet, siger udvalgsformand Erling Schrøder fra socialdemokratiet: "Der er tale om utilladelig slendrian, som virkelig skabte vrede blandt udvalgsmedlemmerne. Ud over at vi mister indtægter, så har de tilbageværende beboere levet i byggelarm længe nok nu, så udvalget stiller krav om at få renoveringen færdig hurtigst muligt".

Dømt for afpresning af venner

To unge mænd fra Bagsværd blev i går dømt for at afpresse og frihedsberøve tre af deres kammerater.
Den ene, der ikke tidligere var straffet, fik en betinget dom på et år og tre måneder, betinget af 240 timers samfundstjeneste. Den anden, der i forvejen havde en dom for røveri, blev idømt halvandet års ubetinget fængsel.
 
De to nægtede sig skyldige, men retten valgte altså at tro mere på anklageren og de tre unge, det var gået ud over og som vidnede i retten.
De to 18-19- årige mænd havde beskyldt deres kammerater for at have stjålet for 20.000 kroner kokain og den unge mand, der fik den længste straf, havde også anklaget dem for at have stjålet hans knallert til 15.000 kroner. De tre vidner afviste et hvert kendskab til de forsvundne varer, men deres kammerater krævede alligevel, at de skaffede pengene. Derfor tvang de to tiltalte de forurettede ud på køreture, truede med at skære fingrene af dem, at nakke dem og truede med en hobbykniv. I et tilfælde slog den ene tiltalte et af vidnerne to gange med knytnæve i ansigtet.
 
Dommen i går har ikke sat et endeligt punktum i sagen, dels har den hårdest straffede mand udbedt sig betænkningstid over dommen, dels skal anklagermyndigheden nu vurdere, om den vil gå videre med sagen.

Modersmålspris til Ib Spang Olsen

Hendes Majestæt Dronningen, digteren Benny Andersen – og multikunstneren
Ib Spang Olsen fra Bagsværd.
Alle har de modtaget landets fineste hæder for deres formidling af det danske sprog: modersmålsprisen.
Prisen bliver uddelt af Modersmålselskabet til en person, med en særlig forståelse for det danske sprog.
En berørt og ikke mindst overrasket Ib Spang Olsen, siger: "Jeg hører ikke rigtig til den kreds, man havde ventet skulle have modersmålsprisen. Jeg er jo ikke forfatter, jeg er ikke specialist i sproget. Jeg er forbavset og også meget stolt over, at man har været så fleksibel, at man har valgt en person, som ikke er sprogspecialist".
Ib Spang Olsen fik tildelt modersmålsprisen torsdag aften ved en højtidelighed i lokaler på Christiansborg.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Bordtennis på internationalt plan

Der er måske ikke så mange, der ved det, men Gladsaxe kan faktisk bryste sig af ikke mindre end tre bordtennisspillere af international format. Og de tre; Henrik Lorentzen, Jørgen Hansen og Finn Christensen, drager i dag til Luxembourg for at deltage i de olympiske lege.
Eller helt korrekt; Special Olympics for psykisk udviklingshæmmede bordtennisspillere.
 
Formand for Gladsaxe Handikap Idrætsforenings bordtennisafdeling, Tonny Lorentzen, er samtidig holdleder for de tre bordtennistalenter. Hans forventninger er klare:
"At de kæmper som løver. De har virkelig trænet hård de sidste par måneder, og en af dem har gode chancer for at komme hjem med en medalje. De er rigtig gode, det kan man jo også se ved, at de er blevet udvalgt på landsplan", siger Tonny Lorentzen.
 
Truppen vender hjem til Danmark på tirsdag.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin