Tirsdag den 21. Maj


Problemer med drikkevandet

Drikkevandet er i dyb krise, i Gladsaxe så vel som det øvrige hovedstadsområde.

Hver femte boring er enten forurenet eller godt på vej til at blive tømt, og det kan betyde, det kan komme til at knibe med drikkevandet i fremtiden, frygter formand for Gladsaxes miljøudvalg Lis Smidsholm:

- Det er fortidens synder. Der har været brugt mange stoffer, som vi ikke har været klar over, var giftige. De siver nu ned til grundvandet, så her en 20 år senere, begynder vi at få problemer. Men det er også et problem, at nogle af boringer simpelthen er ved at være tømt, så vi skal dels finde en måde, hvorpå vi kan spare på vandet mens også finde ud af, om vi kan få vandet et andet sted fra, siger Lis Smidsholm.

Alarmeret af de dystre udsigter blev miljøudvalget i sidste uge enige om, at drikkevandet skal være temaet for udvalgets næste studietur, der formentligt bliver til næste forår.


Fejlskøn for millioner

Et fejlskøn omkring udgifterne til lønninger på folkeskoleområdet koster formentligt stillinger for et par millioner kroner i Gladsaxe.

Folkeskolerne har sprængt forvaltningens lønbudgetter, og der mangler derfor 9.4 millioner kroner på budgettet for i år.

Den største del af merforbruget, 7.5 millioner kroner, dækkes ved at overføre midler fra centrale lønpuljemidler og børne- og undervisningsudvalgets samlede budgetter, mens forvaltningen foreslår, at de sidste 1.9 millioner dækkes ind ved "stillingsledighed", som det hedder i forvaltningens budgetopfølgning for første kvartal i år. Og det kan tolkes derhen, at ledige stillinger ikke bliver genbesat.

Den store forskel mellem de forventede udgifter og de faktiske skyldes, at lønningerne til folkeskolelærerne er steget væsentligt mere, end forvaltning og politikere havde forventet.

Det er dog ikke et nyt problem, eftersom det samme var tilfældet sidste år, og til næste år vil politikerne i Gladsaxes børne- og undervisningsudvalg efter al sandsynlighed have samme dilemma.


Bombemænd for landsret

I morgen står de to mænd, der i januar sidste år stod bag bombningen af kælderen under Høje Gladsaxe butikscenter, atter foran rettens folk.

De to modtog i november den del af byrettens dom, der handlede om selve strafudmålingen.

Den var da også efter omstændighederne ganske mild. Den lød nemlig på 2½ års betinget fængsel.

Det var mere det millionstore erstatningsbeløb, som de to ankede til landsretten.

Bombemændene havde kreeret molotovcocktails, som nærmest eksploderede mellem hænderne på den ene, da benzindampende havde mættet luftet under butikstorvet.

Det betød væltede betonvægge og otte raserede butikker og et erstatningskrav på omkring fire millioner kroner.

Og det er det krav, som de to nu vil have prøvet for landsretten, og det sker som nævnt i morgen.


Flere blinde alarmer trods betaling

Selvom brandvæsenet i Gladsaxe udskriver regninger på 3.500 kroner for stort set hver blind alarm, der rykkes ud til, så er antallet i stigning.

I det hele taget rykker brandvæsenet i Gladsaxe ud flere gange end kollegaerne i Storkøbenhavn gennemsnitligt gør.

I 2001 susede de røde biler ud af portene 505 gange, hvilket var 40 flere end året før.

Brandchef Ole Nedahl siger om de statistiske oplysninger: "Vi er kørt til lidt flere færdselsuheld, men ellers er der ikke noget entydigt at sige om stigningen i udrykninger, bortset altså fra de flere blinde alarmer. Men vi har ikke flere sengerygere, kortslutninger eller skorstensbrande".


Truede med kniv og tåregas

Gladsaxe politi efterlyser en røver, der i går eftermiddag ved hjælp af en kniv og tåregas truede sig til kontanter og skrabelodder på Q8-benzintanken på Dynamovej i Mørkhøj.

Røveriet skete kort før halv seks, og røveren beskrives som 20 til 25 år, ca. 180-185 cm høj, almindelig af bygning, med rødligt hår, og så bar han en sort sweatshirt med hvide bogstaver på ryggen.

Han forsvandt på en sort mountainbike med en Nettopose på styret.

Oplysninger kan gives til Gladsaxe politi på 39691448.


Grand Prix i venskabsby

En lille by og nær ven af Gladsaxe kommer i denne uge på sit livs opgave.

Årets største internationale musikbegivenhed, Eurovisionens Melodi Grand Prix, bliver i år holdt i Estland, og begivenhederne foregår lige midt i Haabersti, der har været venskabsby med Gladsaxe siden 1993. Det er hér, den hal selve musikkonkurrencen skal holdes i ligger.

Og med 200 millioner seere og verdenspressen og tusindvis af grand prix-entusiaster fra hele Europa på besøg, bliver Haabersti og Estland i den kommende uge genstand for en opmærksomhed, som kan vise sig at blive guld værd for landets turistindustri.

Hele ugen følger Radio Gladsaxe begivenhederne på tæt hold og bringer dugfriske indslag fra Europas p.t. grand prix-by nummer 1.


Ny leder af daginstitutionerne

Gladsaxe får fra første juni i år ny leder af daginstitutionsafdelingen.

Hun hedder Margit Gleerup og er i øjeblikket ansat ved Københavns kommunes sundhedsforvaltning som special- og udviklingskonsulent.

Margit Gleerup er uddannet cand. scient. oc. fra Roskilde Universitets Center og har i fem år været områdeleder indenfor børn og unge-området på indre Østerbro.

Hun afløser Peter Christiansen, som har ønsket at indgå en senioraftale med kommunen. Den aftale indebærer, at han i stedet får ansvaret for andre, mindre områder indenfor børne- og kulturforvaltningen.